Rózsaszínek szezonja

Családi körHabik Erzsébet2025. 06. 23. hétfő2025. 06. 23.

Forrás: Szabad Föld

Rózsaszínek szezonja Forrás: Szabad Föld

Gyümölcsös tortácskák

Hozzávalók: 
A tésztához: 
∗ 25 dkg liszt

∗ 5 dkg mandulaliszt

∗ 5 dkg cukor 

∗ 20 dkg vaj

∗ 1 tojássárgája 

∗ só

A krémhez: 
∗ 1 csomag vaníliás pudingpor

∗ 3 dl tej 

∗ 1,5 dl tejszín

∗ 4 evőkanál kristálycukor

∗ 5 dkg mascarpone

A tetejére: 
∗ friss gyümölcsök 
Konyhai robotgépben összemorzsásítjuk a kétféle lisztet a cukorral, egy csipet sóval meg a kockákra vágott hideg vajjal. Deszkára borítjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors kézzel összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és hagyjuk öt percig pihenni szobahőmérsékleten. Utána vékonyra kinyújtjuk, és kerek szaggatóval köröket vágunk ki belőle. Ezekkel kibélelünk kis fém vagy szilikon kosárformákat, és a hűtőbe rakjuk legalább két órára. 
Ezután megszurkáljuk az alját, sütőpapír-darabkákat terítünk bele, és megtöltjük babbal, hogy ne emelkedjen meg a tészta. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. 

Sűrű pudingot főzünk a porból, a tejből és a cukorból. Kevergetve kihűtjük, végül belevegyítjük a tejszínből vert habot és a mascar­po­nét. Betöltjük a kihűlt tésztakosarakba. Tálalás előtt friss gyümölcsöt rakunk a tetejükre. 

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Cseresznyés túrógombóc

Hozzávalók: 

∗ 50 dkg túró 

∗ 2 dl búzadara

∗ 4 tojás 

∗ só

∗ 1 csomag vaníliás cukor

∗ 10 dkg vaj 

∗ 5 dkg marcipán

∗ 20 dkg zsemlemorzsa

∗ 30 dkg cseresznye

Összekeverjük az egész tojásokat a túróval, a búzadarával, a vaníliás­ cukorral meg egy csipet sóval. Hűtőszekrényben hagyjuk állni legalább két órán keresztül. A vajon halványra pirítjuk a morzsát. A cseresznyét kimagozzuk, a mag helyére egy-egy kis darab marcipánt rakunk. A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, mindegyikbe teszünk egy-egy szem marcipános cseresznyét. Gyöngyözve forró, sós vízben kifőzzük, végül megforgatjuk a pirított vajas morzsában. 

Fotó:  Szabad Föld

Habos málnás csemege

Hozzávalók: 

∗ 3 tojásfehérje

∗ 15 dkg kristálycukor

∗ 30 dkg málna

∗ 20 babapiskóta

∗ málnaszörp

∗ fél marék pirított mandulalapka

A tojásfehérjékből és a cukor feléből kemény habot verünk. A maradék cukorból és 0,75 deci vízből szirupot főzünk, és még forrón, folytonos keverés közben a habhoz dolgozzuk. Kihűlésig tovább verjük. Hozzáadjuk a málnát (pár szemet félreteszünk a tetejére), és még egyszer alaposan felverjük. 

Egy lapos üvegtál alján szétterítjük a hab felét. Piskótát rétegezünk rá. Meglocsoljuk málnaszörppel, rásimítjuk a maradék habot. Friss málnával és pirított mandulával díszítjük. 

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek