Tíz repülőtér és sok millió utas bánhatja: drasztikus lépésre készül a Ryanair
mandiner.hu
Zöldséges sütőtökragu tökmagos rizzsel
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök 1 kisebb padlizsán 1 közepes sárgarépa 2 lila hagyma 2 szál angol zeller 1 nagy marék fagyasztott brokkoli (vagy előfőzött) 1-2 csilipaprika olívaolaj só bors 21 dkg rizs 1 marék tökmag
Felkockázzuk a tököt. Egy kis felforrósított olívaolajon rázogatva roppanósra pároljuk. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük. A sárgarépát a töknél jóval kisebb kockákra vágjuk, a padlizsánt szintén. A lila hagymát is feldaraboljuk, az angol zellert felkockázzuk. A csilit vékonyan felkarikázzuk. Öntünk még egy kis olajat a serpenyőbe, és puhulási sorrendben beletéve, megpároljuk a többi zöldséget is. Végül hozzáforgatjuk a tököt meg a brokkolit, pár percig együtt pároljuk, közben sózzuk és borsozzuk.
A rizst a szokásos módon megfőzzük. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, összekeverjük a rizzsel.
Sütőtökös muffin csokihabbal
Hozzávalók:
A tésztához:
24 dkg barna cukor 25 dkg liszt 1/3 csomag sütőpor 40 dkg sütőtökpüré őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió 1 csipet só 2 tojás 10 dkg vaj fél marék dió fél marék csokicsepp
A krémhez:
12,5 dkg krémsajt 10 dkg vaj 8 dkg kakaópor 16 dkg porcukor színes cukor a tetejére
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a csipet sóval. Hozzádolgozzuk egyesével a tojásokat, majd a tökpürét. A lisztet elkeverjük a sütőporral meg a fűszerekkel. Fakanállal hozzáforgatjuk a tökös alaphoz a durvára tört dióval és a csokicseppekkel együtt. Muffinpapírokkal bélelt sütőbe adagoljuk. 180 fokon körülbelül 20 perc alatt sül meg. Ha kész, süteményrácsra rakjuk hűlni.
A krémhez összekeverjük a kakaót a porcukorral, majd elektromos habverővel összedolgozzuk a puha vajjal és a krémsajttal. Habzsákból rányomjuk a muffinok tetejére. Színes cukorkákkal díszítjük.
Sütőtökös pulykacurry
Hozzávalók:
60 dkg pulykafelsőcomb-filé 40 dkg pulykamáj 50v dkg tisztított sütőtök 1 nagy vöröshagyma 1 kávéskanál kurkuma 1 késhegynyi sáfrány 23 szegfűszeg 23 centi friss gyömbér 1-2 csilipaprika zsiradék só bors
Kockákra vágjuk a pulykahúst. Egy jó nagy serpenyőben 2-3 evőkanál zsiradékot hevítünk. Beledobjuk a húst, és nagy lángon addig pirítjuk, míg a húskockák minden oldala kifehéredik. Rádobjuk a felkockázott vöröshagymát. Finoman sózzuk, rátesszük a kurkumát, a sáfrányt, a szegfűszeget. A gyömbért meghámozzuk, ráreszeljük a ragura. A csilit kettévágjuk, kimagozzuk, és szintén hozzáadjuk a többi alapanyaghoz. Fedő alatt, a saját levében pároljuk a pulykát mindaddig, míg teljesen megpuhul. Közben a tököt kisebb kockákra felvágjuk, ezt is belerakjuk a serpenyőbe, és immár fedő nélkül főzzük tovább. Ha kell, kis vizet öntünk alá. Pár perc múlva rátesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott májat is. Addig főzzük, míg a tök roppanósra nem puhul, és a máj át nem fő. Friss kenyeret vagy párolt rizst adunk mellé.
TIPP: A májat csak néhány percig kell párolni, nem szabad túlsütni. Amikor úgy gondoljuk, hogy elkészült, kiveszünk egy darabot, kettévágjuk. Ha szép rózsaszín, akkor kész is van, de ha véres a közepe, akkor folytassuk a főzését.
mandiner.hu
ripost.hu
origo.hu
vg.hu
szoljon.hu
koponyeg.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
bama.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu