Már a neve is jóízű

Családi kör2024. 08. 09. péntek2024. 08. 09.

Nagymamám borjúkötele

Hozzávalók: 
 1 adag lágy kelt tészta (kb. 35 dkg lisztből) 1 liter tejföl  só,  zsír

A Vidék íze receptje

Könnyű kelt tésztát gyúrunk, majd a szokásos módon pihentetjük. Mikor megkelt, vastagon elnyújtjuk a deszkán, és ujjnyi vastagra szeleteljük. Ezeket a csíkokat megsodorjuk jó vastag nudli formájú kötélnek, és lazán megtekerve, mint a kötelet, lefektetjük a kizsírozott tepsibe. Lazán, helyet hagyva még egyszer a keléshez. 
Legalább 1 liter tejfölt jól megsózunk, és a tepsiben várakozó kötelekre öntjük úgy, hogy majdnem ellepje. Ezután még jó ideig kelesztjük, mert a hideg tejföl egy kicsit lehűti. Meleg sütőben pirosra sütjük. A tészta először megfő a tejfölben, majd megsül. Mindettől gyenge, foszlós kelt tésztát kapunk – ezért borjúkötél a neve. Mesés, különleges sós sütemény. 
 

Vakhal

Hozzávalók 18 darabhoz: 
 7,5 dl tej  3 evőkanál cukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 10 evőkanál búzadara 2 tojás  zsemlemorzsa zsír a sütéshez  darált mák meggylekvár  kókuszreszelék

A Vidék íze receptje

Főzőedénybe öntjük a tejet, beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot. Felforraljuk, hozzáadjuk a darát, a citromhéjat, és jó sűrű tejbegrízt főzünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Hideg vízbe mártott evőkanál segítségével galuskákat formázunk. Felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő zsírban kisütjük. Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve, lekvárral körítve. 

Variációk:

Mákos-meggyes: a kiszaggatott galuskákat megforgatjuk cukros darált mákban, majd meggylekvárral tálaljuk

Kókuszos: a galuskákat kókuszreszelékbe hempergetjük, és friss gyümölcsből készült gyümölcsraguval kínáljuk



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek