Finomságok a házi fagylaltműhelyből

Családi körHabik Erzsébet2025. 05. 05. hétfő2025. 05. 05.

Kép: Gyömbéres eperfagylalt hidegnyalat fagyi Fotó: Habik Csaba 2011 04 01, Fotó: Habik Csaba

Finomságok a házi fagylaltműhelyből
Gyömbéres eperfagylalt hidegnyalat fagyi Fotó: Habik Csaba 2011 04 01
Fotó: Habik Csaba

Gyömbéres eperfagylalt

Hozzávalók: 
∗ 20 dkg eper

∗ 15 dkg cukor

∗ 1 teáskanál őrölt gyömbér

∗ 1 citrom

∗ 2 dl tejszín

Az epret megtisztítjuk, majd villával összetörjük. A cukorból 2-3 dl vízzel szirupot főzünk. Hozzáadjuk az epret, a gyömbért, a citrom levét és reszelt héját, majd a gyümölcsöt 25-30 percig keverjük a fagylaltgépben. Amikor az epermassza már jó hideg, hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt, és tálalásig betesszük a fagyasztóba. 

 

Sült barack fahéjas fagylalttal

Hozzávalók: 
∗ 4 szem őszibarack (befőtt is lehet)

∗ 2 dkg vaj

∗ méz (ízlés szerint)

∗ 4 gombóc fahéjas fagylalt

∗ mentalevelek a díszítéshez

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a mézet. Belehelyezzük a barackokat, s mindkét oldalukat pár percig sütjük. Amikor kész, kiszedjük egy tányérra, rátesszük a fahéjas fagylaltot, és meglocsoljuk a serpenyőben maradt öntettel. Tálaláskor díszíthetjük friss mentalevéllel. 

Fotó: Habik Csaba

Zserbófagyi

Hozzávalók: 
∗ 4 dl tejszín

∗ 3 dl édes sűrített tej

∗ 15 dkg dió

∗ 50 dkg sárgabarack

∗ 2 evőkanál kristálycukor

∗ pár evőkanál sárgabaracklekvár

∗ pár darab vajas keksz

∗ csokoládészósz

Száraz serpenyőben világosra pirítjuk a durvára vágott diót. A barackot meghámozzuk, cukros vízben roppanósra főzzük. Ha kihűlt, felkockázzuk. 
Habot verünk a tejszínből, hozzádolgozzuk a sűrített tejet, a diót, a barackot és pár összetört kekszet. Rákanalazzuk a lekvárt, és villával kicsit belekeverünk, hogy márványos legyen. Mehet a fagyasztóba, nem kell kavargatni. 
Pár óra múlva már kínálhatjuk, csokoládészósszal gazdagon meglocsolva.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

 

Csokoládémártás

Felforrósítunk egy deci tejszínt körülbelül 50 fokosra. Beleszórunk 10 dkg lereszelt étcsokoládét, és addig keverjük, míg teljesen fel nem olvad benne. Csipetnyi fahéjjal ízesítjük. Hűtőszekrényben tároljuk. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek