Sonka, kalács, pogácsa

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a sonka, a tojás és a sárga túró, vagy ahogy sokan ismerik, a szirka. Hétfőn a locsolókra várva elérkezik a sós pogácsák és sajtos rudak ideje, amelyek jólesnek akár egy kávé, akár egy finom ital mellé is. Az édesszájúakat sem hagyjuk cserben, nekik finom fahéjas kalácsot kínálunk.

Családi körHabik Erzsébet2025. 04. 17. csütörtök2025. 04. 17.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Sonka, kalács, pogácsa Fotó: Sebestyén Hajnalka

Sonka szirkával

Főtt sonka szirkával. Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Hozzávalók: 

∗ 1 darab nyers, füstölt parasztsonka

∗ 1-2 szál füstölt kolbász

A sárga túróhoz:

∗ 15 tojás 

∗ 1,5 l tej 

∗ só

∗ 1 marék cukor

∗ 1 csomag vaníliás cukor

Egy napra hideg vízbe áztatjuk a sonkát, hogy kiázzon belőle a só. Utána lecseréljük a vizet, és bő, hideg vízben feltéve, kis lángon puhára főzzük. Ha már majdnem kész, mellérakjuk a kolbászokat is 20 percre. A főzővízben hagyjuk kihűlni. 

Vastag talpú edényben készítjük el az édes túrót, a szirkát. Szintén kicsi lángon dolgozunk, lángelosztó használatával. Felmelegítjük a tejet (nem forraljuk). Az egész tojásokat habverővel elkeverjük egy nagy csipet sóval, a kétféle cukorral. Lassan hozzáöntjük a tejhez, közben folyamatosan keverjük. Szépen elkezd majd besűrűsödni, kicsapódni. Pár percig forraljuk. Akkor jó, ha már egyértelműen szétválik túróvá és híg savóvá. Ekkor levesszük a tűzről. Egy nagy szűrőbe gézanyagot (vagy sűrű függönyanyagot) terítünk, beleöntjük a masszát. Az anyaggal jól összeszorítjuk, gombócot formázunk belőle. Felül összekötjük, és felakasztjuk, hogy ki tudjon csöpögni a maradék savó. Másnapra szépen szeletelhető. Nagyon jól illik a húsvéti sonka és kalács mellé. 

Csigavonalban

A finom, lágy kalács igazán ünnepi sütemény, húsvétkor pedig egyenesen elmaradhatatlan. A sonkához édeskés, töltetlen passzol, de desszertnek más variá­cióban is készíthetjük.

 

Fahéjas csigakalács

Hozzávalók: 
A tésztához: 
∗ 40 dkg liszt 

∗ 1,5 dkg élesztő

∗ 15 dkg vaj 

∗ 2 dl tej

∗ 3 evőkanál cukor

∗ 1 csipet só

∗ felvert tojás a tetejére

A töltelékhez: 
∗ 1 teáskanál őrölt fahéj

∗ 20 dkg vaj

∗ 15 dkg porcukor

∗ 1 csomag vaníliás cukor

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést vájunk, ide morzsoljuk az élesztőt. Szórunk rá egy teás­kanálnyi cukrot, öntünk rá fél deci langyos tejet, húzunk a tetejére lisztet, így hagyjuk állni fél órát. Utána hozzáöntjük a maradék langyos tejet, beleszórjuk a többi cukrot meg a csipet sót, és szép, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha kell, kis langyos vizet adhatunk még hozzá. Ha összeállt a tészta és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kétfelé osztjuk. Egyesével nagyon vékonyra kinyújtjuk, vastagon lekenjük olvasztott vajjal. Összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral és a fahéjjal, rászórjuk a felét a tésztára. A hosszú oldalával párhuzamosan elkezdjük felcsavarni. Ha 3-4 centi vastag már, akkor megállunk, késsel levágjuk a tésztahengert, és egy kizsírozott kerek formában csigavonalban elkezdjük lerakni. Ismét csavarunk, vágunk, és ugyanazt folytatjuk a másik cipóval is. Ha az edény alja megtelt, akkor egy második emeletet is tekerünk rá. Letakarva hagyjuk kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Öt perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és készre sütjük. Félidőben kivesszük, lekenjük felvert tojással, és folytatjuk a sütését. 

TIPP

Ha kapcsos tortaformában sütjük, akkor vegyük körül több réteg alufóliával,nehogy  kifolyjon a vaj az illesztéseknél.

 

Egy tészta, négy sós

Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld

Sós pogácsatészta

Hozzávalók: 
∗ 50 dkg liszt 
∗ 25 dkg vaj 
∗ 2 tojássárgája 
∗ 1 kis pohár tejföl 
∗ 15 dkg krémsajt 
∗ 2 dkg élesztő 
∗ 1 teáskanál cukor 
∗ 1 evőkanál só 
Nagy tálba öntjük a lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, a sót, összekeverjük. Kezünk ügyébe készítünk még egy kis lisztet. Belemorzsoljuk a puha vajat. Ráöntjük a tejfölt, a két tojássárgáját, hozzáadjuk a krémsajtot, és összegyúrjuk. Viszonylag hamar összeáll, és ha már nem ragad, cipót formázunk belőle. Belerakjuk egy nejlonzacskóba, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

Túrós-sonkás töltött kifli

Összekeverünk 20 dkg nagyon apróra vágott sonkát 25 dkg túróval, ízesítjük sóval, borssal. A tésztát gombócokra osztjuk. Kétféleképpen is formázhatjuk. Egyszerűbb, ha sodrófával korongokat nyújtunk. Felére rakunk egy-egy kanál tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, összenyomkodjuk. Érdekesebb a formája, ha csepp alakokat nyújtunk, az egyik felüket késsel bevagdossuk. Az egyben maradt részre rakjuk a tölteléket, feltekerjük, és kicsit meghajtjuk. A töltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Megszórjuk egy kis szezámmaggal, és 200 fokos sütőben sütjük. 

Hajtogatott pogácsa

Lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk a tésztát. Gondolatban harmadoljuk, behajtjuk középre a két szélét, aztán 90 fokban elforgatjuk, és ismét behajtjuk a széleket. Ezt még kétszer ismételjük, a hajtogatások között hűvös helyen pihentetjük 20 percig a tésztát. Végül 2-3 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket lekenjük felvert tojással, pár szál sajtot is szórhatunk rá. 200 fokos sütőben pirosra sütjük. 

Sajtos rúd

Egy adag tésztát vékonyra kinyújtunk, felvágjuk egy centi széles, 15-20 cm hosszú darabokra. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk bőven reszelt sajttal és köménymaggal. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 200 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul. 
A lehűtött tésztát jó nagyra kinyújtjuk, és hasonlóképpen hajtogatjuk, mint a hajtogatott pogácsát. Késsel kockákra vágjuk. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 200 fokos sütőben megsütjük. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek