Ők csak őszinték?

Családi körSzijjártó Gabriella2024. 05. 27. hétfő2024. 05. 27.
Szijjártó Gabi

Kedves Gabi! 
Boldog házasságban élek már négy éve. Tíz hónapja született a kislányunk, aki egy tündér, de most nyűgös a foga miatt, éjjelente többször is felkelek hozzá, rendezem itthon a háztartást, a veteményest, szerintem érthető, hogy durván ki vagyok merülve. A férjem családja is itt lakik, de még egyszer sem ajánlották fel, hogy pár órát vigyáznak a kicsire, hogy kialudhassam magam. Helyette célozgatások jönnek az anyósomtól és a sógornőmtől arról, hogy mi mindent nem csinálok jól anyaként. Különösen a sógornőm irritál, aki 38 éves, nincs gyereke, mégis osztja nekem az észt. 
Persze szülés előtt sem rejtették véka alá a véleményüket. Például arról, hogy jobb lett volna, ha a férjem az exével marad, mert „az se volt egy zseni, de legalább vékony volt”. Sajnos alapból eléggé túlgondoló ember vagyok, aki nehezen engedi el a dolgokat, úgyhogy sejtheti, mit élek át évek óta! Folyamatosan forog az agyam, éjjelente alig tudok aludni. 
A férjemmel szeretjük egymást, imádjuk a kislányunkat, és egyetértünk a gyereknevelés terén is. Nemegyszer a védelmemre kelt már az anyukájával és a nővérével szemben, de hasztalan – „ők csak őszinték”, mondják, és megy minden tovább. A férjem arra biztat, hogy engedjem el, egyik fülemen be, a másikon ki. De nem tudom! Belülről emészt, és a kialvatlanságtól alig van erőm bármihez. Kérem, ajánljon valami vény nélküli altatót is. 
Üdvözlettel: Zsu 
 
Kedves Zsu! 
Ne altatót vegyen be, ne mérgezze magát – inkább a mérgező embereket kerülje el, amennyire lehet, és még nem bántó a család számára. Ne várja a férjétől a megoldást, saját magának kell meghúznia azokat a határokat, hogy kit és milyen mértékben enged beleszólni az életébe. Kulturáltan, de határozottan le kell állítania már az első mondatok közben mindazokat, akik átlépik ezt a vonalat. Megértem, hogy nem könnyű a szeretett férje édesanyját rendre utasítania, de higgye el, néhány alkalom után megérti majd az egyértelmű üzenetet: eddig, és ne tovább! 
Kívülről nézve a sógornője nehezebb esetnek tűnik. Elképzelhető, hogy nála a bántások mögött egyfajta irigység is áll: önnek sikerült a családalapítás, amire ő is vágyik, de még nem jött össze. Ha így van, javaslom, vele óvatosabban húzza meg a határokat, véletlenül se gázoljon a sajgó lelkébe. 
De kitartok amellett, hogy élete filmjében legyen ön a főszereplő, és vigyázzon a családjára. Ettől jobban fog aludni! 
Üdvözlettel: Szijjártó Gabi 
[email protected] 
 

 

Ezek is érdekelhetnek