Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Igazi őszi csemege
Kép: Karfiolos pogacsa 2010.07.29. foto: Sarkozy Gyorgy, Fotó: Sárközy György
Palacsintametélt karfiolpörkölttel
Hozzávalók:
10 db sós palacsinta 1 fej karfiol 1 nagy vöröshagyma olaj pirospaprika só bors 1 zöldpaprika 1 paradicsom 1 gerezd fokhagyma 2 dl tejföl
A palacsintákat metéltre vágjuk. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és elkészítjük a pörköltalapot.
Hozzáadjuk a kisebb rózsákra szedett karfiolt, megsózzuk, megborsozzuk, majd a pörköltalapon megpároljuk. Nagyon hamar elkészül. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a tejföl felét. Ezzel kicsit felforraljuk, és ráöntjük a metéltünkre. Összekeverjük, végül a maradék tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Karfiolos pogácsa
Hozzávalók:
90 dkg karfiol só 4 dkg zsír 1 kis fej vöröshagyma 2 dkg liszt 2 tojás 1 csokor petrezselyem zöldje liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a sütéshez
A karfiolt rózsáira szedjük, kevés sós vízben megpároljuk, és egy szitán lecsöpögtetjük. 2 dkg zsírban világossárgára pároljuk a finomra vágott hagymát. A maradék zsíron enyhén megpirítjuk a lisztet, felöntjük a karfiol főzőlevével, és sűrű besamelt készítünk. Összekeverjük a karfiollal, a pirított hagymával, egy tojással és egy tojássárgájával. Megsózzuk, és belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét. Lisztes kézzel kis gombócokat formálunk, ellapítjuk, beleforgatjuk a villával felvert maradék tojásfehérjébe, zsemlemorzsába, végül forró olajban kisütjük.
TIPP: Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel, megszórhatjuk reszelt sajttal, kínálhatunk hozzá sajt- vagy paradicsommártást, de főzelékfeltétnek is kiváló.
Karfioltekercs
Hozzávalók:
50 dkg karfiol 10 dkg sonka 2 dl tejföl 5 dl tej 2 zöldségleveskocka 2 evőkanál vaj 4 evőkanál liszt 3 tojás só 5 dkg reszelt sajt vaj és liszt a tepsihez
A töltelékhez a karfiolt sós vízben megfőzzük, azután kis darabokra szedjük. Hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és 1 dl tejfölt. A tejet a leveskockákkal együtt felforraljuk. Közben a vajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük forró tejjel és sűrűre forraljuk. Amikor félig kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd a tojások kemény habját. Szükség szerint megsózzuk. Kivajazott, lisztezett sütőlemezen fél centi vastagon elkenjük, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A kész lepényt nedves konyharuhára borítjuk. A háromnegyed részére rákenjük a tölteléket, és mint a piskótatekercset, feltekerjük. Pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a töltelékkel jól átforrósodjon. Tálaláskor felszeleteljük, tejföllel meglocsoljuk, és reszelt sajttal megszórjuk.
TIPP: Sonka helyett gombával vagy sajtkockákkal is elkészíthetjük a tölteléket.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu