
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Mindenkinek jót tesz néhány húsmentes nap, még azoknak is, akik húst hússal esznek. Hasznos az emésztésünknek és a közérzetünknek. Böjtben és böjtön kívül is igyekezzünk megtalálni a tökéletes arányokat: a tányérunkon mindig több helyet foglaljon el a zöldség, mint a hús.
Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld
Hozzávalók:
∗ 25 dkg árpagyöngy
∗ 1 vöröshagyma
∗ 60 dkg gyökérzöldség (sárga- és fehérrépa, zeller)
∗ 20 dkg egyéb zöldségféle (karfiol, kelbimbó, karalábé stb.)
∗ pár levél friss vagy egy teáskanál szárított bazsalikom
∗ 1-1 kávéskanál őrölt gyömbér és kurkuma
∗ fél kávéskanál őrölt koriander
∗ 1 csipet szerecsendió
∗ zsiradék
∗só
A finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a megmosott gerslit. Sózzuk, felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel. Ha már félig puha az árpagyöngy, hozzáadjuk az apró kockákra vágott gyökérzöldségeket. Pár perc múlva belerakjuk a többi felaprított zöldségfélét is, ha szükséges, öntünk még rá pici vizet. Kis lángon forraljuk, közben fűszerezzük, ízlés szerint sózzuk. Adhatunk még vizet hozzá, ha szükséges, de az a cél, hogy amikor elkészül, már ne legyen alatta lé.
Hozzávalók:
∗ 12-16 böjtös perec
∗ 20 dkg darált mák
∗ 4-5 evőkanál méz
∗ 1 csomag vaníliás cukor
Késsel felkarikázzuk a pereceket, és egy nagy tálba dobjuk. Leöntjük körülbelül egy liter forró vízzel, és hagyjuk, hogy kicsit megpuhuljon a tészta. Végül elkeverjük a vaníliás cukorral vegyített mákkal, és rácsurgatjuk a mézet.
Hozzávalók:
∗ 50 dkg liszt
∗ 2 dkg élesztő
∗ 1 evőkanál cukor
∗ 1 tojás
∗ 2 dkg vaj
∗ 1 csipet só
∗ 1 dl langyos tej
Egy kis pohárban kikeverjük az élesztőt a cukorral, s hagyjuk kicsit felfutni. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a cukros élesztőt, a deci langyos tejet, a szoba-hőmérsékletű tojást, és szoros kelt tésztát dagasztunk (ha szükséges, pici langyos vizet adhatunk még hozzá). Ha már szép fényes a tészta, beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kis darabokra szaggatjuk. 15-20 cm-es rudakat sodrunk, és karikát formázunk belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva ismét kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu