Mesélő ízek

Bár valamennyien ismerjük József Attila első ifjúkori zsengéjét, azt már nem mindenki tudja, mi volt az az ötforintos édesség, ami után a költő gyermekként annyira áhítozott. A kugler – amit az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Pesten – manapság minyonként kelleti magát a cukrászdákban.

Családi körHabik Erzsébet2025. 05. 19. hétfő2025. 05. 19.

Fotó: Németh András Péter

Mesélő ízek Fotó: Németh András Péter

De szeretnék gazdag lenni, 
Egyszer libasültet enni. 
Jó ruhába járni kelni, 
S öt forintért kuglert venni. 

Kugler Henrik (1830–1904) egy nagy múltú soproni cukrászdinasztia sarjaként Európa számos országában, többek között Párizsban töltötte tanulóéveit. Önálló üzletét 1858-ban nyitotta meg a mai József nádor téren, majd 1870-ben áttelepült a Vörösmarty térre. Süteményei, tortái, bonbonjai, csokoládés habos kávéja hamar népszerűvé tették finom ízléssel berendezett üzletét. Szalonjában sűrűn megfordultak a kor hírességei, nála uzsonnázott a magyar arisztokrácia színe-java. A cukrászmester gyakran utazott Párizsba, a francia fővárosból hozott legújabb receptekkel gazdagította üzlete választékát. Ő honosította meg nálunk a minyont, amelyet még 1918-ban – a versike születésekor – is kuglernek hívtak, csak ezután terjedt el a franciás név. A mignon, azaz a „kis kedvenc", sokféle változatban készül. Az aprócska sütemény több mint száz éve a cukrászsütemények sikerlistájának egyik éllovasa.

Kugler Henrik udvari cukrász. Fotó: Fortepan

Csokis minyon

Hozzávalók: 
A tésztához: 
∗ 5 tojás 

∗ 17 dkg cukor 
∗ 9 dkg liszt 

∗ 5 dkg mogyoró 
∗ 3,5 dkg kakaó 

A krémhez: 

∗ 13 dkg cukor 
∗ 1 csomag vaníliás cukor 
∗ 13 dkg vaj 

∗ 15 dkg kakaó 
∗ 2 dl tejszín 

A bevonathoz: 
∗ 15 dkg étcsokoládé 

Az egész tojásokat a cukorral és kb. fél deci vízzel felverjük. A lisztet, a kakaót és a darált mogyorót összekeverjük, majd a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen elterítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd a tésztát hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral meg a kakaóval felforraljuk, majd kihűlésig kevergetjük. Hozzáadjuk a vajat, és a krémet habosra keverjük. A tésztát három egyenlő részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. A hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, majd egyforma kis kockákra vágjuk. Végül a minyonokat bevonjuk a felolvasztott csokoládéval. 

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek