
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Az örökzöld borókának mágikus erőt tulajdonít a néphit. Az ajtó fölé akasztva távol tartja a boszorkányokat és eltéríti a villámcsapást, ha pedig tűzbe dobjuk, füstje elűzi a kígyókat. Az illatos cserje hamvaskék termése manapság mégis inkább a konyhákban fejti ki varázserejét: különleges aromát kölcsönöz a vele készült ételeknek.
Kép:
A legenda szerint amikor a szent család Heródes elől menekült, a Szűzanya egy borókabokor ágai közé rejtette el a kis Jézust. Hálából, amikért a kis bokor olyan gondosan ölelte körül ágaival a csecsemőt, örök időre különleges illatot kapott jutalomként.
Az édes-kesernyés, aromás, kissé csípős ízű borókabogyó évszázadok óta használatos egészben vagy őrölt formában. Finoman fűszerezi a vadhúsokat, szárnyasokat, a sertésből és bárányból készült ételeket. Főzelékek, saláták, savanyú káposztával főzött fogások, pástétomok fontos ízesítője, de nem hiányozhat a fűszerkeverékekből és a sonkák páclevéből sem. A grillezett ételek is különleges aromát kapnak, ha pár szem borókabogyót dobunk a parázsba.
A boróka termését szeptembertől novemberig gyűjthetjük, de csak a teljesen beérett, kékesfekete színű bogyókat szedjük le. Szétteregetve, alaposan szárítsuk meg, majd a keményre szikkadt bogyókat jól szellőző zacskóban tároljuk, mert könnyen befüllednek. A boróka termését a népgyógyászat is nagy becsben tartja. A betegségek megelőzésére a bogyókat régen egyszerűen elrágcsálták. Manapság gyógyteák alkotórészeként enyhíti a reumás fájdalmakat, erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat.
Hozzávalók 4 személyre:
∗ 4 csirkecomb
∗ 8 szem boróka
∗ 3-4 szem szegfűszeg
∗ 4 gerezd fokhagyma
∗ zsályalevél
∗ 2 dl száraz fehérbor
∗ 25 dkg szeletelt bacon
∗ 15 dkg csirkemáj
∗ 10 dkg vaj
∗ só
∗ 30 dkg kukoricadara
∗ 10 dkg juhtúró
A csirkecombokat besózzuk, leöntjük a borral, rádobjuk a szegfűszeget, a borókát meg a zsályát, és egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.
Másnap a vajat felforrósítjuk egy lábasban, körös-körül kissé megpirítjuk rajta a csirkecombokat. Hozzáadjuk a csíkokra szelt bacont, azzal tovább pirítjuk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a leszűrt páclével, majd a húst fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, beletesszük a felkockázott csirkemájat, és vele együtt pirítjuk készre.
A körethez egy fazékban felforralunk egy liter vizet. Beledobunk egy kávéskanál sót, és lassan belecsorgatjuk a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Egy darab alufóliát megkenünk vajjal, ráborítjuk a megfőtt puliszkát. Vizes kanállal vékonyra lapogatjuk, és megszórjuk a juhtúróval. A fólia segítségével feltekerjük, és egy félórát pihentetjük. Tálalás előtt vastag cérnával felszeleteljük.
Illatos borókával készül a gin, a becherovka meg a szlovákok kedvelt itala, a borovicska is. A gint egy holland orvosprofesszor, dr. Sylvius találta fel 1650 körül, aki a borókabogyó kivonatát gabonaszesszel elegyítve vizelethajtó és méregtelenítő hatású gyógyszert állított elő, amit eleinte csak a patikákban árultak. Ennek a készítménynek az Essence de genièvre elnevezést adta, ami a francia borókaesszencia kifejezés megfelelője. A hollandok genevernek hívták, végül pedig az angolok ginre egyszerűsítették.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu