Tart még az eperszezon

Családi kör2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.

Ropogós parfé eperrel

A Vidék íze receptje (Fotó: Németh András Péter)

Hozzávalók: 
 15 dkg habcsók  5 dl tejszín 10 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 8 dkg mogyoró  8 dkg mandula 1 evőkanál mandulalikőrAz epermártáshoz: 25 dkg eper  5 dkg cukor

Egy kerek, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A habcsókot durvára összetörjük. A mandulát és a mogyorót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd szintén durvára törjük. A tejszínből habot verünk a porcukorral meg a vaníliás cukorral. Beleforgatjuk a habcsókot, a mandula és a mogyoró nagy részét. Mandulalikőrrel ízesítjük. Belekanalazzuk a formába, a tetejére szórjuk a félretett tört magokat. Fagyasztóba rakjuk pár órára. 
Az epermártáshoz az epret feldaraboljuk, összefőzzük a cukorral. Tálalás előtt bő negyedórával kivesszük a fagyasztóból a parfét, hogy vághatóvá puhuljon. Cikkekre szeletelve kínáljuk, a tányéron locsoljuk meg az epermártással. 
 

Epres keksz

A Vidék íze receptje (Fotó: Sárközy György)

Hozzávalók: 
 15 dkg eper 5 dkg kristálycukor 22 dkg liszt 2 g sütőpor 17 dkg zabpehely 25 dkg vaj 15 dkg barna cukor 2 tojás 1 csomag vaníliás cukor citromlé és porcukor a tetejére

Összekeverjük a feldarabolt epret a kristálycukorral, és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a tésztát. Elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a zabpelyhet. Egy másik tálban habosra keverjük a puha vajat és a barna cukrot. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a vaníliás cukrot, a tejszínt. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, végül az epret is. 
Papírral bélelt sütőlapra diónyi gombócokat teszünk, a tetejüket vizes kézzel lenyomjuk. 190 fokon 11 percig sütjük. Ha teljesen kihűlt, cukormázat készítünk egy evőkanál citromléből és 4-5 evőkanál porcukorból, és becsíkozzuk a kekszek tetejét. 
 

Hogy tegyük el télire?


 

Kézenfekvő, hogy főzzünk belőle lekvárt. Ízesíthetjük a kedvenc fűszereinkkel (vanília, rozmaring, levendula), adhatunk hozzá karamellát, bodzát, fehér csokit, de az eper jól házasítható a legtöbb kora nyári gyümölccsel, így készíthetünk rebarbarás, cseresznyés változatot is. 


 

Másik lehetőség a fagyasztás. Ha sok helyünk van a fagyasztóban, akkor adagonként egy tálcán megfagyasztjuk, és azután rakjuk zacskóba, így szép, gurulós marad az eper, nem tapad össze. Helytakarékos megoldás, ha a megtisztított gyümölcsöt leturmixoljuk, és úgy tesszük a fagyasztóba kicsi műanyag dobozokban: turmixokba, jog­­hurtokba tökéletes lesz az állaga. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek