Húsimádók vacsorája

Azért, mert nem vágunk disznót, még nyugodtan tarthatunk toros vacsorát. Keressünk egy jó hentest, és ott vegyük meg a hozzávalókat, hiszen nagyon friss húsokra lesz szükségünk.

Családi kör2025. 01. 13. hétfő2025. 01. 13.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Hagymás pecsenye lábasban sütve

Fotó: Németh András Péter

Hozzávalók 8 személyre: 
 2 kg zsírosabb sertéshús (csontos hosszúkaraj, tarja, oldalas, kövérebb lapocka vegyesen)  1 kg disznózsír 70 dkg vegyes hagymaféle (vöröshagyma, fehérhagyma, salottahagyma stb.) 1-2 fej fokhagyma  kömény őrölt babérlevél  só  bors

Vastagabb, de nem túl nagy szeletekre vágjuk a húsféléket. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel és babérral. Beletesszük egy lábasba. A hagymákat megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, de nem törjük át, egészben dobjuk a lábasba. Felforrósítjuk a zsírt, ráöntjük az előkészített húsra és hagymára. Kis lángon pároljuk több órán keresztül, így lesz nagyon omlós a pecsenye. Ha kész, leöntjük róla a zsírt. Zsíroskenyérre, krumplis ételekhez pompás lesz. 


Tepertős ricsett

 

Hozzávalók: 
 15 dkg zsíralja (tepertős zsír) 25 dkg töpörtyű 25 dkg gyöngybab 2 vöröshagyma babérlevél 1 csokor újhagyma 25 dkg rizs só

Előző este beáztatjuk a babot, másnap sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Felaprítjuk a vöröshagymát, és üvegesre sütjük a zsír­al­jában. A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Apróra vágjuk a töpörtyűt, mindezt összekeverjük, és pár percig a tűzhelyen összeforrósítjuk. Végül megszórjuk felkarikázott újhagymával. Savanyúságot adunk mellé. 

TIPP: Ha nincs kéznél zsíralja - nemigen olvasztunk már otthon zsírt -, akkor használjunk több töpörtyűt az ételhez.

 

 

Hájas májas

 

Hozzávalók: 
 50 dkg sertésmáj  50 dkg háj 1 nagy vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 4 zsemle  3 tojás rece- vagy fátyolháj bors  őrölt kömény majoránna  só

Ledaráljuk a hájat, a májat, a vöröshagymát. A fokhagymát péppé zúzzuk, hozzáadjuk a májhoz a fűszerekkel és a sóval együtt. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a tojással együtt a masszához keverjük. Jól összedolgozzuk. A recehájat zsebkendő méretűre szabdaljuk, ennek a közepébe rakunk egy-egy púpozott evőkanál tölteléket. A négy sarkát ráhajtjuk. A csomagokat tepsibe rakjuk (zsír nem kell alá). 150 fokra előmelegített sütőben lassan sütjük. Bármilyen körettel tálalhatjuk, hidegen és melegen is nagyon jó. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek