Fotó: Habik Csaba
Hozzávalók 6 személyre:
∗ 14 vékony szelet füstölt tarja
∗ 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
∗ 5 paradicsom
∗ 5 zöld paprika
∗ 3 vöröshagyma
∗ 10 közepes burgonya
∗ 4 nagy csiperke
∗ só
∗ őrölt fekete bors
∗ 8 dl tejföl
∗ 20 dkg trappista
A paradicsomot, a paprikát, illetve a burgonyát, a hagymát megtisztítjuk, majd az előbbieket közepesen vastag, az utóbbiakat vékony karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a karajt besózzuk.
Így rétegezzük a hozzávalókat egy közepes méretű bográcsba: alulra a fele burgonyát tesszük, erre jön 7 szelet tarja. Rászórunk egy-egy sor hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát. Minden réteget sózunk, borsozunk. Most rátesszük a karajt, leöntjük 2-3 dl tejföllel. Megint egy-egy réteg hagyma, paradicsom, gomba következik, amire ismét 7 szelet füstölt tarja kerül, majd a maradék burgonya. Rálocsoljuk a tejfölt, és a tűz fölé lógatjuk a bográcsot. Keverni nem szabad, csak a bográcsot mozgathatjuk, forgathatjuk. Zsiradék nem kell alá. Egyenletes, nem túl erős tűzön 1,5-2 órát főzzük, míg a hús meg nem puhul. Amikor kész, ráreszeljük a sajtot. Forrón, puha kenyérrel vagy a dulival tálaljuk.
Természetesen a konyhában is elkészíthetjük ezt a remek egytálételt. Ekkor egy nagy, vékonyan kizsírozott sütőedénybe terítjük a burgonyát, a többi hozzávalót pedig legyezőszerűen lerakva, félig fedésben elrendezzük a tetején.Lefedve fél órán át sütjük 180 fokossütőben, majd levesszük a fedőt, és még legalább 30 percig pirítjuk.
Hozzávalók:
∗ 1 kg liszt
∗ 5 dkg élesztő
∗ kb. 4 dl tej
∗ 1 kanál cukor
∗ 3 nagy csipet só
∗ 2 púpos evőkanál fagyos zsír
∗ 50 dkg vékony füstölt kolbász
∗ 10 dkg olvasztott zsír
∗1 tojás a kenéshez
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót meg a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Annyi kézmeleg tejet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg össze nem áll, és szépen el nem válik az edény falától. Ekkor hozzádolgozzuk a két evőkanál zsírt is. Cipót formázunk belőle, a tetejét liszttel meghintjük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és körülbelül 2 cm vastagra kinyújtjuk. Nagy kockákra felszabdaljuk. A tésztadarabokat olvasztott zsírral lekenjük. Egyik felébe rakjuk a héjától megfosztott, 3-4 mm vastagra felkarikázott kolbászt. A másik felét ráhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ismét kelesztjük félórán át. Utána felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető.