Névnapot ünneplünk

Családi körHabik Erzsébet2025. 08. 18. hétfő2025. 08. 18.

Kép: pulykamell zabpelyhes kuszkusz kabátban kirántva Fotó: Habik Csaba 2011 05 27, Fotó: Habik Csaba

Névnapot ünneplünk
pulykamell zabpelyhes kuszkusz kabátban kirántva Fotó: Habik Csaba 2011 05 27
Fotó: Habik Csaba

Zöldbabos csirkeleves

Hozzávalók: 

∗ 25 dkg zöldbab

∗ 1 csokor kapor

∗ 2 evőkanál finomliszt

∗ 3 dl tejszín 

∗ őrölt bors 

∗ só

∗ 3 gerezd fokhagyma

∗ 1 csokor újhagyma

∗ 2 sárgarépa

∗ 0,5 dl étolaj

∗ 30 dkg csirkemellfilé

A kisebb kockákra vágott csirkemellet forró olajon enyhén megpirítjuk. Amikor a hús egy kis kérget kapott, hozzáadjuk a karcsú hasábokra vágott sárgarépát, a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, a felkarikázott újhagymát meg az összezúzott fokhagymát, s pár percig így pároljuk tovább. Sóval, borssal ízesítjük. Ezután felöntjük 1 liter vízzel, és addig főzzük, amíg a hús és a zöldség is megpuhul. Amikor kész, a tejszínt simára keverjük a liszttel, és besűrítjük vele a levest. Még egyszer felforraljuk, végül belekeverjük a finomra vágott kaprot. 

Fotó: Sárközi György

Pulykacsíkok zabpelyhes kuszkuszbundában

Hozzávalók: 

∗ 50 dkg kuszkusz

∗ só 

∗ 3 tojás

∗ 60 dkg pulykamellfilé

∗ 10 dkg finomliszt

∗ 10 dkg zabpehely

∗ 30 dkg zöldborsó

∗ 1 csokor petrezselyem zöldje

∗ olaj a sütéshez

A kuszkuszt bő, sós vízben megfőzzük, azután leszűrjük. A harmadrészét egy tálba tesszük, összekeverjük a felvert tojásokkal, ízlés szerint sózzuk. A pulykamellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, azután lisztbe, a tojásos kusz­kusz­ba, végül a zabpehelybe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. A zöldborsót sóval ízesítve egy kis zsiradékon megpároljuk. Összekeverjük a maradék kuszkusszal meg a finomra vágott petrezselyemmel, és köretnek tálaljuk a pulykacsíkok mellé. 

TIPP

Zöldfűszeres tejfölt kínálhatunk mellé: ehhez egy csokor petrezselymet finomra aprítunk, kevés olajon
kicsit megfuttatjuk, azután összekeverjük egy kis pohár tejföllel.Sóval, durvára őrölt színes borssal,fokhagymával vagy dijoni mustárral ízesíthetjük.

Fotó: Habik Csaba

Ilona-napi sütemény

Hozzávalók: 
A tésztához: 
∗ 2 evőkanál finomliszt

∗ 10 dkg csokoládé

∗ 18 dkg darált dió

∗ 18 dkg porcukor 

∗ 8 tojás

A krémhez: 
∗ 5 dkg csokoládé

∗ 5 evőkanál porcukor

∗ 2 tojás 

∗ 30 dkg vaj

∗ 1 evőkanál zselatin

∗ 10 dkg étcsokoládé 

∗ 2 dl kávé

A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a darált diót, az olvasztott csokoládét meg a lisztet. A kétféle masszát óvatosan összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt, 30 × 40 cm-es tepsiben előbb 180-200 fokon 5 percig, azután 160 fokra csökkentve a hőmérsékletet további 20-25 percig sütjük. 

A krémhez a kávét a csokoládéval enyhe tűzön, kevergetve mézsűrűségűre főzzük, majd elkeverjük és feloldjuk benne a zselatint. Közben a vajat a 2 tojássárgájával meg a porcukorral habosra keverjük. Ehhez adjuk a kávés csokit, valamint a megmaradt tojásfehérjét, keményre felverve. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, és a tetejére csokit reszelünk. 

Fotó: Sárközi György


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!