Csábító illatok a sütőből

Családi körHabik Erzsébet2025. 04. 14. hétfő2025. 04. 14.

Kép: Cseréptálban sült nyúl

Csábító illatok a sütőből
Cseréptálban sült nyúl
Fotó: Németh András Péter

Cseréptálban sült nyúl

Hozzávalók: 

∗ 1,5 kg nyúlhús (gerinc, combok)

∗ 15 dkg zsír

∗ kb. 30 dkg szalonna

∗ 1-1,5 dl fehérbor

∗ zöldségek (zellergumó- és szár, póré, hagyma, pasztinák stb.)

∗ fűszerek ízlés szerint (babérlevél, majoránna, kakukkfű, lestyán, zsálya, szegfűbors, bors) 

∗ só

Fotó:  Németh András Péter

A felhasználni kívánt fűszereket összevágjuk, összemorzsoljuk, kis sóval elvegyítjük. A keverékkel bedörzsöljük a feldarabolt nyulat. Kis lyukakat vágunk a húson, és szalonnadarabokat rejtünk bele. Az előkészített tál aljába rakjuk a zsírt, elrendezzük rajta a húsdarabokat. A zöldségeket szükség szerint tisztítjuk, feldaraboljuk, és a húsok közé dugdossuk. Pár ág friss fűszernövénnyel bolondítjuk. A tetejére rakunk pár szelet szalonnát, a széleit bevagdossuk, hogy sülés közben szépen szétnyíljanak. Végül leöntjük a borral. Rárakjuk a fedőt, betoljuk a hideg sütőbe. Lassan 160 fokra emeljük a sütő hőmérsékletét. Néha kivesszük, meglocsoljuk a saját levével. Ha már puhára sült, levesszük a tál tetejét, és magasabb hőmérsékleten rápirítunk. 

Harmonikás tarja

Hozzávalók: 

∗ 1,2 kg csont nélküli tarja

∗ sülthús-fűszerkeverék

∗ 2 evőkanál mustár

∗ 9 szelet félkemény sajt

∗ 9 szelet füstölt sonka

∗ 1 vöröshagyma 

∗ só 

∗ őrölt bors

∗ 3 teáskanál szárított zöldségkeverék

∗ 3 evőkanál olaj 

∗ 1 dl sör

Fotó: Sárközy György

A tarját 10 szeletre bevagdossuk. Nem vágjuk át, hogy az alja egyben maradjon. A szeletek közét sózzuk, borsozzuk, kevés mustárral átsimítjuk, zöldségkeverékkel és a sült-hús-fűszerkeverékkel megszórjuk. A vágatokba rakosgatjuk a sonkát, a sajtot, a felkarikázott hagymát. Sütőtálba helyezzük. A maradék mustárt elkeverjük az olajjal, a hús tetejére kenjük, rászórjuk a maradék fűszert. Aláöntjük a sört. 160 fokra melegített sütőbe tesszük, lefedve 2 órán át pároljuk. Ha már jól átsült, levesszük a tál tetejét, és 200 fokra emelve a hőmérsékletet, pirosra sütjük. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek