Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Amikor a bohócdoktorok és lelkes segítőik elkezdenek sütit sütni, annak csak a fele lesz tréfa, a másik feléből mókás, ínycsiklandó finomságok születnek, mint például piros orrú rénszarvas, palacsinta, piros orrú keksz. A hangsúly a mesés ízek mellett a piros orron van, nem véletlenül: a minap jelent meg a PIROS ORR Bohócdoktorok Alapítvány süteményes könyve Süss mosolyt! címmel.
Az alapítvány egy évvel ezelőtt indította el a SÜSS MOSOLYT! karácsonyi kampányát, amihez számos gasztroblogger, influenszer és több száz magánszemély csatlakozott, elkészítve „piros orros” süteményét, ezzel és adományaikkal támogatva az alapítvány munkáját. Az idei ünnepekre a receptek most könyv formájában is megjelentek, mellettük bohócdoktorok által írt szívmelengető karácsonyi történetek is olvashatók, amelyek egytől egyig arról a varázslatról mesélnek, amit a bohócok visznek a kórtermekbe és idősotthonokba a hétköznapokon és karácsonykor is.
A bohócdoktorok az ünnepnapokon is útra kelnek, hogy nevetést, reményt, vigaszt vigyenek a kórtermek rideg falai közé, melegséget, derűt, szeretetet adjanak az idősotthonokban élőknek. Ez az ő ajándékuk. Mert ahogy Gelencsér Tünde, azaz Dr. Zizi írja: "A betegség nem nézegeti a naptárat. Az nem olyan, hogy na, ma szünnap van, pirosbetűs ünnep...Karácsony vagy nem karácsony, a betegség, ha itt van, belakja a teret, feleszi az energiát. Megeszi a mákos bejglimet is, csak a mazsolát köpködi ki a földre".
Az alapítvány működését teljes mértékben adományozóik hozzájárulásai biztosítják. Jótékonyságot ajándékozni karácsonyra szeretteinknek a legnemesebb dolog. A decemberi bohócvizitek támogatóit egy Süss mosolyt! süteményes könyvvel lepik meg.
További információk a https://www.pirosorr.hu/ oldalon érhetők el.
Hozzávalók 13 golyóhoz:
120 g cukrozatlan darált dió
80 g darált zabpehely + 70 g darált keksz (helyettesíthetők egymással, de ha csak zabpelyhet használunk, akkor érdemes még kicsit édesíteni)
100 g baracklekvár (2 nagy evőkanál)
1 db bio citrom vagy narancs reszelt héja
A mázhoz:
1 tábla (100g) étcsoki (70%-os)
1 kis evőkanál olaj
A díszítéshez:
perec a szarvhoz
cukorszemek
piros cukordrazsé az orrához
A golyó hozzávalóit mérjük ki egy tálba és alaposan keverjük össze. Diónyi nagyságú golyókat formázzunk belőle, majd tegyük tálcára és fél órára a hűtőbe pihenni. Ha túl száraznak tűnik a tészta, morzsolódik, adhatunk hozzá még egy kevés lekvárt.
Közben készítsük elő a pereceket , törjük, vagy egy éles késsel vágjuk őket félbe. Az alsó félkör íve lesz a szarv.
Vízgőz felett olvasszuk meg a kisebb darabokra tört csokit és az olajat. Óvatosan, lassú tűzön és folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen meg.
A golyókat villa segítségével mártsuk az olvasztott csokiba, csepegtessük le a felesleget, majd tegyük át egy sütőpapírral bélelt tányérra vagy tálcára. Egyből szúrjuk bele a szarvat, díszítsük a szemmel és az orral mielőtt megköt. A legegyszerűbb csipesszel felhelyezni a cukorkákat.
Tegyük hűtőbe, amíg teljesen megdermed, legalább fél órára.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu