Ebédeljen velünk!

Családi körHabik Erzsébet2025. 06. 30. hétfő2025. 06. 30.

Fotó: Habik Csaba

Ebédeljen velünk! Fotó: Habik Csaba

Réteges bográcsos 

Hozzávalók 6 személyre: 

∗ 14 vékony szelet füstölt tarja

∗ 8 szelet csont nélküli sertéskaraj

∗ 5 paradicsom 

∗ 5 zöld paprika

∗ 3 vöröshagyma

∗ 10 közepes burgonya

∗ 4 nagy csiperke

∗ só 

∗ őrölt fekete bors

∗ 8 dl tejföl

∗ 20 dkg trappista

A paradicsomot, a paprikát, illetve a burgonyát, a hagymát megtisztítjuk, majd az előbbieket közepesen vastag, az utóbbiakat vékony karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a karajt besózzuk. 

Így rétegezzük a hozzávalókat egy közepes méretű bográcsba: alulra a fele burgonyát tesszük, erre jön 7 szelet tarja. Rászórunk egy-egy sor hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát. Minden réteget sózunk, borsozunk. Most rátesszük a karajt, leöntjük 2-3 dl tejföllel. Megint egy-egy réteg hagyma, paradicsom, gomba következik, amire ismét 7 szelet füstölt tarja kerül, majd a maradék burgonya. Rálocsoljuk a tejfölt, és a tűz fölé lógatjuk a bográcsot. Keverni nem szabad, csak a bográcsot mozgathatjuk, forgathatjuk. Zsiradék nem kell alá. Egyenletes, nem túl erős tűzön 1,5-2 órát főzzük, míg a hús meg nem puhul. Amikor kész, ráreszeljük a sajtot. Forrón, puha kenyérrel vagy a dulival tálaljuk. 

Tipp

Természetesen a konyhában is elkészíthetjük ezt a remek egytálételt. Ekkor egy nagy, vékonyan kizsírozott sütőedénybe terítjük a burgonyát, a többi hozzávalót pedig legyezőszerűen lerakva, félig fedésben elrendezzük a tetején.Lefedve fél órán át sütjük 180 fokossütőben, majd levesszük a fedőt, és még legalább 30 percig pirítjuk.

Fotó: Habik Csaba

Duli

Hozzávalók: 

∗ 1 kg liszt 

∗ 5 dkg élesztő

∗ kb. 4 dl tej 

∗ 1 kanál cukor

∗ 3 nagy csipet só

∗ 2 púpos evőkanál fagyos zsír

∗ 50 dkg vékony füstölt kolbász

∗ 10 dkg olvasztott zsír

∗1 tojás a kenéshez

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót meg a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Annyi kézmeleg tejet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg össze nem áll, és szépen el nem válik az edény falától. Ekkor hozzádolgozzuk a két evőkanál zsírt is. Cipót formázunk belőle, a tetejét liszttel meghintjük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni. 

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és körülbelül 2 cm vastagra kinyújtjuk. Nagy kockákra felszabdaljuk. A tésztadarabokat olvasztott zsírral lekenjük. Egyik felébe rakjuk a héjától megfosztott, 3-4 mm vastagra felkarikázott kolbászt. A másik felét ráhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ismét kelesztjük félórán át. Utána felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető. 

Fotó: Habik Csaba

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek