Vadnyugati hangulatban

A countrytánc nemcsak egy stílus, hanem életérzés is. Elképzelhetjük, hogy ott vagyunk a meseszép amerikai tájakon, felszabadultan, boldogan. Kivágódik egy kocsma lengőajtaja, és belecsöppenünk az igazi vadnyugati hangulatba: cowboykalapos férfiak és nők vilá­gába. Magyarországon egyre népszerűbbek a countrytáncklubok.

Családi körTóth Eszter Zsófia2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Idősebbek is elkezdhetik – hangsúlyozza Tomasievicz Orsolya countrytánctanár, a Dokk 19 tánciskola vezetője. A jó zenén, az izgalmas lépéseken kívül azért is vonzó ez a tánc, mert ahhoz, hogy elkezdje valaki, nem szükséges párt keresnie. Sortánc, tehát az is bátran nekiláthat, aki egyedülálló, vagy a házastársa nem táncos alkat. Léteznek egyszerűbb és bonyolult tánckoreográfiák is, így bármely korosztály találhat köztük olyat, amelyet szívesen rop. 
A Dokk 19-be nemcsak táncórákra lehet járni, hanem havonta egyszer klubestre is. Összetartó közösségek alakulnak ki. Aki egyszer ráérzett a tánc hangulatára, könnyen lehet, hogy a továbbiakban életformájává válik ez a mozgástípus. A táncosok kiegészítőként westerncsizmát és kalapot is viselnek, és előfordul, annyira hozzájuk nőnek ezek a darabok, hogy hétköznap is hordják. 

Tomasievicz Orsolya countrytánctanár (Fotó: Németh András Péter)


– Az európai countrytánc némileg különbözik az amerikaitól, amely 32 lépésből áll – magyarázza Orsolya. A spanyolok találták ki a katalán stílust, amelyben a hagyományos lépéseket ugrálva táncolják el. Ez a változat jobban elterjedt a kontinensen. Népszerű az úgynevezett new line változat is, amelyben nem countryzenére, de countrylépéseket táncolnak. 

Fotó: Németh András Péter


Budapesten négy helyszínen is működtetnek Orsolyáék táncklubot: Kispesten, Káposztásmegyeren, Óbudán és Soroksáron. Idén lesz az első fesztiváljuk is, amelyet június 14–16. között rendeznek Péteriben. Erre az alkalomra érkezik két sztárkoreográfus Olaszországból, Anna Ta­roni és Gianmarco Gianni Rossato. 
Aki egyszer beleszeret a countrytáncba, már nehezen tudja elképzelni anélkül az életét. Európában számos helyen rendeznek fesztiválokat, a haladóknak már arra is érdemes elutazni. Ugyanis egy countrytáncos, éljen bárhol is a világban, azonnal tud csatlakozni a többiekhez, hiszen a lépéseket, táncformákat ismeri. Kulturáltan szórakozhat, és egy remek közösség ré­sze­se lehet. A countrytánc nemcsak egy tánc te­hát, hanem életérzés is, mely boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi a táncosok mindennapjait. 
 

Tudta?

A countryzene az USA-ból, Atalantából indult hódító útjára az 1920-as években. Az Appalache-vidéki népzene (folk), a western­swing, a blues, az angol-kelta zene, a gospel, a bluegrass elemeit ötvözi. Hangzásvilágában szerepet játszik a gitár, a bendzsó és a szájharmonika is. 
A linedance formatáncot, sortáncot jelent, amit a táncosok sorokban rendeződve count­ry­zenére ropnak. Az egyszerűen tanulható és partnert nem kívánó linedance hamar nagy népszerűségre tett szert. Sok országban, különösen Európában, az ott állomásozó amerikai katonák osztották meg a line- és countrytáncot a helyiekkel. 
Magyarországon már 1983-ban működött countrytáncklub, az akkori Eötvös Klubban, Központi Country Klub néven. A táncosoknak a Spóra együttes szolgáltatta a talpalávalót. 


 

Tomasievicz Orsolya countrytánctanár
 

 

Ezek is érdekelhetnek