Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nagymamám borjúkötele
Hozzávalók:
1 adag lágy kelt tészta (kb. 35 dkg lisztből) 1 liter tejföl só, zsír
Könnyű kelt tésztát gyúrunk, majd a szokásos módon pihentetjük. Mikor megkelt, vastagon elnyújtjuk a deszkán, és ujjnyi vastagra szeleteljük. Ezeket a csíkokat megsodorjuk jó vastag nudli formájú kötélnek, és lazán megtekerve, mint a kötelet, lefektetjük a kizsírozott tepsibe. Lazán, helyet hagyva még egyszer a keléshez.
Legalább 1 liter tejfölt jól megsózunk, és a tepsiben várakozó kötelekre öntjük úgy, hogy majdnem ellepje. Ezután még jó ideig kelesztjük, mert a hideg tejföl egy kicsit lehűti. Meleg sütőben pirosra sütjük. A tészta először megfő a tejfölben, majd megsül. Mindettől gyenge, foszlós kelt tésztát kapunk – ezért borjúkötél a neve. Mesés, különleges sós sütemény.
Vakhal
Hozzávalók 18 darabhoz:
7,5 dl tej 3 evőkanál cukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 10 evőkanál búzadara 2 tojás zsemlemorzsa zsír a sütéshez darált mák meggylekvár kókuszreszelék
Főzőedénybe öntjük a tejet, beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot. Felforraljuk, hozzáadjuk a darát, a citromhéjat, és jó sűrű tejbegrízt főzünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Hideg vízbe mártott evőkanál segítségével galuskákat formázunk. Felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő zsírban kisütjük. Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve, lekvárral körítve.
Variációk:
Mákos-meggyes: a kiszaggatott galuskákat megforgatjuk cukros darált mákban, majd meggylekvárral tálaljuk
Kókuszos: a galuskákat kókuszreszelékbe hempergetjük, és friss gyümölcsből készült gyümölcsraguval kínáljuk
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu