Csokor a kézben

Februárban, a szerelmesek hónapjában újra elindul az esküvői szezon. Bár a menyasszonyi ruhák, a dekoráció vagy épp a torták divatja változik, egy biztos: minden ara kezében ott pompázik a tökéletesen megkötött csokor. De vajon miért van olyan fontos szerepe a virágoknak a nagy eseményen? Ennek jártunk utána.

Családi körBalogh Boglárka2025. 02. 02. vasárnap2025. 02. 02.

Kép: A csokordobás már egy olyan népszerű tradíciónak számít, amely sok esküvőn visszaköszön., Fotó: SmartPhotoLab, Forrás: Shuttterstock

Beautiful,Bride,Throws,Wedding,Bouquet,To,Her,Friends
A csokordobás már egy olyan népszerű tradíciónak számít, amely sok esküvőn visszaköszön.
Fotó: SmartPhotoLab Forrás: Shuttterstock

Születéstől a temetésig 

A virágok mindig is végigkísérték az emberiség történetét, szépségük megannyi művészeti alkotás ihletője, de életünk fontos szakaszainak jelzőkövei is egyben, legyen az a születés, a házasság vagy a halál. Bár jelentésük kultúránként változik, közös bennük, hogy érzelmeket közvetítenek, kifejezik a szeretetet, a szomorúságot, a kedvességet és a gyászt is. 

Az a gyakorlat, hogy a menyasszonyok csokrot tartsanak a kezükben a nagy napon, egészen az ókorig nyúlik vissza. A görögök és rómaiak, sőt az egyiptomiak is illatos gyógynövényeket és fűszereket vittek magukkal, hogy elkerüljék a balszerencsét az esküvőkön. Noha a menyasszony és a vőlegény nyakában viselt füzérek elhalványultak a most divatos pompás csokrokhoz képest, a virágok az új kezdetet jelképezték, a termékenység, a boldogság és a hűség reményét ígérték. 

Gyakoriak voltak az olyan növények, mint a kapor, amelyet afrodiziákumként tartanak számon, a rozmaring a hűséget szimbolizálta, a búza a termékenységet, a borostyán a megbonthatatlan köteléket, valamint a bogáncs, a kakukkfű, a hanga vagy a bazsalikom a rossz szellemek elleni védelmet. 

A középkorban már egy másik ok miatt is készültek illatos csokrok, az arák a virágok illatától remélték, hogy az majd elfedi a testszagokat, de a fokhagymának is nagy szerepet tulajdonítottak, azt tartották róla, hogy az elűzi a gonosz szellemeket, távol tartja a balszerencsét, amely az ifjú házasokra leselkedhet. 

Angliában az Erzsébet-korszakban kezdték felvenni a csokrok a dekorációs funkciójukat, és a menyasszonyi kiegészítők kötelező kellékeivé váltak. Ekkor már apróbb növénydíszeket is készítettek a mesterek, amelyeket az ifjú pár a vendégeknek ajándékozhatott. A divatos menyasszonyok a virágokat kiegészítőként is viselték, amelyeket frizurájukba illesztettek, vagy színes koszorúként tettek a fejükre.

A menyasszony kezében lévő csokor a XIX. századi Angliában, a viktoriánus korban jelent meg. Viktória királynő és Albert herceg esküvőjén a menyasszony frissen vágott csokrot szorongatva vonult az oltár elé, amelyek között a körömvirágok voltak hangsúlyban. Az angol királynő ebben is újat alkotott, a trendet aztán egész Európa átvette. 

Ki lesz a következő? 

A ma is élő tradíció abból a hiedelemből eredt, hogy a menyasszony megérintése, vagy ami még jobb, esküvői ruhájának egy darabja szerencsét és közelgő házassági ajánlatot jelent a szerencsésnek. Nem csoda, hogy a menyegző után az egyedülálló nők szó szerint üldözőbe vették az arát, és megpróbáltak letépni egy darabot a fátyolból vagy a ruhából, ezzel biztosítva a jövőjüket. 

A múlt század elején már fontos szerep jut a szépen kötött virágoknak. Fotó: Fortepan 

Ebben az időben a házasság volt az egyetlen útja annak, hogy a nők a társadalmi ranglétrán feljebb lépjenek, csak akkor tudtak változtatni gazdasági helyzetükön, ha hozzámentek egy olyan férfihez, aki tisztességesen el tudta tartani őket. 

A ruhák szétszaggatásának problémáját a francia nők okosan oldották meg, egy laza szálra varrták fel a virágokat a szoknyáik köré, így azokat különösebb nehézség nélkül ki lehetett húzni. Egy idő után ez a szokás alakult át a csokordobás hagyományává. 
Ma országonként eltérő a rituáléja, Finnországban például a menyasszony bekötött szemmel áll a nők által alkotott kör közepén. A menyasszony lassan forogni kezd, vele egy ütemben a hajadonok is körbejárnak, majd amikor mindenki megáll, a csokor azé lesz, aki szembe kerül az ifjú arával. 

Kakukkfű a zsebben 

A hagyományos esküvői csokor az idők során sokszor változtatott a megjelenésén. A klasszicizmus korában a portugál csokrok voltak divatosak. A virágokat selyem- vagy szaténszövet, illetve csipke borította papír- vagy kartontölcsérbe helyezték. Németországban sokáig dívott, hogy a menyasszony és a vőlegény virágokkal és szalagokkal összekötött gyertyákat tartott, míg Svédországban a koszorúslányok aromás fűszernövé­nyekkel vonultak, a vőlegény zsebébe pedig kakukkfüvet tűztek, hogy ezzel ijesszen el minden trollt. 

A mai, kerek csokorkompozíció stílusa a XIX. században bukkant fel német nyelvterületen. A virágokat úgy kötötték össze, hogy a kész alkotás egy gömbhöz hasonlítson, a szárakat pedig olyan szorosan rögzítették, hogy a menyasszony kényelmesen tarthatta őket a kezében. 

A virágcsokor ma is a legjobb módja annak, hogy teljessé tegyük velük az ünnepeket, a megannyi tartósítási eljárásnak hála pedig nem csak az adott napon lelhetjük benne örömünket, de akár lakásdíszként is évekig velünk maradhatnak.

Chelsea Flower Show 2018
Fotó: Jonathan Brady - PA Images

Legdrágább a világon

A rózsát évezredek óta az egyik legnemesebb virágként tartják számon, népszerűsége ci­vi­li­zá­ció­kon át fennmaradt. Legdrágább fajtáját, a Julia rózsájának elkeresztelt példányt a 2006-os angliai Chelsea Flower Show-n mutatta be David Austin, aki 15 évet és 3,8 millió dollárnak megfelelő fontot fektetett a kinemesítésébe. A rózsa ennek megfelelően rekordösszegért kelt el, így a világ valaha termesztett legdrágább virága lett. 

David Austin shropshire-i farmján 1961 óta termesztenek rózsákat, amit ma is nagy szeretettel és odaadással végez a család. Minden általuk forgalmazott növényt kézzel metszenek, valamint a rügyfakasztást és oltást is ők végzik a szakértőik segítségével. Ahogy a család mondja, sikerük titka a precizitás, hogy minden alkalommal kellő gonddal választják ki az alaprózsákat, aztán a tudományos ismereteket egyesítik az intuícióval. Évente 40 ezer keresztbeporzást végeznek, kézzel táplálják a genetikai keverékeket, így egyedülálló virágokat hoznak létre, olyanokat, amelyek ígéretesen szépek, illatosak és kecsesek.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek