A térképes lány

Az embert öröktől fogva érdekli a térképkészítés, és önmaga elhelyezkedése a világban. Az imago mundi kifejezés ugyan ma már az univerzum képmását jelöli, egyfajta szimbólummá vált, eredetileg azonban ez a világ első ismert világatlasza volt, amelyet a babilóniaiak készítettek el a Krisztus előtti ötödik században.

Családi körBalogh Boglárka2024. 09. 13. péntek2024. 09. 13.
A térképes lány

Mindig is szerette a földrajzot a hajdúdorogi Béres Orsolya, egy időben földtudományi tanulmányokat akart végezni. A térképekkel való kapcsolata talán édesapja autós-spirálos Európa-atlaszával kezdődött, ő tanította meg a lányát, hogyan is használja azt. Ahogy Orsi meséli, sokat autóztak ők ketten, és ha valahol épp várni kellett, akkor a térkép lapozgatásával töltötte az időt. A fiatal lányból aztán csillagász és földtudós helyett végül közlekedésmérnök lett. 
– Azt gondolná az ember, hogy egy közlekedésmérnöknek nem kell tudnia térképet rajzolni, pedig ez is elengedhetetlen – mondja mosolyogva. – Tanulmányaim utolsó félévében tanultam térinformatikát, ekkor sajátítottam el a digitális térképformátumokkal való bánásmódot. Ez annyira megtetszett, hogy a diplomamunkámat is térinformatikai számításokból írtam. A budapesti Mol Bubi közbringarendszer állomásainak kihasználtságát vizsgáltam térbeli elhelyezkedés szempontjából. Később egy közlekedéstervező irodában helyezkedtem el, itt térinformatikai számításokat és illusztrációs térképeket is készítettem. 

Fotó: Béres Orsolya


Orsi 2021 tavaszán nemcsak munkahelyet, hanem szakmát is váltott. Jelenleg is az informatikában dolgozik üzleti elemzőként, azonban hiányzott neki a térképkészítés. Elkezdte hát azon törni a fejét, hogyan kerülhetne be újra a mindennapjaiba az atlaszrajzolás. 
– Akkoriban jártam először a Kanári-szigeteken, amelyet annyira megszerettem, hogy nyaralási emlékként egy Gran Canaria-térképet rajzoltam magamnak. Több ismerősömnek is megtetszett, így azt gondoltam, talán más is szívesen díszítené az otthonát színes térképekkel. Így született meg 2022 tavaszán a Térképes­lány – emlékszik vissza a tervező. 
Kezdetben szériákat készített, például megtervezte a Kanári-sziget, Budapest, a megyeszékhelyek és a nagyobb európai városok térképeit. Később rájött, hogy a Térképes­lány egyéniségét az egyediség adja, s bár Orsi nem grafikus, annyira azért ért a térinformatikai szerkesztésekhez, hogy egyedi elképzelés alapján is tudjon bármilyen helyszínről térképet készíteni. És ahogy mondja, erre bizony van is igény. 
– A megrendelőim legtöbbször konkrét ötlettel, elképzeléssel keresnek meg, de persze szívesen segítek bárkinek a tervezésben, ötletelésben is. Eleinte legtöbbször nyaralósemlék-térképek készültek, de ahogy jöttek a megkeresések, egyre változatosabb kéréseket kaptam: készítettem már térképet irodáknak, üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, még egy majornak is! Legtöbbször születésnapra, évfordulóra, nászajándékként, búcsúajándékként kérik, de van, aki a saját sport­teljesítményére emlékezne vissza a térképet látva. Így futó-túrázó és bringaútvonalat is terveztem már. Vannak komplex alkotásaim is, például amikor egy család teljes életútját ábrázolom: a szülők szülővárosát, megismerkedésük helyszínét, a gyerekek születési helyét, családi otthonuk települését. 
Orsi szerint egy térképen bármit meg lehet jeleníteni, ami térben létezik vagy történik. Van, aki egy helyszínhez, útvonalhoz kötődik, míg más a kedvenc parkjához, épületéhez. 
– Minden térkép esetében egyeztetek a megrendelővel, mindent alaposan átbeszélünk: a formátumot, a színeket, a méreteket, az esetleges helyszín- vagy útvonal-megjelöléseket, a feliratokat, ábrákat – magyarázza. – Mivel főállásom mellett készítem őket, legtöbbször este, munka után ülök le rajzolni. Nagyon sok érdekes megrendelést kapok, hadd meséljem el az egyik kedvenc történetemet! 
Tavaly egy házaspár mindkét tagja egyedi térképet szánt karácsonyra a másiknak. Mentségemre szolgáljon, hogy húzós volt a decemberem, rengeteg térkép készült ajándékként az utolsó pillanatban is. Mindketten a megismerkedésük helyét kérték ábrázolni, de más színben és eltérő stílusban. Utólag mesélték, hogy volt nagy meglepődés, aztán nevetés a karácsonyfa alatt, amikor előkerültek a bekeretezett ajándékok. Én is jót nevettem a történeten, és persze magamon is. 
Bár a Térképeslány egyelőre hobbiprojekt, Orsi számára minden felkérés egy-egy álom megvalósulása. Az idei év nagy elismerése például az volt, hogy őt választották a szervezők a Korinthosz Ultra Running Race futóverseny arculati elemein megjelenő térképek kidolgozására. 
– Hihetetlenül izgalmas látni, ahogy a munkáim rajta vannak pólókon, trikókon, karszárakon, molinókon. Büszke vagyok rá, hogy sok-sok otthon őrzi a térképeimet. Vannak munkáim a tengerentúlon, Európa több városá­ban, egy menő informatikai vállalat irodaházában, települések polgármesteri hivatalában, vállalkozások telephelyein, balatoni nyaralókban, vendéglátóhelyeken. Minden egyes pozitív visszajelzés jólesik, szeretem, ha kapok képet a térképekről a helyük elfoglalása után. Annak örülök, ha ez az álom folytatódni tud. 
Orsi terve, hogy újra szériatérképeket készít, például a Forma–1-es pályák útvonalrajzait és a híres futballstadionok helyszíneinek sorozatát. Egyre több megkeresést kap arra is, hogy ne csak poszterpapíron jelenjenek meg az alkotásai, hanem akár vászonképeken, textilanyagokon. Ehhez azonban megfelelő nyomdai partnereket kell még találnia. 
– Persze idővel egy saját webshopnak is nagyon örülnék, de igazából egy célom van: szeretnék még több embernek örömet okozni a térképeimmel. 
 

Imago Mundi


 

A különleges agyagtáblára a dél-iraki Szippar városában találtak rá. Földünk egy kis részét ábrázolja, ahogyan azt az ókoriak ismerték. A térkép Babilon városát helyezi a középpontba, és a világot, az eget a babilóniaiak szemszögéből láttatja. Ahogy más civilizációk tették Athénnel vagy Jeruzsálemmel, azért került a birodalom a fókuszba, mert az ott élő emberek ezrei számára ez volt az élet kiindulópontja. 


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek