Több mint mozgás

Lelkes csapat, összetartás, házi versenyek. De a legfontosabb: öröm a sportban. Mindez jellemzi a Budapest második kerületében létrejött senior futóklubot.

Családi körTóth Eszter Zsófia2024. 05. 06. hétfő2024. 05. 06.

Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

Több mint mozgás Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

Labán Gábor testnevelő tanár volt a klub megálmodója, mely három éve működik lelkes, aktív tagokkal. Edzéseket hetente egyszer, csütörtök délelőttönként tartanak. Személyes, családi története indította el benne a gondolatot, hogy az 50 év felettieknek futóklubot szervezzen. 
– Édesanyám idősödött. Sokat töprengtünk azon a testvéreimmel, miként tudnánk neki segíteni abban, hogy sokáig jó erőben, egészséges maradhasson. Fiatal korában atletizált, így adta magát az ötlet, hogy ismét futni kezdjen. Együtt jártunk a Marczibányi Sporttelepre. A sport hatására kiegyensúlyozott, vidám életet élt egészen százéves koráig. Az ő példája nyomán álmodtam meg önkormányzati támogatással ezt a sportklubot. 

Fotó: VAJDA JÓZSEF ATTILA

A mozgás, a sport javítja az életminőségünket. Fontos azonban a rendszeresség. Ha egyszerre csak kis mennyiséget, rövid távokat, akár 10 perceket futunk, az is jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az se keserítsen el bennünket, hogy 50 éves kor fölött már lassabban futunk. Az a lényeg, hogy kint vagyunk a szabadban és mozgunk. 
Labán Gábor kidolgozott egy komplex programot, amely szerint dolgoznak. Ebben nagyon fontos elem a bemelegítés. 
– Arra szoktam emlékeztetni a sporttársaimat, hogy gondoljanak arra: a macska is, amikor felébred, nyújtózik, megmozgatja a lábait, a gerincét – emeli ki Labán Gábor. Ezért kezdődik az edzés nyújtással, stretchinggel, jógával. Miután a test ráhangolódott a mozdulatsorokra, jöhet kedv és igény szerint a futás, a nordic walking. 
Aki hosszabb idő után újrakezdi a sportot, az edzéseket, mindenképpen menjen el orvoshoz, méresse fel egészségi állapotát, ellenőriztesse vérnyomását, cukorszintjét, kardioállapotát. Egészségi állapotának reális ismerete alapján lehet jó edzéstervet kidolgozni mindenkinek. Aki teljesen újrakezdő, futás helyett először érdemes úgynevezett erőltetett menettel kezdenie, vagyis gyorsabban gyalogolnia, mint ahogyan a hétköznapokban szokott. 

Fotó: VAJDA JÓZSEF ATTILA

Ha valakinek fáj a dereka, a senior klubban annak megfelelő edzésprogramot állítanak össze neki. Az is előfordult persze, hogy erősíteni kell az edzésen, mert a résztvevők fejlődnek és egyre jobban bírják a terhelést. Nagyon fontos azonban a fokozatosság, a szervezetet nem szabad hirtelen erős igénybevétellel terhelni. Felszerelés szempontjából fontos a jó sportcipő kiválasztása, amely figyelembe veszi lábfejünk sajátosságait, nem kényelmetlen, viszont strapabíró. 40 éves kor fölött az izomtömegünk már csökken, ezért erősítő gyakorlatokat is fontos végezni a futás mellett. 
A futóklubban nemrégiben három körös házi futóversenyt is rendeztek, ahol a legidősebb tag lett az első helyezett. Azóta is büszkélkedik az aranyérmével. Az edzések után pedig levezetőként irány a cukrászda: egy capuccino és pozsonyi kifli mellett mindenki elmesélheti, ami éppen foglalkoztatja, legyen örömteli élmény vagy rossz tapasztalat. Összetartó közösség formálódott a senior futókból.
 

Tudta? 

A futók ritkábban szenvednek hát- és ízületi fájdalmaktól, mint a lakosság többi része, a futás ugyanis nem csupán a lábizmokat, hanem a hát-, a has- és a törzsizmokat is igénybe veszi, erősíti.