Ebédeljen velünk!

Családi körHabik Erzsébet2025. 05. 26. hétfő2025. 05. 26.

Kép: Spárgakrémleves 2016.03.24 fotó: Németh András Péter, Fotó: Németh András Péter

Ebédeljen velünk!
Spárgakrémleves 2016.03.24 fotó: Németh András Péter
Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Spárgakrémleves buggyantott tojással

Hozzávalók: 

∗ 50 dkg spárga 

∗ 30 dkg karfiol

∗ fél póréhagyma

∗ 3 evőkanál olívaolaj 

∗ só 

∗ bors

A tetejére: 
∗ főtt zöldspárga-darabok, buggyantott tojás, pisztácia, olívaolaj

Az olívaolajon megpároljuk a felkarikázott hagymát, rádobjuk a kis rózsákra szedett karfiolt, pár percig kevergetve pároljuk, majd öntünk rá kevés vizet, sózzuk, és puhára főzzük. Ha már majdnem kész, hozzárakjuk a megtisztított, feldarabolt spárgát is, szükség szerint vizet öntünk rá (az a cél, hogy jó sűrű legyen majd a leves), és készre főzzük. Pár spárgadarabot kiveszünk, a többit botmixerrel pürésítjük. Durvára tört borssal ízesítjük. Tányérokba szedjük, mindegyikre rakunk egy-egy tojást, spárgadarabokat, tört pisztáciát, pár csepp olívaolajat. 

Így készítsük!

A buggyantott tojáshoz egy fazékban vizet forralunk kis sóval. Óvatosan belecsúsztatunk egy felütött nyers tojást, és pontosan három percig főzzük. Szűrővel kiszedjük,lecsöpögtetjük, átcsúsztatjuk egy tányérra. Ezt ismételjük a maradéktojásokkal.

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Sokhagymás mustáros dagadó

Hozzávalók: 
∗ 80 dkg sertésdagadó

∗ 50 dkg vegyes hagyma (vöröshagyma, lila hagyma, póré, újhagyma)

∗ pár gerezd fokhagyma

∗ 1 dl dijoni mustár

∗ 1 evőkanál durvára őrölt fekete bors

∗ 1 dl zsír 

∗ só

Megtisztítjuk a hagymákat, és nagyobb cikkekre, darabokra vágjuk. A fokhagymát csak megtisztítjuk, de egészben hagyjuk a gerezdeket. A húst féltenyérnyi darabokra vágjuk. Összekeverjük a hagymákkal, a mustárral meg az olvasztott zsírral, a borssal, és egy éjszakán át pácoljuk. Másnap megsózzuk, egy tepsibe terítjük, öntünk rá egy deci vizet, lefedjük, és 160 fokos sütőben megsütjük. 

Fotó:  Sárközy György

Epres habos fánk

Hozzávalók: 
Az égetett tésztához: 
∗ 5 tojás 

∗ 2 dl víz

∗ 10 dkg vaj 

∗ 20 dkg liszt

A töltelékhez: 
∗ 2 dl tejszín

∗ 10 dkg porcukor

∗ 1 csomag vaníliás cukor

∗ 10 dkg krémsajt

∗ 20 dkg eper

Felforraljuk a vizet a vajjal, beleszórjuk a lisztet, majd kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és elektromos habverővel egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Habzsákba töltjük, két tepsire sütőpapírt fektetünk, és nagyobb karikákat nyomunk a tésztából. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. 

A tejszínből két evőkanál porcukorral habot verünk. A krémsajtot kikeverjük a vaníliás cukorral meg a maradék porcukorral, több részletben hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A fánkokat keresztben elvágjuk, megkenjük a krémmel, teszünk rá epret, és tetejébe biggyesztjük a kalapját. Porcukorral megszórjuk. 

Fotó: Sárközy György

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek