Ebédeljen velünk

Családi körHabik Erzsébet2025. 04. 25. péntek2025. 04. 25.

Kép: foto: Nemeth Andras Peter, Fotó: Németh András Péter

Ebédeljen velünk
Csőtésztás paszulyleves
Fotó: Németh András Péter

Csőtésztás paszulyleves

Hozzávalók: 
∗ 30 dkg szárazbab

∗ só 

∗ 10 dkg füstölt szalonna

∗ 1 vöröshagyma

∗ 15 dkg rövid csőtészta

∗ 1-1 kis csokor oregánó és bazsalikom

∗ 3 paradicsom

∗ 1 kis doboz paradicsompüré

A babot előző este beáztatjuk. Másnap sós vízben feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. Közben a szalonnát csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját. Megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, kockákra vágott paradicsomot meg a paradicsompürét, ezekkel is pirítjuk keveset. A finomra vágott oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük, majd beleöntjük a babot a főzőlevével együtt. A levest felforraljuk, végül belefőzzük a csőtésztát. Szükség szerint utánízesítjük, és forrón tálaljuk.

 

Töltött burgonya zöldségágyon

Hozzávalók 4 személyre: 

∗ 8 közepes burgonya 

∗ 2 tojás

∗ 20 dkg füstölt sonka

∗ kevés tej 

∗ 10 dkg reszelt sajt

∗ só 

∗ bors 

∗ szerecsendió

A salátához: 
∗ 1 hagyma 

∗ 2 paradicsom

∗ 1 csomag rukkola 

∗ olívaolaj

A krumplit meghámozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a sütőben 180 fokon fóliával lefedve megsütjük. Közben a tojásokat keményre főzzük, kihűtjük és megpucoljuk. A sült krumplikat félbevágjuk, a belsejüket kivájjuk. A forgácsot krumplinyomón áttörjük, azután tűz fölött egy kevés tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát meg a kemény tojást, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd a reszelt sajt felét is belekeverjük. Ezután visszatöltjük a krumplikba, megszórjuk a maradék sajttal, és forró sütőben a tetejét aranysárgára sütjük. 
A salátához a hagymát és a paradicsomot vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a rukkolával és meglocsoljuk olívaolajjal. A töltött krumplikat a salátaágyra tálaljuk.

JÓ TUDNI

A rukkola vagy más néven borsmustár a Földközi-tenger országaiban őshonos növény. Az antik korban nemcsak mint gyógy- és fűszernövényt tartották számon, hanem mint titkos ajzószert is. A vitamindús levélzöldség színe élénkzöld, íze borsos, enyhén csípős, leginkább a mustárra, a tormára és a földimogyoróra emlékeztet. A-, C- és K-vitamin-tartalma jelentős, ezenkívül kalciumot és vasat is tartalmaz. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy szép, üde zöld színű leveleket válasszunk. A hűtőszekrényben csupán 1-2 napig őrzi meg frissességét. 

 

Gyümölcsös túrós kosár

Hozzávalók: 
A tésztához: 
∗ 30 dkg liszt

∗ 15 dkg vaj vagy margarin

∗ 8 dkg cukor

∗ 2 tojás 

∗ 2 evőkanál tejföl

∗ fél csomag sütőpor

∗ só 

∗ vaj a formához

A krémhez: 
∗ 50 dkg túró 

∗ 1 citrom héja

∗ 2 evőkanál porcukor

∗ 1 csomag vaníliás cukor

∗ 2 dl tejföl

∗ 25 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott is lehet)

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojásokat, a tejfölt meg egy csipet sót, és összeállítjuk a tésztát. A muf­fin­sütő mélyedéseit kivajazzuk, és kibéleljük a tésztával 3-4 mm vastagságban. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral meg a reszelt citromhéjjal. A túrókrémet a kihűlt tésztakosarakba töltjük, a tetejét pedig kirakjuk a felolvasztott, lecsepegtetett gyümölccsel. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek