
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a sonka, a tojás és a sárga túró, vagy ahogy sokan ismerik, a szirka. Hétfőn a locsolókra várva elérkezik a sós pogácsák és sajtos rudak ideje, amelyek jólesnek akár egy kávé, akár egy finom ital mellé is. Az édesszájúakat sem hagyjuk cserben, nekik finom fahéjas kalácsot kínálunk.
Fotó: Sebestyén Hajnalka
Hozzávalók:
∗ 1 darab nyers, füstölt parasztsonka
∗ 1-2 szál füstölt kolbász
A sárga túróhoz:
∗ 15 tojás
∗ 1,5 l tej
∗ só
∗ 1 marék cukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
Egy napra hideg vízbe áztatjuk a sonkát, hogy kiázzon belőle a só. Utána lecseréljük a vizet, és bő, hideg vízben feltéve, kis lángon puhára főzzük. Ha már majdnem kész, mellérakjuk a kolbászokat is 20 percre. A főzővízben hagyjuk kihűlni.
Vastag talpú edényben készítjük el az édes túrót, a szirkát. Szintén kicsi lángon dolgozunk, lángelosztó használatával. Felmelegítjük a tejet (nem forraljuk). Az egész tojásokat habverővel elkeverjük egy nagy csipet sóval, a kétféle cukorral. Lassan hozzáöntjük a tejhez, közben folyamatosan keverjük. Szépen elkezd majd besűrűsödni, kicsapódni. Pár percig forraljuk. Akkor jó, ha már egyértelműen szétválik túróvá és híg savóvá. Ekkor levesszük a tűzről. Egy nagy szűrőbe gézanyagot (vagy sűrű függönyanyagot) terítünk, beleöntjük a masszát. Az anyaggal jól összeszorítjuk, gombócot formázunk belőle. Felül összekötjük, és felakasztjuk, hogy ki tudjon csöpögni a maradék savó. Másnapra szépen szeletelhető. Nagyon jól illik a húsvéti sonka és kalács mellé.
A finom, lágy kalács igazán ünnepi sütemény, húsvétkor pedig egyenesen elmaradhatatlan. A sonkához édeskés, töltetlen passzol, de desszertnek más variációban is készíthetjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 40 dkg liszt
∗ 1,5 dkg élesztő
∗ 15 dkg vaj
∗ 2 dl tej
∗ 3 evőkanál cukor
∗ 1 csipet só
∗ felvert tojás a tetejére
A töltelékhez:
∗ 1 teáskanál őrölt fahéj
∗ 20 dkg vaj
∗ 15 dkg porcukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést vájunk, ide morzsoljuk az élesztőt. Szórunk rá egy teáskanálnyi cukrot, öntünk rá fél deci langyos tejet, húzunk a tetejére lisztet, így hagyjuk állni fél órát. Utána hozzáöntjük a maradék langyos tejet, beleszórjuk a többi cukrot meg a csipet sót, és szép, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha kell, kis langyos vizet adhatunk még hozzá. Ha összeállt a tészta és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kétfelé osztjuk. Egyesével nagyon vékonyra kinyújtjuk, vastagon lekenjük olvasztott vajjal. Összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral és a fahéjjal, rászórjuk a felét a tésztára. A hosszú oldalával párhuzamosan elkezdjük felcsavarni. Ha 3-4 centi vastag már, akkor megállunk, késsel levágjuk a tésztahengert, és egy kizsírozott kerek formában csigavonalban elkezdjük lerakni. Ismét csavarunk, vágunk, és ugyanazt folytatjuk a másik cipóval is. Ha az edény alja megtelt, akkor egy második emeletet is tekerünk rá. Letakarva hagyjuk kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Öt perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és készre sütjük. Félidőben kivesszük, lekenjük felvert tojással, és folytatjuk a sütését.
Ha kapcsos tortaformában sütjük, akkor vegyük körül több réteg alufóliával,nehogy kifolyjon a vaj az illesztéseknél.
Hozzávalók:
∗ 50 dkg liszt
∗ 25 dkg vaj
∗ 2 tojássárgája
∗ 1 kis pohár tejföl
∗ 15 dkg krémsajt
∗ 2 dkg élesztő
∗ 1 teáskanál cukor
∗ 1 evőkanál só
Nagy tálba öntjük a lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, a sót, összekeverjük. Kezünk ügyébe készítünk még egy kis lisztet. Belemorzsoljuk a puha vajat. Ráöntjük a tejfölt, a két tojássárgáját, hozzáadjuk a krémsajtot, és összegyúrjuk. Viszonylag hamar összeáll, és ha már nem ragad, cipót formázunk belőle. Belerakjuk egy nejlonzacskóba, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Összekeverünk 20 dkg nagyon apróra vágott sonkát 25 dkg túróval, ízesítjük sóval, borssal. A tésztát gombócokra osztjuk. Kétféleképpen is formázhatjuk. Egyszerűbb, ha sodrófával korongokat nyújtunk. Felére rakunk egy-egy kanál tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, összenyomkodjuk. Érdekesebb a formája, ha csepp alakokat nyújtunk, az egyik felüket késsel bevagdossuk. Az egyben maradt részre rakjuk a tölteléket, feltekerjük, és kicsit meghajtjuk. A töltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Megszórjuk egy kis szezámmaggal, és 200 fokos sütőben sütjük.
Lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk a tésztát. Gondolatban harmadoljuk, behajtjuk középre a két szélét, aztán 90 fokban elforgatjuk, és ismét behajtjuk a széleket. Ezt még kétszer ismételjük, a hajtogatások között hűvös helyen pihentetjük 20 percig a tésztát. Végül 2-3 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket lekenjük felvert tojással, pár szál sajtot is szórhatunk rá. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Egy adag tésztát vékonyra kinyújtunk, felvágjuk egy centi széles, 15-20 cm hosszú darabokra. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk bőven reszelt sajttal és köménymaggal. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 200 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul.
A lehűtött tésztát jó nagyra kinyújtjuk, és hasonlóképpen hajtogatjuk, mint a hajtogatott pogácsát. Késsel kockákra vágjuk. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 200 fokos sütőben megsütjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu