Ruhapróba a varróműhelyben

Földi Andrea eredetileg jelmeztervezőként dolgozott, egy évtizeddel ezelőtt azonban izgalmas vállalkozásba kezdett. Nyolc és tizennégy év közötti gyermekeknek, kamaszoknak szervez kreatív programokat, amelyeknek tematikáját a színházi látványt létrehozó műhelyek, kézműves mesterek munkájára fűzi fel.

Családi körTóth Eszter Zsófia2024. 06. 17. hétfő2024. 06. 17.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Nyári táborai történetek köré rendeződnek, hogy a résztvevők régmúlt korok hangulatába helyezkedhessenek bele, vagy a jelmeztervezés titkait kutatva apró rokokó ruhácskákat varrjanak, kalaposkodjanak, maszkot, tütüt készítsenek maguknak, illetve báli ruhát tervezzenek a XIX. század közepének divatja szerint. Olyan gyerekeket szólít meg, akiknek a bütykölés, varrás, a kreatív időtöltés kikapcsolódást jelent. 
– Színházi, múzeumi környezetben alkotunk. A kisebb létszámú csoportokat a saját műhelyemben fogadom, hiszen csak itt tudunk makettezni, kis divattervezős tereket gyártani vagy a híres varázslós mese kol­lé­giu­mi szobáját elkészíteni – miközben rengeteg mesterségről beszélgetünk, kasírozunk, festünk. Ez igazán különleges elfoglaltság olyan gyerekek számára, akik szeretnek kézzel végzett tevékenységeket gyakorolni, nálam például a fiatalok megtanulnak géppel varrni. A színházi környezet pedig pluszélményeket kínál, sokan számolnak be arról, hogy a jelmezraktár-látogatás volt a hét egyik fénypontja – fogalmaz Földi Andrea, aki fontosnak tartja, hogy az alkotás során a gyerekek bepillanthatnak régi kultúrákba, királyi udvarokba. 

Földi Andreával legközelebb a Gyerek Szigeten találkozhatnak majd az érdeklődők (Fotó: Németh András Péter)

A feladatok nagy részét a saját terveik alapján oldják meg. Idén nyáron a Viktória királynő, az influenszer, Sisi (Jelmeztitkok) és Marie Antoinette, a trendi királyné témájú programokhoz csatlakozhatnak – persze már csak ahhoz a kiscsoporthoz, ahol még van hely. Az alkalmak kreatív, művészeti alkotó tevékenységet kínálnak, ezért nem korlátozzák a résztvevők fantáziáját. A Sisi-táborban például visszahelyezkednek a XIX. századba, az akkori normákba, Sisi világába. És persze megismerkednek az egykori királyné életével. A mai lányoknak már az is érdekes, hogy 16 évesen ment férjhez, 1854-ben Bécsben tartották meg az esküvőt. Izgalmas követni, hogyan jutottak odáig, hiszen nem ő volt kijelölve a császárné szerepére – emlékeztet Földi Andrea. A ruhák, a divattervezés iránt érdeklődő gyerekek rengeteg információt kapnak a korabeli öltözékek felépítéséről. Megnézik és próbálgatják a fűzőket, alsószoknyákat, az abroncsokat, a díszítéseket. Ezek után tervezik meg a korabeli báli – abroncsos – ruhát. A klasszikus Sisi-film, amelyben Romy Schneider játszotta a főszerepet, nagyon érdekes a gyermekek számára, sokat tudunk róla beszélgetni. Jómagam is Sisi-rajongó lettem, másképp látom már Bécset, a Kohlmarktot, a gödöllői és a schön­brunni kastélyt, de elmentem már Bad Ischl­be is, hogy megnézzem a Kaiservillát, ahol Ferenc József és Sisi eljegyzését tartották, és amit később meg is kaptak nászajándékba. 
Földi Andrea és a gyerekek régebben olyan maszkokat készítettek, amelyeket a velencei karneválon viselnek. Mint mondja, ennek szimbolikus jelentősége van, hiszen ott eredetileg az volt a maszk szerepe, hogy viselője elvegyülhessen a tömegben, bele tudjon olvadni. Legalább egy napra mindenki egyenlő lehetett, hiszen nem látszott az arca. A koronavírus-járvány után pestismaszkokat kezdtek készíteni, ezáltal elbeszélhetővé, feldolgozhatóvá vált a járvány témája. 

Fotó: Németh András Péter


Andreát legutóbb a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállításához kérte fel Simonovics Ildikó kurátor két Barbie-menyasszonyiruha-készítő alkalomra. 
– A résztvevők először megnézték a kiállítást – ahol nekem is ki van állítva egy ruhám –, majd utána megálmodták saját esküvői ruhájukat, amelyet segítettünk elkészíteni. Mindenkinek lehetősége van kiteljesedni az alkotói folyamatban. Jó, hogy teret tudok ad­­ni ahhoz is, hogy a lányok megtanuljanak szabni, varrni, és mindebben örömöt leljenek. Fontos, hogy rendelkezzenek a hagyományos női szerepekhez kapcsolódó képességekkel is. 
Földi Andreával legközelebb a Gyerek Szigeten (június 21–23.) találkozhatnak majd az érdeklődők a Kézműves Palotában, ahol igazi fesztiválhangulatot teremtenek a virágkoszorúikkal. De bárhova szívesen mennek, ahova hívják őket. 
– És van egy DIY-varródobozunk is, a KreaTour-box, amelyből otthon tudnak a gyerekek oktatóvideók segítségével három kis ruhát varrni. A dobozt azoknak szánjuk, akik lemaradtak a Magyar Nemzeti Múzeum menyasszonyi ruhás workshopjáról. A nagyobb dobozból pedig egy tavaszi-nyári kollekciót lehet készíteni – mutatja be legújabb ötletüket Földi Andrea. 
További információk: https://gyereksziget.hu/programok/ 
 


 

 

Ezek is érdekelhetnek