
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A zsenge újkrumpli az egyik legfinomabb nyár eleji ínyencség. Minél kisebbek a szemek, annál lágyabb, krémesebb, persze annál nehezebb a tisztítása is. Most kell sokat enni belőle, mert az ezekben a hetekben felszedett első kis gumócskák a legjobbak.
Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld
Hozzávalók:
∗ 60 dkg sertésszűz
∗ 8 szem közepes újkrumpli
∗ 1-2 gerezd fokhagyma
∗ 2 közepes vöröshagyma
∗ 2 paradicsom
∗ 2 zöldpaprika
∗ 1 kis csokor petrezselyem zöldje
∗ só
∗ bors
∗ zsiradék
Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, nagyobb kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a szintén felkockázott húst, sózzuk és borsozzuk, fűszerezzük zúzott fokhagymával, felaprított petrezselyemzöldjével. Amikor megpuhult a hús, akkor adjuk hozzá a feldarabolt krumplit és a felszeletelt paradicsomot és paprikát. Időnként megkeverve összefőzzük.
Hozzávalók:
∗ 1 kisebb kelkáposzta
∗ 50 dkg újburgonya
∗ 25 dkg mascarpone
∗ 2 tojássárgája
∗ 1 kis csokor petrezselyem zöldje
∗ pár szál friss vagy egy kávéskanál szárított majoránna
∗ 1 gerezd fokhagyma
∗ fél kávéskanál szódabikarbóna
∗ zsiradék
∗ só
Sós, szódabikarbónás vizet forralunk, és két percig főzzük benne a cikkekre vágott káposztát. Kiszedjük, hideg vízben leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. Ugyanebben a vízben roppanósra főzzük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott újkrumplit. Ezt is leszűrjük, hagyjuk szikkadni.
Összekeverjük a mascarponét a tojássárgájákkal, az összevágott zöldfűszerekkel és a zúzott fokhagymával, megsózzuk. Kis zsiradékkal kikenünk egy tepsit, belerakjuk a kelkáposztát meg a krumplit. Nyakon öntjük a fűszeres sajtkrémmel. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt összesütjük.
Hozzávalók:
∗ 80 dkg újburgonya
∗ 1-2 ág friss menta
∗ 2 csokor hónapos retek
∗ olívaolaj
∗ 1 kis csokor újhagyma
Megtisztítjuk a burgonyát, kockákra vágjuk. Beleöntjük egy lábasba. Annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és megfőzzük. Ha már puha, a felét kivesszük, félretesszük, a lábasban maradt részt pürésítjük. A retket megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, megsütjük benne a retket, végül rászórjuk az összevágott mentát és újhagymát, összeforrósítjuk. Belekeverjük a pürésített burgonyába a félretett kockákkal együtt.
Az elkészített ételünk köretként, főzelékként is megállja a helyét, utóbbi esetben fasírtot kínálhatunk hozzá.
A legfontosabb, hogy friss legyen a zöldség, amit megvásárolunk, a fonnyadt, beszáradt gumókat lehetetlen meghámozni. Ha alaposan megmossuk az apró szemeket, tulajdonképpen nem is kell hámozni, sem a szemünknek, sem az emésztésünknek nem árt az a szép, rózsaszín hártya. Ha a tisztítás mellett döntünk, vegyünk fel gumikesztyűt, mert megfogja a kezünket a héja. Ha elfelejtettük volna, akkor vessük be a jól bevált citromhéjat. Bőven elég, ha kapirgálás helyett alaposan lesúroljuk a szemeket egy erre a célra rendszeresített dörzsiszivaccsal.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu