Amiért nem jár fizetség

Bevásárolunk, főzünk, mosunk, takarítunk, leckét írunk a gyerekkel, füvet nyírunk, vagy éppen a szomszédnak segítünk költözni - hosszan sorolhatnánk, mennyi tennivaló hárul ránk nap mint nap. Természetes, hogy mindezt elvégezzük, fizetést ezért nem kapunk - többnyire köszönetet sem -, ám ha mégsem tesszük, az rögtön szembetűnik. A háztartásban végzett „láthatatlan munka" mértéke nemzetgazdasági szinten is jelentős - derül ki az Oeconomus Intézet kutatásából.

Családi kör(he) 2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.
Amiért nem jár fizetség

Tetemes időt, energiát, szellemi és fizikai erőfeszítést igényel a háztartás vezetése, a családról való gondoskodás, mégsem értékeljük eléggé. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a magyar lakosság 10 760 millió óra fizetetlen munkát végzett a vizsgált 2010-es évben, ezen belül a saját háztartás számára végzett munka 10 300 millió órát, azaz átlagosan napi 205 percet tett ki. A „láthatatlanul” elvégzett munkát nem számítják be a gazdaságok teljesítményébe, hiszen nehéz azt számszerűsíteni, piaci értéket rendelni hozzá. Ezért a számszerű mutatók – így a gazdasági teljesítmény és növekedés mérésében etalonnak számító GDP is – torzított képet adnak a gazdaságról. A számok ugyanakkor beszédesek: hazánkban a háztartási termelés bruttó hozzáadott értéke 6836 milliárd forint volt 2010-ben, amely az akkori GDP negyedének felelt meg – áll az Oeconomus Intézet elemzésében, amely a házimunka alapjait, a háztartási munkával töltött időt és annak pénzbeli értékét járja körül mind Magyarország vonatkozásában, mind nemzetközi szinten. 
A kutatásból az is kiderült, hogy a hagyományos női és férfi szerepekkel leírható családmodell az utóbbi évtizedekben némiképp átalakult ugyan, de ezzel együtt az otthoni munkamegosztás nem változott meg gyökeresen. Ezen tevékenységek oroszlánrésze továbbra is a nőket terheli, általában keresőmunkájuk mellett is. 
Korcsoportok szerint a legtöbb házimunkát továbbra is a 60–69 éves férfiak és a 30–39 éves nők végezték 2009–2010-ben. Nemi bontásban a saját háztartás ellátására fordított idő a férfiaknál átlagosan napi 79 perc, a nőknél 185 perc volt. Nemzetközi szinten is jellemző, hogy a fizetetlen munkák elvégzése jobbára a hölgyekre hárul. 

Kitekintő

Egy nemzetközi felmérés foglalkozott a háztartási, családi fizetetlen munka piaci értékének számszerűsítésével a világ 80 városában. Két gyermek nevelése esetén az otthon maradó szülő háztartási és gyermeknevelési, -gondozási munkájának értéke Svájcban volt a legnagyobb a felmérés szerint, havi 5390 euró, vagyis nagyjából 2 millió forint. A teljes egészében egy otthon maradó szülő által vállalt munkavégzés értéke Budapesten 1326 euró volt havonta, azaz közel 515 ezer forint, ezzel 68. a világlistán. 
Az OECD időfelhasználási adatbázisa szerint a legtöbb napi háztartási munkát a mexikói lakosok végzik, őket az ausztrálok követik, valamint a szlovének. Legkevesebb házimunkát az ázsiai országokban regisztrált az OECD: Japánban, Dél-Koreában és Kínában. 


 A hazai és a nemzetközi statisztikák is arról árulkodnak, hogy bár nem méregetjük, de rengeteg időt fordítunk a láthatatlan kötelességekre, melyek akár el is vonhatják az időt olyan munkáktól, amik kifizetődőbbek lennének. Ráadásul ezeknek a tevékenységeknek alacsony a megbecsültségük, holott kétségtelenül hasznosak és szükségszerűek. Mindannyiunk közös érdeke tehát, hogy a láthatatlan munka egyre láthatóbbá, és minél inkább mérhetővé váljon. A „női munka” és a „férfi munka” címkéket is érdemes a lehetőségekhez mérten elengedni – vélik a szakértők. Persze eltérő fizikumuknak és biológiájuknak köszönhetően teljes egyenlőség sosem lesz a két nem között, de minél inkább megosztják egymással a házimunka, a gyermeknevelés, a gondoskodás feladatait, annál kevesebb konfliktust és terhet fog jelenteni a láthatatlan munka.

Otthon is termelünk

A KSH meghatározása alapján a háztartástagok által fizetetlen munkával, vásárolt javak és eszközök felhasználásával előállított javakat és szolgáltatásokat – amelyek helyettesíthetők lennének háztartáson kívülről megvásárolt termékekkel és szolgáltatásokkal – háztartási termelésnek nevezzük. Az így előállított javakat közvetlenül a háztartás fogyasztja el. Ez tulajdonképpen a háztartások nempiaci termelése. A háztartástagok fizetetlen munkája háztartási (termelő) munka. Az is a háztartási nempiaci ter­melés része, amikor fizetség nélkül végeznek munkát egy másik háztartás számára. Ez egyaránt lehet segítség vagy kölcsönös szívesség. A háztartási termelőmunka alapvető tulajdonsága, hogy fizetetlen, nem értékesített. A háztartási termelőmunka célja a háztartástagok igényeinek kielégítése, a háztartás anyagi jóllé­tének növelése. Ebben az ér­telmezésben a háztartási mun­­kával előállított termékek és szolgáltatások a háztartás (természetbeni) jövedelméhez járulnak hozzá. 
 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek