
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Nem múlhat el farsang finom, házi sütésű fánk nélkül. Ahány ház, annyiféle készül ilyenkor, nem csak szalagos. Ami biztos: ez a fajta sütemény nem szereti az ácsorgást, frissen, langyosan a legfinomabb.
Hozzávalók:
∗ 50 dkg liszt
∗ 2 dkg élesztő
∗ 3 evőkanál cukor
∗ 1 tojássárgája
∗ 1 nagy csipet só
∗ 2,5 dl tej
∗ 5 dkg vaj
∗ olaj a sütéshez
Az élesztőt egy csipetnyi cukorral egy kis langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkavarjuk a maradék cukorral és a sóval. A lisztre öntjük a felhabosodott élesztőt, a tojássárgáját, ráöntünk két deci langyos tejet, és elkezdjük dagasztani. Nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát szeretnénk kapni, ha szükséges, pici tejet adhatunk hozzá. Ha már szép fényes a tészta és elválik az edény falától, beledagasztjuk a puha vajat is. Cipót formázunk belőle, és letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk. Körülbelül 20 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Egyik részéből pereceket hajlítunk, a másik feléből dupla karikákat: kettőt-kettőt összefonunk, kör alakba összehajtjuk, a végeket összecsippentjük. Letakarva ismét hagyjuk kelni fél órát. Végül bő olajat forrósítunk egy nagy serpenyőben, és fedő nélkül szép pirosra sütjük a fonatosokat. Ha kicsit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.
Hozzávalók:
∗ 80 dkg liszt
∗ 8 dkg porcukor
∗ 2 csipet só
∗ 10 dkg olvasztott vaj
∗ 6 tojássárgája
∗ 4 dkg élesztő cukros tejben felfuttatva
∗ 1,5 evőkanál rum
∗ kb. 3 dl langyos tej
A töltelékhez:
∗ 2 alma
∗ 1 citrom
∗ 10 dkg baracklekvár
∗6 dkg apróra vágott dió
∗ 1 kávéskanál őrölt fahéj
Bedagasztjuk a tésztát, jól kidolgozzuk. Sűrűbb lesz, mint a hagyományos fánktészta. Meleg helyen, letakarva körülbelül egy órán át kelesztjük. Közben két almát kockákra vágunk, citromlével meglocsoljuk. A baracklekvárt összekeverjük az apróra vágott dióval és az őrölt fahéjjal, összeforgatjuk az almával. A megkelt tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Az egyik felén egy csészével vagy szaggatóval bejelöljük a fánkok helyét. Mindegyik közepére teszünk a töltelékből egy púpos teáskanállal. Hirtelen mozdulattal ráhajtjuk a tészta üres felét a töltelékre úgy, hogy teljesen eltakarja. A csészével teljesen kiszaggatjuk a fánkot. A kimaradt tésztát újra összedolgozzuk, és ugyanúgy töltjük, mint előzőleg. Forró olajban sütjük úgy, hogy a teteje kerüljön alulra. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, és csak 10 perc múlva porcukrozzuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 5 tojás
∗2 dl víz
∗ 10 dkg vaj
∗ 20 dkg liszt
A vaníliás krémhez:
∗ 2 csomag vaníliás pudingpor
∗ 5 dl tej
∗ 3 evőkanál kristálycukor
∗ 5 dkg puha vaj
∗ 2,5 dl tejszín
∗1 púpos evőkanál porcukor
∗1 csomag vaníliás cukor
A karamellkrémhez:
∗ 10 dkg cukor
∗ 1 dl tejszín
Az összeállításhoz:
∗5 dkg cukor
Felforraljuk a vizet a felkockázott vajjal. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és kis lángon sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd elektromos habverővel egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. A masszát habzsákba töltjük, sütőpapírral fedett tepsire pici halmokat nyomunk belőle. 180 fokos sütőbe toljuk, pár perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet, és megsütjük a fánkokat.
Sűrű pudingot főzünk a pudingporból öt deci tejjel és a kristálycukorral. Hagyjuk kihűlni. Kemény habot verünk a tejszínből a porcukorral és a vaníliás cukorral. A pudingot elvegyítjük a habosra kevert puha vajjal, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot. Hosszú csövű habzsákba kanalazzuk, és betöltjük a fánkocskákat.
Karamellizáljuk a 10 dkg cukrot, majd felöntjük a felforrósított tejszínnel. Közepes lángon sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A karamellkrém segítségével piramist építünk a megtöltött gömbökből egy tálon. Végül karamellizálunk 5 dkg kristálycukrot, picit hűtjük, majd egy fakanál segítségével szálakat húzunk belőle, és körbetekerjük a fánképítményt. Azonnal tálaljuk, mert állás közben a krémtől felpuhul a tészta.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu