Próbálta már sósan?

A pite és a lepény nem csak édes töltelékkel finom, sós változatban, zöldségekkel megbolondítva is fenséges ízélményt nyújt az omlós tészta.

Családi körHabik Erzsébet2025. 05. 12. hétfő2025. 05. 12.

Kép: csirkés mozzarellás KIS fotó:sárközy györgy 2016.02.24., Forrás: Szabad Föld

Próbálta már sósan?
csirkés mozzarellás KIS fotó:sárközy györgy 2016.02.24.
Forrás: Szabad Föld

Csirkés mozzarellás lepény

Hozzávalók: 
∗ 1 adag sós pitetészta 
A töltelékhez: 
∗ 25 dkg csirkemellfilé 
∗ 5 dkg friss paraj 
∗ 1 gerezd fokhagyma 
∗ 10 dkg sonka 
∗ 10 dkg túró 
∗ fél kápia paprika 
∗ 1 csomag minimozzarella 
∗ 1,5 dl tejszín 
∗ 2 tojás 
∗ 8-10 koktélparadicsom 
∗ zsiradék 
∗ szerecsendió 
∗ só 

 

 

A csíkokra vágott csirkehúst kevés zsiradékon pár perc alatt megsütjük. Rádobjuk a spenótot, a kis kockákra vágott sonkát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, frissen reszelt szerecsendióval, és együtt összepirítjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a túrót. 

A tésztára kenjük a kihűlt tölteléket, majd megszórjuk félbevágott koktélparadicsommal és mini­moz­zarellával, rakunk rá paprikacsíkokat. A tejszínt összekeverjük a két egész tojással, enyhén sózzuk, reszelünk hozzá szerecsendiót, és egyenletesen a pitére locsoljuk. 190 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosan, cikkekre vágva tálaljuk. 

Medvehagymás pite

Hozzávalók: 
∗ 1 adag sós pitetészta 
∗ 10 dkg juhtúró 
∗ 10 dkg krémsajt 
∗ 1 kis pohár joghurt 
∗ 1 kis csokor medvehagyma 
∗ só 
∗ fehér bors 

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kibélelünk vele négy egyszemélyes piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Teszünk rájuk egy-egy darab sütőpapírt, arra pedig valamilyen nehezéket, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. 200 fokos sütőben vakra sütjük. Ha kész, rácsra csúsztatjuk, kiszedjük a nehezéket és a papírt, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a juhtúrót a krémsajttal, a joghurttal, beleforgatjuk a felaprított medvehagymát. Szükséges mértékben sózzuk, őrölt fehér borssal ízesítjük. A hideg tésztakosárkákba kanalazzuk, megszórjuk egy kevés összevágott medvehagymával, és máris tálalhatjuk. 

Sós pitetészta

Hozzávalók: 
∗ 25 dkg liszt 
∗ 7 dkg fagyos vaj 
∗ 5 dkg fagyos zsír 
∗ 1 tojássárgája 
∗ 1 kávéskanál só 

Összemorzsoljuk a fagyos vajat és zsírt a liszttel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját meg a sót, és gyorsan összegyúrjuk (nem baj, ha maradnak benne nagyobb vaj- vagy zsírszemcsék). Pihentetjük 5 percet, utána enyhén lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformá(ka)t. Mivel a tészta elég zsíros, nem kell a formát előtte kikenni zsiradékkal. A hűtőbe rakjuk legalább egy órára. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek