Minél apróbb, annál jobb

A zsenge újkrumpli az egyik legfinomabb nyár eleji ínyencség. Minél kisebbek a szemek, annál lágyabb, krémesebb, persze annál nehezebb a tisztítása is. Most kell sokat enni belőle, mert az ezekben a hetekben felszedett első kis gumócskák a legjobbak.

Családi körHabik Erzsébet2025. 06. 10. kedd2025. 06. 10.

Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Minél apróbb, annál jobb Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

Pirított újkrumpli sertésszűzzel

Hozzávalók: 
∗ 60 dkg sertésszűz

∗ 8 szem közepes újkrumpli

∗ 1-2 gerezd fokhagyma

∗ 2 közepes vöröshagyma

∗ 2 paradicsom

∗ 2 zöldpaprika

∗ 1 kis csokor petrezselyem zöldje

∗ só 

∗ bors

∗ zsiradék

Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, nagyobb kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a szintén felkockázott húst, sózzuk és borsozzuk, fűszerezzük zúzott fokhagymával, felaprított petrezselyemzöldjével. Amikor megpuhult a hús, akkor adjuk hozzá a feldarabolt krumplit és a felszeletelt paradicsomot és paprikát. Időnként megkeverve összefőzzük. 

Kelkáposztás, sajtos tepsis újkrumpli

Hozzávalók: 
∗ 1 kisebb kelkáposzta

∗ 50 dkg újburgonya

∗ 25 dkg mascarpone

∗ 2 tojássárgája

∗ 1 kis csokor petrezselyem zöldje

∗ pár szál friss vagy egy kávés­kanál szárított majo­ránna

∗ 1 gerezd fokhagyma

∗ fél kávéskanál szódabikarbóna

∗ zsiradék

∗ só

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Sós, szódabikarbónás vizet forralunk, és két percig főzzük benne a cikkekre vágott káposztát. Kiszedjük, hideg vízben leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. Ugyanebben a vízben roppanósra főzzük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott újkrumplit. Ezt is leszűrjük, hagyjuk szikkadni. 

Összekeverjük a mascarponét a tojássárgájákkal, az összevágott zöldfűszerekkel és a zúzott fokhagymával, megsózzuk. Kis zsiradékkal kikenünk egy tepsit, belerakjuk a kelkáposztát meg a krump­lit. Nyakon öntjük a fűszeres sajtkrémmel. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt összesütjük. 

Mentás újkrumpli retekkel és újhagymával

Hozzávalók: 
∗ 80 dkg újburgonya

∗ 1-2 ág friss menta

∗ 2 csokor hónapos retek

∗ olívaolaj

∗ 1 kis csokor újhagyma

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Megtisztítjuk a burgonyát, kockákra vágjuk. Beleöntjük egy lábasba. Annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és megfőzzük. Ha már puha, a felét kivesszük, félretesszük, a lábasban maradt részt pürésítjük. A retket megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, megsütjük benne a retket, végül rászórjuk az összevágott mentát és újhagymát, összeforrósítjuk. Belekeverjük a pürésített burgonyába a félretett kockákkal együtt. 
Az elkészített ételünk köretként, főzelékként is megállja a helyét, utóbbi esetben fasírtot kínálhatunk hozzá.

Újkrumplipucoló

A legfontosabb, hogy friss legyen a zöldség, amit megvásárolunk, a fonnyadt, beszáradt gumókat lehetetlen meghámozni. Ha alaposan megmossuk az apró szemeket, tulajdonképpen nem is kell hámozni, sem a szemünknek, sem az emésztésünknek nem árt az a szép, rózsaszín hártya. Ha a tisztítás mellett döntünk, vegyünk fel gumikesztyűt, mert megfogja a kezünket a héja. Ha elfelejtettük volna, akkor vessük be a jól bevált citromhéjat. Bőven elég, ha kapirgálás helyett alaposan lesúroljuk a szemeket egy erre a célra rendszeresített dörzsiszivaccsal. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek