Hús helyett galbászt!

Nem kolbász, hanem galbász, nem laboratóriumban előállított hús, hanem olyan gabonaalapú, keményfával füstölt kézműves termék, mely tartósítószert és egyéb mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz.

Családi körBalogh Boglárka2025. 04. 28. hétfő2025. 04. 28.

Forrás: Dékmár Szilvia

Hús helyett galbászt! Forrás: Dékmár Szilvia

A különleges Via-Vega készítmények, a fasírtalap, a hamburger és a galbász a kaposvári Dékmár Szilvia és családja keze munkáját dicsérik. Gödrében, Baranya kapujában található családi gazdaságukban termelik meg a gabonát, amiből aztán az ízletes élelmiszerek készülnek. 

Ahogy a pedagógus- és pénzügyi diplomás Szilvia magyarázza, vegetarianizmusa nem új keletű, gyermekkorában sem ette meg a húst, és ez 50 éves korára sem változott meg. 

– A vega húsokkal felnőttként ismerkedtem meg, bár nem igazán voltak jó tapasztalataim velük – meséli Szilvia a kezdetekről. – A boltokban lehetett kapni vega kolbászt, de nagyon zavart, hogy amikor felszeleteltem, nagyobb darab magokat találtam benne, amikor pedig rátettem a kenyeremre, folyton lepotyogott róla. Morzsolódott szerteszét, úgyhogy le is szoktam arról, hogy ilyet vásárolják. 

A gabonahúsok ötlete végül Szilvia férjétől eredt, aki feleségével ellentétben, szívesen eszik húst, sőt disznót is vág, saját magának készít szalámit. Ő találta ki, hogy cukrász-szakácsként megpróbálkozik ve­ga­szalámi-készítéssel, és Szilviának kikísérletez egy ízletes és megfelelő állagú húshelyettesítő receptet, amihez a földjeiken termelt búzát, árpát, zabot, fűszerpaprikát, fokhagymát használta fel. A célja az volt, hogy a kolbász egészséges és olyan minőségi élelmiszer legyen, melyet a vegetáriánusok, vegán táplálkozást követők és a mindenevők is bátran fogyaszthatnak. A búzát, hántolt árpát és zabpelyhet először megfőzte, majd ledarálta, saját őrlésű pirospaprikával fűszerezte, ez került a műbélbe ízfokozók, tartósítószerek és állagjavító nélkül. 

– Családunkban több vegetáriánus és vegán is van, így amikor az első próbahúsok elkészültek, megkóstoltattuk velük a végeredményt – mondja Szilvia. – Tulajdonképpen ők kérdezték meg, hogy miért nem értékesítjük a terméket, hiszen annyira finom, biztos lenne rá kereslet. Körülbelül egyéves előkészület kellett ahhoz, hogy a vállalkozás beindulhasson. Különösebben nem változtattunk a recepten, adottak voltak az alapanyagok, talán annyit variáltunk, hogy valamiből többet tettünk bele vagy épp kevesebbet, hogy a kapott termék állaga a lehető legjobb legyen. 

Szilvia nem szólt bele a receptbe, egyetlen dolgot kért a férjétől, hogy a galbász olyan legyen, ha ráteszi a kenyerére, akkor az ne essen le róla. Így született meg a kicsit kenhető állagú szalámi. Egyszer aztán a hagyományos, kézzel tekerős töltőjük eltört, és ott állt a család 10 kilogrammnyi bekevert alapanyaggal, nem tudták, mi tévők legyenek. 
– Akkor jött az ötlet: mi lenne, ha kisütnénk, és, mondjuk, fasírt lenne belőle? Mivel az eredmény nagyon finom lett, megalkottuk a darálthús-helyettesítőket. Csak hogy érzékeltessem, mennyire megtévesztő az íze, előfordult, hogy egy tálca vega szendvicset vittünk magunkkal egy mulatságra. Az ajtóban egy tagbaszakadt biztonsági őr állt, aki hirtelen bekapott a falatkákból kettőt. Egyáltalán nem tűnt fel neki, hogy nem húskészítményt eszik, pedig biztos, hogy nem vegetáriánus étrendet követett. 
Szilviának később az is megfordult a fejében, mi lenne, ha nemcsak a tipikus magyaros, paprikás ízesítést kínálnák, hanem kipróbálnának valami új növényt, mondjuk az oregánót és a bazsalikomot. Így jött létre a mediterrán fűszerezésű termék, amiből szuper bolognait vagy olyan vega ételeket lehet készíteni, ahol ez az ízvilág érvényesül jobban. 

A gabonahúsok ötlete Szilvia férjétől eredt, aki feleségével ellentétben szívesen fogyaszt húst, disznót is vág rendszeresen. Fotó: Dékmár Szilvia

– A burgereket pedig a vásárlói igény szülte. Bár a darálthús-helyettesítőből is tökéletes vegahús-pogácsát lehet készíteni, sokan szerették volna inkább készen kapni a terméket. Így beszereztünk egy kézi nyomót, amelynek a segítségével megszülettek a formás burgerek négyféle ízesítésben: magyaros, csípős, mediterrán és a klasszikus burgerpogácsát tudunk biztosítani a vásárlóinknak. 

A Via-Vega termékeket használják az éttermek is. A Balatonon is van olyan büfé, bisztró, ahol ezekből lehet megrendelni az ételeinket. Főként a vegaburgert keresik, vagy az olyan tortillát, amibe apró gabonagolyócskák kerülnek húshelyettesítőként, míg másutt csevap­csicsát vagy épp töltött paprikát kínálnak belőle. 

A galbász népszerűségét az is mutatja, hogy amikor Szilviáék még 2019-ben a gödrei Kolbász és Stifolder Fesztiválra beneveztek a paprikás és a medvehagymás változattal, az előbbi ezüst, míg az utóbbi bronz minősítést ért el a húsos kolbászok mezőnyében.

Fotó: Dékmár Szilvia

A legtöbb vegetáriánus és vegán nagyon szereti a galbászból készített ételeket, nemcsak kenyérre kenhető vagy pizzafeltétnek kiváló, de paprikás krumpli, székely káposzta, bableves, szendvicskrém, lecsó, töltött káposzta, rakott és töltött zöldségek, valamint megannyi számos vegetáriánus étel elkészítéséhez is tökéletes alapanyag. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek