SUTYORGÓ

Családi körSzijjártó Gabriella2024. 05. 13. hétfő2024. 05. 13.
Szijjártó Gabi

Kedves Gabi! 
Másfél hete vesz­­tettem el az édesanyámat, súlyos betegség miatt, váratlanul ment el 76 éves korában. Az utolsó napokban egyértelműen kérte a nővéremtől és tőlem, hogy hamvasszuk el a testét, és az urnát a somogyi szülőfalujában (mindannyian a Balaton déli partján, egy kisvárosban élünk) temessük el az édesapánk mellé, a családi koporsós sírhelyre. Fájdalmunkban természetesen mindenre rábólintottunk, és én komolyan is gondoltam. 
Csakhogy a tragédia után a nővérem „elkezdett gondolkodni” azon, hogy mit fognak szólni a faluban a hamvasztáshoz, miféle úri huncutság ez?! (Megjegyzem, mi az egyetem óta, vagyis több mint húsz éve nem ott élünk, és megözvegyült édesanyánk is elköltözött onnan a közelünkbe egy évtizeddel ezelőtt.) Nehezen sikerült meggyőznöm a testvéremet, hogy édesanyánk végakarata szent, senkinek a véleménye nem számít. Úgyhogy végül a kérés szerint rendelkeztünk a temetkezési vállalkozónál, május végén lesz a gyászszertartás. 
Az ügyintézés során javasoltak zenét, méghozzá klasszikust, Mozart Requiemjét meg az Ave Mariát, lévén, hogy idős hölgyet búcsúztatunk. Én ellentmondtam: édesanyánk egy életteli, vidám nő volt, gyógypedagógusként a nyugdíjba vonulása után is aktívan segített mindenkinek, sosem nyavalygott – egyszerűen az ő egyéniségéhez más zene illik. A nővérem persze tiltakozott. Az ügyintéző azzal szakította félbe élesedő vitánkat, hogy erről ráérünk dönteni május 20-ig. 
Összeállítottam egy dallistát, minden szám édesanyánkhoz kötődik. Emlékszem gyerekkoromból, ahogy a kisrádióval énekel a konyhában Máté Péter- meg Zorán-dalokat. Egyszer az Önök kérték!-ben Katona Klári Örökre szépek című dalát kérte. És azt mondta a szalagavatómon, hogy a Queen Some­body To Love című dalánál nincs szebb. Szóval annyi személyes dalt és élményt tudunk kötni hozzá! 
Az idő közeleg, és a nővérem nem enged. Ahogy én sem. Mi lesz így?! 
Üdvözlettel: Eszter 
 
Kedves Eszter! 
Legelőször is fogadja tiszteletem, hogy kiállt az édesanyja végakarata mellett. A búcsúztatással kapcsolatos döntéseket együtt kell meghozni a testvéreknek. Fájdalmas időszakon mennek keresztül, amelyben támogatniuk kell egymást, és nem vitázni. Egy gyászszertartás alatt több zeneszám fut, vagyis mindkettőjük akarata helyet kaphat, felesleges ebből küzdelmet csinálni. Itt nincs győztes, önök most mindketten gyászoló vesztesek. Sok erőt kívánok! 
Üdvözlettel: Szijjártó Gabi 
[email protected] 
 

 

Ezek is érdekelhetnek