Szívvel kell szolgálni

A segíteni akarás vezérelte Herczeg Andreát, amikor 2017-ben belevágott saját vállalkozásába. A Csak a Mentes márka alapító-tulajdonosa szívügyének tekinti a munkáját, amivel hidat képez a szolgáltatók, a gyártók és a fogyasztók között. Aki valamely ételallergiával, -érzékenységgel, cukorbetegséggel érintett, jól tudja, milyen áldás a mai világban, hogy válogathat a megbízható, minőségi mentes termékek között.

Családi körB. Pintér Dalma2025. 06. 10. kedd2025. 06. 10.

Kép: Andrea a mentes életmód kihívásaira kínál kézzel fogható válaszokat, Fotó: Kállai Márton, Forrás: Szabad Föld

Szívvel kell szolgálni
Andrea a mentes életmód kihívásaira kínál kézzel fogható válaszokat
Fotó: Kállai Márton Forrás: Szabad Föld

A jószándék gyermekkorától benne lakozott Andreában, de sokáig kereste azt a küldetést az életben, amely mellé teljes vállszélességgel oda tud állni. Sportriporternek készült, s bár az ez irányú tanulmányai félbemaradtak, a mozgás máig fontos részét jelenti a mindennapjainak. Egy bioboltban kezdett el dolgozni marketingesként. A vásárlókkal folytatott beszélgetések során szembesült először azzal, milyen sokaknak fontos, hogy mentesen tudjanak étkezni. Közvetlenül tapasztalta, hogy egyre nagyobb a szüksége, az igénye ennek az életmódnak, mégis nagy hiányosságok jellemzőek ezen a területen; sokkal több segítség elkélne. 

Ezután tudatosan egyengette úgy karrierútját, hogy a mentes világban maradjon. Egy forgalmazó, majd egy gyártó vállalathoz került, vezetői pozícióban itt tanult bele a munkaszervezésbe, -irányításba. A gyakorlott szakmáján belül a rendezvényszervezésben érezte igazán otthon magát. Majd nagy levegőt vett, felmondott, és merészen nekivágott az ismeretlennek. A terve még nem volt egészen kiforrott, de az a vágy kristálytisztán élt benne, hogy szabad akar lenni és másoknak segíteni. Így született meg a Csak a Mentes ötlete 2017 augusztusában. 

Egy üzlettársával kezdett bele a saját vállalkozásba, amelynek a célja, hogy rendezvények alkalmával fogja össze a hazai mentes világot. Megdöbbenve tapasztalta, hogy akkoriban az erre szakosodó cégek programjai kizárólag egészség-, fitnesztematikára korlátozódtak. Kitalálta, hogy tartsanak egy mentes karácsonyi vásárt – ekkor, illetve húsvétkor nagyobb az igény az ilyen termékek beszerzésére is. Röpke három hónap leforgása alatt megszervezték a hiánypótló eseményt. A várt ezer fő helyett kétszer annyian látogattak el a rendezvényre. Igazolást nyert számára, hogy jó dologba fogott bele, nagy szükség van összefogásra ezen a területen. 

– A rákövetkező évben rendíthetetlenül dolgoztam. Napi húsz órát is lehúztam, de nem éreztem magam meggyötörve, mert végre azt csináltam, amit szeretek. A segítő munka nagyon hálás feladat, további lendületet és motivációt ad, hogy a tevékenységünknek köszönhetően könnyebbé tehetjük az emberek életét – mondja a mozgalom lelke, aki többnyire a megérzéseire hallgat a döntési helyzetekben. Éppen ezért tartott a vállalkozás üzleti részétől, ami nem tartozott az erősségei közé. De akadt egy jó könyvelője – jegyzi meg rövidre zárva a problémát. 

– A mentes világ minden szegmensét összefogjuk: az ételallergiá­val, az -érzékenységgel, a cukorbetegséggel érintettek is segítséget kaphatnak nálunk. A szükség mellett népszerűvé is vált manapság a mentes étkezés. Ez olyan szempontból előnyös számunkra, hogy a megnövekedett igényre a gyártók, a forgalmazók reagálnak, vagyis egyre több ilyen étel válik elérhetővé. A bőség persze minőségi felhígulást is hozhat. Itt lép közbe a Csak a Mentes: szigorúan ellenőrizzük az ajánlott termékek mindegyikét – mesél a működésükről. 

Bár a tevékenységük fő fókusza a gasztronómia, annál többet akarnak nyújtani a tudatos életmódot folytatóknak. A bőrápolás, a háztartás, az étrend-kiegészítők terén úgyszintén igyekeznek alternatívákat mutatni. Emellett tudatosan hangsúlyt helyeznek a hulladéktermelés csökkentésére is. Működik webshopjuk, honlapjukon közzétesznek bevált, megbízható mentes recepteket, ugyanitt kereshetők ilyen jellegű vendéglátóhelyek, kiadtak magazint, és több nagy rendezvény is fűződik a nevükhöz. 

A Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválon túl, amelyet hatalmas érdeklődés övez, a tavaszi és az őszi rendezvények mind kiváló alkalmak a tapasztalatszerzésre, kapcsolatépítésre, vagy csupán csak élvezni a mentes közösség összetartó erejét. Az eseményre ellátogatók kedvezményes áron szerezhetik be a kedvelt termékeiket, részt vehetnek előadásokon, workshopokon és egyéb programokon. Továbbá minden évben sikerrel megszervezik az Év Mentes Séfje versenyt, Magyarország egyetlen glutén-, cukor-, laktózmentes és vegán főzőver­senyét. 

Andrea az évek alatt felhalmozott, értékes tapasztalatait egyre többször osztja meg üzleti konferenciákon meghívott előadóként. A vállalkozásával elnyerte a Bridge Budapest – Üzleti Közösség a Fenntarthatóságért Díjat 2023-ban és az Év Széchenyi Vállalkozása 2025 Díjat. 

Hangsúlyt helyezünk az edukációra is. Azért dolgozunk, hogy már mindenhol kapható legyen mentes alternatíva. Szeretném elérni, hogy 2025-ben már ne húzzák fel a szemöldöküket az éttermekben, ha a vendég ilyen fogást kért – fogalmazza meg az üzletasszony, aki 2020 óta már egyedül viszi a vállalkozást. Ámbár áll mögötte egy (például fitoterapeutából, természetgyó­gyász­ból felépülő) szakértői csapat, akikkel hitelesen tudja képviselni a közös ügyet. A megbízhatóság a fő védjegyük. Hiszen hosszú évek alatt eljutottak odáig, hogy figyelnek rájuk, hisznek nekik. Ezt a tevékenységet, ahol az emberek egészsége a tét, csak szívvel, teljes beleadással lehet szolgálni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek