
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Kép: foto: Nemeth Andras Peter, Fotó: Németh András Péter
Hozzávalók:
∗ 30 dkg szárazbab
∗ só
∗ 10 dkg füstölt szalonna
∗ 1 vöröshagyma
∗ 15 dkg rövid csőtészta
∗ 1-1 kis csokor oregánó és bazsalikom
∗ 3 paradicsom
∗ 1 kis doboz paradicsompüré
A babot előző este beáztatjuk. Másnap sós vízben feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. Közben a szalonnát csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját. Megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, kockákra vágott paradicsomot meg a paradicsompürét, ezekkel is pirítjuk keveset. A finomra vágott oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük, majd beleöntjük a babot a főzőlevével együtt. A levest felforraljuk, végül belefőzzük a csőtésztát. Szükség szerint utánízesítjük, és forrón tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
∗ 8 közepes burgonya
∗ 2 tojás
∗ 20 dkg füstölt sonka
∗ kevés tej
∗ 10 dkg reszelt sajt
∗ só
∗ bors
∗ szerecsendió
A salátához:
∗ 1 hagyma
∗ 2 paradicsom
∗ 1 csomag rukkola
∗ olívaolaj
A krumplit meghámozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütőben 180 fokon fóliával lefedve megsütjük. Közben a tojásokat keményre főzzük, kihűtjük és megpucoljuk. A sült krumplikat félbevágjuk, a belsejüket kivájjuk. A forgácsot krumplinyomón áttörjük, azután tűz fölött egy kevés tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát meg a kemény tojást, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd a reszelt sajt felét is belekeverjük. Ezután visszatöltjük a krumplikba, megszórjuk a maradék sajttal, és forró sütőben a tetejét aranysárgára sütjük.
A salátához a hagymát és a paradicsomot vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a rukkolával és meglocsoljuk olívaolajjal. A töltött krumplikat a salátaágyra tálaljuk.
A rukkola vagy más néven borsmustár a Földközi-tenger országaiban őshonos növény. Az antik korban nemcsak mint gyógy- és fűszernövényt tartották számon, hanem mint titkos ajzószert is. A vitamindús levélzöldség színe élénkzöld, íze borsos, enyhén csípős, leginkább a mustárra, a tormára és a földimogyoróra emlékeztet. A-, C- és K-vitamin-tartalma jelentős, ezenkívül kalciumot és vasat is tartalmaz. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy szép, üde zöld színű leveleket válasszunk. A hűtőszekrényben csupán 1-2 napig őrzi meg frissességét.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 30 dkg liszt
∗ 15 dkg vaj vagy margarin
∗ 8 dkg cukor
∗ 2 tojás
∗ 2 evőkanál tejföl
∗ fél csomag sütőpor
∗ só
∗ vaj a formához
A krémhez:
∗ 50 dkg túró
∗ 1 citrom héja
∗ 2 evőkanál porcukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 2 dl tejföl
∗ 25 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott is lehet)
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojásokat, a tejfölt meg egy csipet sót, és összeállítjuk a tésztát. A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, és kibéleljük a tésztával 3-4 mm vastagságban. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral meg a reszelt citromhéjjal. A túrókrémet a kihűlt tésztakosarakba töltjük, a tetejét pedig kirakjuk a felolvasztott, lecsepegtetett gyümölccsel.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu