
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Fotó: Habik Csaba
Hozzávalók 6 személyre:
∗ 14 vékony szelet füstölt tarja
∗ 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
∗ 5 paradicsom
∗ 5 zöld paprika
∗ 3 vöröshagyma
∗ 10 közepes burgonya
∗ 4 nagy csiperke
∗ só
∗ őrölt fekete bors
∗ 8 dl tejföl
∗ 20 dkg trappista
A paradicsomot, a paprikát, illetve a burgonyát, a hagymát megtisztítjuk, majd az előbbieket közepesen vastag, az utóbbiakat vékony karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a karajt besózzuk.
Így rétegezzük a hozzávalókat egy közepes méretű bográcsba: alulra a fele burgonyát tesszük, erre jön 7 szelet tarja. Rászórunk egy-egy sor hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát. Minden réteget sózunk, borsozunk. Most rátesszük a karajt, leöntjük 2-3 dl tejföllel. Megint egy-egy réteg hagyma, paradicsom, gomba következik, amire ismét 7 szelet füstölt tarja kerül, majd a maradék burgonya. Rálocsoljuk a tejfölt, és a tűz fölé lógatjuk a bográcsot. Keverni nem szabad, csak a bográcsot mozgathatjuk, forgathatjuk. Zsiradék nem kell alá. Egyenletes, nem túl erős tűzön 1,5-2 órát főzzük, míg a hús meg nem puhul. Amikor kész, ráreszeljük a sajtot. Forrón, puha kenyérrel vagy a dulival tálaljuk.
Természetesen a konyhában is elkészíthetjük ezt a remek egytálételt. Ekkor egy nagy, vékonyan kizsírozott sütőedénybe terítjük a burgonyát, a többi hozzávalót pedig legyezőszerűen lerakva, félig fedésben elrendezzük a tetején.Lefedve fél órán át sütjük 180 fokossütőben, majd levesszük a fedőt, és még legalább 30 percig pirítjuk.
Hozzávalók:
∗ 1 kg liszt
∗ 5 dkg élesztő
∗ kb. 4 dl tej
∗ 1 kanál cukor
∗ 3 nagy csipet só
∗ 2 púpos evőkanál fagyos zsír
∗ 50 dkg vékony füstölt kolbász
∗ 10 dkg olvasztott zsír
∗1 tojás a kenéshez
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót meg a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Annyi kézmeleg tejet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg össze nem áll, és szépen el nem válik az edény falától. Ekkor hozzádolgozzuk a két evőkanál zsírt is. Cipót formázunk belőle, a tetejét liszttel meghintjük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és körülbelül 2 cm vastagra kinyújtjuk. Nagy kockákra felszabdaljuk. A tésztadarabokat olvasztott zsírral lekenjük. Egyik felébe rakjuk a héjától megfosztott, 3-4 mm vastagra felkarikázott kolbászt. A másik felét ráhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ismét kelesztjük félórán át. Utána felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu