
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Bár valamennyien ismerjük József Attila első ifjúkori zsengéjét, azt már nem mindenki tudja, mi volt az az ötforintos édesség, ami után a költő gyermekként annyira áhítozott. A kugler – amit az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Pesten – manapság minyonként kelleti magát a cukrászdákban.
Fotó: Németh András Péter
De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni.
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintért kuglert venni.
Kugler Henrik (1830–1904) egy nagy múltú soproni cukrászdinasztia sarjaként Európa számos országában, többek között Párizsban töltötte tanulóéveit. Önálló üzletét 1858-ban nyitotta meg a mai József nádor téren, majd 1870-ben áttelepült a Vörösmarty térre. Süteményei, tortái, bonbonjai, csokoládés habos kávéja hamar népszerűvé tették finom ízléssel berendezett üzletét. Szalonjában sűrűn megfordultak a kor hírességei, nála uzsonnázott a magyar arisztokrácia színe-java. A cukrászmester gyakran utazott Párizsba, a francia fővárosból hozott legújabb receptekkel gazdagította üzlete választékát. Ő honosította meg nálunk a minyont, amelyet még 1918-ban – a versike születésekor – is kuglernek hívtak, csak ezután terjedt el a franciás név. A mignon, azaz a „kis kedvenc", sokféle változatban készül. Az aprócska sütemény több mint száz éve a cukrászsütemények sikerlistájának egyik éllovasa.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 5 tojás
∗ 17 dkg cukor
∗ 9 dkg liszt
∗ 5 dkg mogyoró
∗ 3,5 dkg kakaó
A krémhez:
∗ 13 dkg cukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 13 dkg vaj
∗ 15 dkg kakaó
∗ 2 dl tejszín
A bevonathoz:
∗ 15 dkg étcsokoládé
Az egész tojásokat a cukorral és kb. fél deci vízzel felverjük. A lisztet, a kakaót és a darált mogyorót összekeverjük, majd a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen elterítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd a tésztát hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral meg a kakaóval felforraljuk, majd kihűlésig kevergetjük. Hozzáadjuk a vajat, és a krémet habosra keverjük. A tésztát három egyenlő részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. A hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, majd egyforma kis kockákra vágjuk. Végül a minyonokat bevonjuk a felolvasztott csokoládéval.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu