Andrei Mangra helyzete: megszólalt a szakember
origo.hu
Szilvával töltött csirkecombok zöldségrizottóval
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb só bors 4 zsemle 4 tojás majoránna 1 csokor petrezselyem zöldje 30 dkg szilva fél szál póréhagyma olajA körethez: 30 dkg rizottórizs 6-7 dl zöldségalaplé 50 dkg zöldség (sárgarépa, cukkini, zeller, kaliforniai paprika, póréhagyma) 3 dkg vaj 5 dkg reszelt sajt csipetnyi szerecsendió
A csirkecombok bőrét fellazítjuk, besózzuk és félretesszük. A töltelékhez kockákra vágjuk a zsemlét, majd egy serpenyőben zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk. Beletesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sóval, borssal, majoránnával, apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Összekeverjük a kisebb kockákra vágott szilvával és póréval, majd a masszát kiskanál segítségével a csirkecombok bőre alá töltjük. A combokat kiolajozott tepsibe fektetjük, a tetejüket is meglocsoljuk kevés olajjal. Öntünk alá 1,5-2 dl vizet, azután lefedve kb. egy óra alatt puhára sütjük a 160 fokos sütőben. Ha kész, levesszük a fóliát, és megpirítjuk a tetejét.
A rizst kevés olajon kissé megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű zöldségalaplével apránként felengedve, sóval ízesítve megpároljuk. A zöldségeket kis kockákra vágva a vajon megpároljuk. Sóval, szerecsendióval ízesítjük, végül összekeverjük a rizzsel és a reszelt sajttal.
Szilvafánk rumos mártással
Hozzávalók:
4 tojás 20 dkg liszt 2-3 dl sör csipetnyi só 50 dkg magvaváló szilva olaj a sütéshez
A mártáshoz:
4 tojássárgája 4 ek. cukor 6 ek. rum
A tojásokat fölverjük, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a sört. A tésztát enyhén megsózzuk, és simára keverjük. A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk, egyenként lisztbe forgatjuk. A lisztes szilvákat ezután a sörtésztába mártjuk, és felforrósított, bő olajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és tálalásig melegen tartjuk.
A mártáshoz a tojássárgájákat a cukorral és a rummal gőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük. A szilvafánkot forrón, a rummártással tálaljuk.
Mindentudó gyümölcsünk
A szilva sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. Finom lekvárt főzhetünk belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek. A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében. Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. A szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító.
origo.hu
borsonline.hu
origo.hu
hirtv.hu
haon.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
borsonline.hu
nemzetisport.hu
origo.hu