Böjtölőknek és vegáknak

Mindenkinek jót tesz néhány húsmentes nap, még azoknak is, akik húst hússal esznek. Hasznos az emésztésünknek és a közérzetünknek. Böjtben és böjtön kívül is igyekezzünk megtalálni a tökéletes arányokat: a tányérunkon mindig több helyet foglaljon el a zöldség, mint a hús.

Családi körHabik Erzsébet2025. 03. 09. vasárnap2025. 03. 09.

Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Árpagyöngyös ragu zöldségekkel

Hozzávalók: 

∗ 25 dkg árpagyöngy

∗ 1 vöröshagyma

∗ 60 dkg gyökérzöldség (sárga- és fehérrépa, zeller)

∗ 20 dkg egyéb zöldségféle (kar­fiol, kelbimbó, karalábé stb.)

∗ pár levél friss vagy egy teáskanál szárított bazsalikom

∗ 1-1 kávéskanál őrölt gyömbér és kurkuma

∗ fél kávéskanál őrölt koriander

∗ 1 csipet szerecsendió

∗ zsiradék 

∗só

A finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a megmosott gerslit. Sózzuk, felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel. Ha már félig puha az árpagyöngy, hozzáadjuk az apró kockákra vágott gyökérzöldségeket. Pár perc múlva belerakjuk a többi felaprított zöldségfélét is, ha szükséges, öntünk még rá pici vizet. Kis lángon forraljuk, közben fűszerezzük, ízlés szerint sózzuk. Adhatunk még vizet hozzá, ha szükséges, de az a cél, hogy amikor elkészül, már ne legyen alatta lé. 

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Mézes-mákos perec

Hozzávalók: 

∗ 12-16 böjtös perec

∗ 20 dkg darált mák

∗ 4-5 evőkanál méz

∗ 1 csomag vaníliás cukor

Késsel felkarikázzuk a pereceket, és egy nagy tálba dobjuk. Leöntjük körülbelül egy liter forró vízzel, és hagyjuk, hogy kicsit megpuhuljon a tészta. Végül elkeverjük a vaníliás cukorral vegyített mákkal, és rácsurgatjuk a mézet. 

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Böjtös perec

Hozzávalók: 
∗ 50 dkg liszt 

∗ 2 dkg élesztő 
∗ 1 evőkanál cukor 

∗ 1 tojás 
∗ 2 dkg vaj 

∗ 1 csipet só 
∗ 1 dl langyos tej 

Egy kis pohárban kikeverjük az élesztőt a cukorral, s hagyjuk kicsit felfutni. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a cukros élesztőt, a deci langyos tejet, a szoba-hőmérsékletű tojást, és szoros kelt tésztát dagasztunk (ha szükséges, pici langyos vizet adhatunk még hozzá). Ha már szép fényes a tészta, beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kis darabokra szaggatjuk. 15-20 cm-es rudakat sodrunk, és karikát formázunk belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva ismét kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek