Csipetnyi illatos fűszer

Az örökzöld borókának mágikus erőt tulajdonít a néphit. Az ajtó fölé akasztva távol tartja a boszorkányokat és eltéríti a villámcsapást, ha pedig tűzbe dobjuk, füstje elűzi a kígyókat. Az illatos cserje hamvaskék termése manapság mégis inkább a konyhákban fejti ki varázserejét: különleges aromát kölcsönöz a vele készült ételeknek.

Családi körHabik Erzsébet2025. 03. 16. vasárnap2025. 03. 16.

Kép:

Rontást hárít, villámot űz

A legenda szerint amikor a szent család Heródes elől menekült, a Szűzanya egy borókabokor ágai közé rejtette el a kis Jézust. Hálából, amikért a kis bokor olyan gondosan ölelte körül ágaival a csecsemőt, örök időre különleges illatot kapott jutalomként. 

A boróka. Fotó: Habik Csaba

Az édes-kesernyés, aromás, kissé csípős ízű borókabogyó évszázadok óta használatos egészben vagy őrölt formában. Finoman fűszerezi a vadhúsokat, szárnyasokat, a sertésből és bárányból készült ételeket. Főzelékek, saláták, savanyú káposztával főzött fogások, pástétomok fontos ízesítője, de nem hiányozhat a fűszerkeverékekből és a sonkák páclevéből sem. A grillezett ételek is különleges aromát kapnak, ha pár szem borókabogyót dobunk a parázsba. 

A boróka termését szeptembertől novemberig gyűjthetjük, de csak a teljesen beérett, kékesfekete színű bogyókat szedjük le. Szétteregetve, alaposan szárítsuk meg, majd a keményre szikkadt bogyókat jól szellőző zacskóban tároljuk, mert könnyen befüllednek. A boróka termését a népgyógyászat is nagy becsben tartja. A betegségek megelőzésére a bogyókat régen egyszerűen elrágcsálták. Manapság gyógyteák alkotórészeként enyhíti a reumás fájdalmakat, erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat.

Borókás csirke juhtúrós puliszkával

A Vidék íze receptje

Hozzávalók 4 személyre: 

∗ 4 csirkecomb

∗ 8 szem boróka

∗ 3-4 szem szegfűszeg

∗ 4 gerezd fokhagyma

∗ zsályalevél

∗ 2 dl száraz fehérbor

∗ 25 dkg szeletelt bacon

∗ 15 dkg csirkemáj

∗ 10 dkg vaj

∗ só

∗ 30 dkg kukoricadara

∗ 10 dkg juhtúró

A csirkecombokat besózzuk, leöntjük a borral, rádobjuk a szegfűszeget, a borókát meg a zsályát, és egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. 

Másnap a vajat felforrósítjuk egy lábasban, körös-körül kissé megpirítjuk rajta a csirkecombokat. Hozzáadjuk a csíkokra szelt bacont, azzal tovább pirítjuk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a leszűrt páclével, majd a húst fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, beletesszük a felkockázott csirkemájat, és vele együtt pirítjuk készre. 

A körethez egy fazékban felforralunk egy liter vizet. Beledobunk egy kávéskanál sót, és lassan belecsorgatjuk a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Egy darab alufóliát megkenünk vajjal, ráborítjuk a megfőtt puliszkát. Vizes kanállal vékonyra lapogatjuk, és megszórjuk a juhtúróval. A fólia segítségével feltekerjük, és egy félórát pihentetjük. Tálalás előtt vastag cérnával felszeleteljük. 

Tudta?

Illatos borókával készül a gin, a becherovka meg a szlovákok kedvelt itala, a borovicska is. A gint egy holland orvosprofesszor, dr. Sylvius találta fel 1650 körül, aki a borókabogyó kivonatát gabonaszesszel elegyítve vizelethajtó és méregtelenítő hatású gyógyszert állított elő, amit eleinte csak a patikákban árultak. Ennek a készítménynek az Essence de genièvre elnevezést adta, ami a francia borókaesszencia kifejezés megfelelője. A hollandok genevernek hívták, végül pedig az angolok ginre egyszerűsítették. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek