Szinte már félek magamtól

Családi körSzijjártó Gabriella2024. 06. 15. szombat2024. 06. 15.
Szijjártó Gabi

Kedves Gabi! 
Nem tudom, volt-e már úgy, hogy minden összeesküdött ön ellen?! Olyan szerencsét­len­ség­cunami zúdult a nyakamba az elmúlt hónapokban, hogy komolyan mondom, ide az ördögűző is kevés! 
Majdnem negyven éve dolgozom, előtte sosem késtem a munkahelyemről, most meg szinte hetente előfordul, hogy lemaradok a reggeli vonatról; tényleg időben felkelek, de valamivel mindig eltötymörgök. A múlt hónapban esernyő, pulóver, könyv maradt a vonaton, egyszer a bérlet felmutatása után az irattárcám is, minden okmányommal! Hétvégente kocsival elmegyek a kö­­zeli kisváros hipermarketjébe bevásárolni, tavasszal háromszor hagytam rajta a világítást és merítettem le az akksit – az elsőnél még nevetett a férjem, de a másodiktól már őrjöngött. Folyton kimegy a fejemből valami, amiből hol kisebb, hol nagyobb galiba lesz. Az egyik szerencsétlenkedésem után dühömben belerúgtam az ajtófélfába – eltört három kislábujjam, vihettek az ügyeletre. 
Reggelente már szinte félek saját magamtól: na, vajon ma mit fogok elfelejteni, félreérteni, eltörni, tönkretenni?! Komolyan azt érzem, hogy ez mind nem lehet véletlen! Segítsen, kérem, adjon ötletet: hogyan szakíthatnám meg ezt a rontást, ami most rajtam van? 
Üdvözlettel: Marcsi 
 
Kedves Marcsi! 
Higgye el, nekem és másoknak is vannak hasonló időszakai, amikor úgy érezzük, minden és mindenki összeesküdött ellenünk. El lehet süllyedni az önsajnálatban és a különböző rontáselméletekben, de ettől még nemigen változik semmi. Véleményem szerint nem kell ide ördögűző, csak egy kis matek! Ha majdnem negyven éve dolgozik, akkor az ötvenes évei végén, a hatvanasok elején járhat, ami sajnos azt jelenti, hogy előfordulhatnak már koncentrációs és memóriagondok. Nem kell megijedni, testünk elhasználódása, kopása természetes folyamat – a jó hír az, hogy a folyamat lassítható. 
Érdemes konzultálni a háziorvosával, egy vérvizsgálatot kérni, nincs-e a feledékenység és indiszponáltság mögött például súlyos B12-vitamin-hiány (ez idegkárosodáshoz, agysorvadáshoz vezethet, és kognitív hanyatlást eredményez). Nem szeretnék tippelgetni, nem vagyok gyógyító, csak szeretném érzékeltetni, hogy nemegyszer ilyen egyszerű a megoldás: az önostorozás helyett hatékonyabb napi egy vitaminkapszula. És – saját tapasztalatból mondom – a színes emlékeztető cédulák: a hűtőn, a pénztárcában, a bejárati ajtó belső oldalán, a laptop tetején… 
Üdvözlettel: Szijjártó Gabi 
[email protected] 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek