Ki mit tud karfiolból?

Igazi őszi csemege

Családi kör2024. 09. 17. kedd2024. 09. 17.

Kép: Karfiolos pogacsa 2010.07.29. foto: Sarkozy Gyorgy, Fotó: Sárközy György

Karfiolos pogacsa 2010.07.29. foto: Sarkozy Gyorgy
Fotó: Sárközy György

Palacsintametélt karfiolpörkölttel

Hozzávalók: 
 10 db sós palacsinta 1 fej karfiol  1 nagy vöröshagyma olaj  pirospaprika  só  bors 1 zöldpaprika  1 paradicsom 1 gerezd fokhagyma  2 dl tejföl

A Vidék íze receptje (Fotó: Sárközy György)

A palacsintákat metéltre vágjuk. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és elkészítjük a pörköltalapot. 
Hozzáadjuk a kisebb rózsákra szedett karfiolt, megsózzuk, megborsozzuk, majd a pörköltalapon megpároljuk. Nagyon hamar elkészül. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a tejföl felét. Ezzel kicsit felforraljuk, és ráöntjük a metéltünkre. Összekeverjük, végül a maradék tejföllel meglocsolva tálaljuk. 

Karfiolos pogácsa
Hozzávalók: 
 90 dkg karfiol  só  4 dkg zsír 1 kis fej vöröshagyma 2 dkg liszt  2 tojás 1 csokor petrezselyem zöldje liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a sütéshez

A Vidék íze receptje (Fotó: Sárközy György)

A karfiolt rózsáira szedjük, kevés sós vízben megpároljuk, és egy szitán lecsöpögtetjük. 2 dkg zsírban világossárgára pároljuk a finomra vágott hagymát. A maradék zsíron enyhén megpirítjuk a lisztet, felöntjük a karfiol főzőlevével, és sűrű besamelt készítünk. Összekeverjük a karfiollal, a pirított hagymával, egy tojással és egy tojássárgájával. Megsózzuk, és belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét. Lisztes kézzel kis gombócokat formálunk, ellapítjuk, beleforgatjuk a villával felvert maradék tojásfehérjébe, zsemlemorzsába, végül forró olajban kisütjük. 

TIPP: Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel, megszórhatjuk reszelt sajttal, kínálhatunk hozzá sajt- vagy paradicsommártást, de főzelékfeltétnek is kiváló.

 

Karfioltekercs
Hozzávalók: 
 50 dkg karfiol 10 dkg sonka 2 dl tejföl  5 dl tej 2 zöldségleveskocka 2 evőkanál vaj 4 evőkanál liszt 3 tojás  só  5 dkg reszelt sajt vaj és liszt a tepsihez

A Vidék íze receptje (Fotó: Sárközy György)

A töltelékhez a karfiolt sós vízben megfőzzük, azután kis darabokra szedjük. Hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és 1 dl tejfölt. A tejet a leveskockákkal együtt felforraljuk. Közben a vajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük forró tejjel és sűrűre forraljuk. Amikor félig kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd a tojások kemény habját. Szükség szerint megsózzuk. Kivajazott, lisztezett sütőlemezen fél centi vastagon elkenjük, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A kész lepényt nedves konyharuhára borítjuk. A háromnegyed részére rákenjük a tölteléket, és mint a piskótatekercset, feltekerjük. Pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a töltelékkel jól átforrósodjon. Tálaláskor felszeleteljük, tejföllel meglocsoljuk, és reszelt sajttal megszórjuk. 
 

TIPP: Sonka helyett gombával vagy sajtkockákkal is elkészíthetjük a tölteléket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek