Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Azért, mert nem vágunk disznót, még nyugodtan tarthatunk toros vacsorát. Keressünk egy jó hentest, és ott vegyük meg a hozzávalókat, hiszen nagyon friss húsokra lesz szükségünk.
Fotó: Németh András Péter
Hozzávalók 8 személyre:
2 kg zsírosabb sertéshús (csontos hosszúkaraj, tarja, oldalas, kövérebb lapocka vegyesen) 1 kg disznózsír 70 dkg vegyes hagymaféle (vöröshagyma, fehérhagyma, salottahagyma stb.) 1-2 fej fokhagyma kömény őrölt babérlevél só bors
Vastagabb, de nem túl nagy szeletekre vágjuk a húsféléket. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel és babérral. Beletesszük egy lábasba. A hagymákat megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, de nem törjük át, egészben dobjuk a lábasba. Felforrósítjuk a zsírt, ráöntjük az előkészített húsra és hagymára. Kis lángon pároljuk több órán keresztül, így lesz nagyon omlós a pecsenye. Ha kész, leöntjük róla a zsírt. Zsíroskenyérre, krumplis ételekhez pompás lesz.
Hozzávalók:
15 dkg zsíralja (tepertős zsír) 25 dkg töpörtyű 25 dkg gyöngybab 2 vöröshagyma babérlevél 1 csokor újhagyma 25 dkg rizs só
Előző este beáztatjuk a babot, másnap sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Felaprítjuk a vöröshagymát, és üvegesre sütjük a zsíraljában. A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Apróra vágjuk a töpörtyűt, mindezt összekeverjük, és pár percig a tűzhelyen összeforrósítjuk. Végül megszórjuk felkarikázott újhagymával. Savanyúságot adunk mellé.
TIPP: Ha nincs kéznél zsíralja - nemigen olvasztunk már otthon zsírt -, akkor használjunk több töpörtyűt az ételhez.
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj 50 dkg háj 1 nagy vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 4 zsemle 3 tojás rece- vagy fátyolháj bors őrölt kömény majoránna só
Ledaráljuk a hájat, a májat, a vöröshagymát. A fokhagymát péppé zúzzuk, hozzáadjuk a májhoz a fűszerekkel és a sóval együtt. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a tojással együtt a masszához keverjük. Jól összedolgozzuk. A recehájat zsebkendő méretűre szabdaljuk, ennek a közepébe rakunk egy-egy púpozott evőkanál tölteléket. A négy sarkát ráhajtjuk. A csomagokat tepsibe rakjuk (zsír nem kell alá). 150 fokra előmelegített sütőben lassan sütjük. Bármilyen körettel tálalhatjuk, hidegen és melegen is nagyon jó.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu