Szilvát (v)egyenek!

Kitűnő őszi étel.

Családi kör2024. 09. 13. péntek2024. 09. 13.

 Szilvával töltött csirkecombok zöldségrizottóval

Hozzávalók: 
 4 egész csirkecomb  só  bors 4 zsemle  4 tojás  majoránna 1 csokor petrezselyem zöldje 30 dkg szilva fél szál póréhagyma  olajA körethez: 30 dkg rizottórizs 6-7 dl zöldségalaplé 50 dkg zöldség (sárgarépa, cukkini, zeller, kaliforniai paprika, póréhagyma) 3 dkg vaj  5 dkg reszelt sajt csipetnyi szerecsendió

A Vidék íze receptje

A csirkecombok bőrét fellazítjuk, besózzuk és félretesszük. A töltelékhez kockákra vágjuk a zsemlét, majd egy serpenyőben zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk. Beletesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sóval, borssal, majoránnával, apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Összekeverjük a kisebb kockákra vágott szilvával és póréval, majd a masszát kiskanál segítségével a csirkecombok bőre alá töltjük. A combokat kiolajozott tepsibe fektetjük, a tetejüket is meglocsoljuk kevés olajjal. Öntünk alá 1,5-2 dl vizet, azután lefedve kb. egy óra alatt puhára sütjük a 160 fokos sütőben. Ha kész, levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét. 
A rizst kevés olajon kissé megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű zöldségalaplével apránként felengedve, sóval ízesítve megpároljuk. A zöldségeket kis kockákra vágva a vajon megpároljuk. Sóval, szerecsendióval ízesítjük, végül összekeverjük a rizzsel és a reszelt sajttal. 

Szilvafánk rumos mártással
Hozzávalók: 
 4 tojás  20 dkg liszt 2-3 dl sör  csipetnyi só 50 dkg magvaváló szilva olaj a sütéshez

A mártáshoz:

 4 tojássárgája 4 ek. cukor  6 ek. rum

A Vidék íze receptje

A tojásokat fölverjük, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a sört. A tésztát enyhén megsózzuk, és simára keverjük. A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk, egyenként lisztbe forgatjuk. A lisztes szilvákat ezután a sörtésztába mártjuk, és felforrósított, bő olajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és tálalásig melegen tartjuk. 
A mártáshoz a tojássárgájákat a cukorral és a rummal gőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük. A szilvafánkot forrón, a rummártással tálaljuk. 
 

Mindentudó gyümölcsünk


 

A szilva sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. Finom lekvárt főzhetünk belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek. A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében. Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. A szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek