Ebédeljen velünk!

Ízletes őszi ebéd.

Családi kör2024. 10. 25. péntek2024. 10. 25.

Zöldséges zúzaraguleves

Hozzávalók: 
 40 dkg csirke- vagy pulykazúza 
 2 vöröshagyma 
 1 kiskanál paradicsompüré 
 1 sárgarépa 
 1 fehérrépa 
 1 cikk zeller 
 1 karalábé 
 2-3 gerezd fokhagyma 
 só 
 őrölt bors 
 2 evőkanál zsír vagy olaj 

A Vidék íze receptje

A hagymát finomra aprítjuk, és megfuttatjuk a felforrósított zsiradékon. Beletesszük a paradicsompürét – kicsit azzal is pirítjuk –, majd hozzáadjuk a félbevágott, gondosan megtisztított zúzát. Kevés vízzel felengedjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a zúzát rövid lében, lassú tűzön szakaszosan pároljuk. Amikor majdnem puha – körülbelül egy óra múlva –, hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket. Felöntjük vízzel, a fűszerekkel utánízesítjük, végül a levest lassú forralással készre főzzük. 

Rokfort sajttal töltött burgonya
Hozzávalók: 
 4 közepes burgonya 
 15 dkg rokfort sajt 
 só 
 vaj a tepsihez 
 1 nagy fürt szőlő és 10 dkg dió a tálaláshoz 
 

A Vidék íze receptje

A burgonyát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és sós vízben feltesszük főni. Csak olyan puhára főzzük, hogy kiskanállal vagy karalábévájóval ki tudjuk kaparni a belsejét. A kivájt krumpliforgácsot a rokfort sajttal együtt villával nagyobb darabokra összetörjük, majd megtöltjük vele az üregeket. A megtöltött krumplikat kivajazott tepsibe tesszük, és 250 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük. Szőlővel, diógerezdekkel és száraz fehérborral kínáljuk. 
 

Kabinetpuding

Hozzávalók: 
 2 banán 
 20-25 db babapiskóta 
 6 tojás 
 10 dkg porcukor 
 só 
 2,5 dl tejszín 
 5 dkg mazsola 
 vaj és porcukor a formához 

A Vidék íze receptje 

Egy 16 centiméter átmérőjű gömbölyded formát jól kivajazunk, és meghintjük porcukorral. A banánt vékony szeletekre vágjuk, a piskótát centis darabokra szeleteljük. A tojásokat a tejszínnel, a porcukorral és egy csipet sóval felverjük. 
A forma alját kibéleljük banánkarikákkal, ezek közé mazsolát teszünk, majd megtöltjük felváltva banánkarikákkal és mazsolával, valamint piskótadarabokkal. Végül beleöntjük a tejszínes tojást. A formát szorosan lezárjuk alufóliával, és vízzel félig telt tepsibe állítjuk. 90-100 fokos sütőben körülbelül 90 percig gőzöljük. A formában hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan kiborítjuk. Vanília- vagy borsodó kíséretében, forrón tálaljuk. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek