Kép: pulykamell zabpelyhes kuszkusz kabátban kirántva Fotó: Habik Csaba 2011 05 27, Fotó: Habik Csaba
Hozzávalók:
∗ 25 dkg zöldbab
∗ 1 csokor kapor
∗ 2 evőkanál finomliszt
∗ 3 dl tejszín
∗ őrölt bors
∗ só
∗ 3 gerezd fokhagyma
∗ 1 csokor újhagyma
∗ 2 sárgarépa
∗ 0,5 dl étolaj
∗ 30 dkg csirkemellfilé
A kisebb kockákra vágott csirkemellet forró olajon enyhén megpirítjuk. Amikor a hús egy kis kérget kapott, hozzáadjuk a karcsú hasábokra vágott sárgarépát, a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, a felkarikázott újhagymát meg az összezúzott fokhagymát, s pár percig így pároljuk tovább. Sóval, borssal ízesítjük. Ezután felöntjük 1 liter vízzel, és addig főzzük, amíg a hús és a zöldség is megpuhul. Amikor kész, a tejszínt simára keverjük a liszttel, és besűrítjük vele a levest. Még egyszer felforraljuk, végül belekeverjük a finomra vágott kaprot.
Hozzávalók:
∗ 50 dkg kuszkusz
∗ só
∗ 3 tojás
∗ 60 dkg pulykamellfilé
∗ 10 dkg finomliszt
∗ 10 dkg zabpehely
∗ 30 dkg zöldborsó
∗ 1 csokor petrezselyem zöldje
∗ olaj a sütéshez
A kuszkuszt bő, sós vízben megfőzzük, azután leszűrjük. A harmadrészét egy tálba tesszük, összekeverjük a felvert tojásokkal, ízlés szerint sózzuk. A pulykamellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, azután lisztbe, a tojásos kuszkuszba, végül a zabpehelybe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. A zöldborsót sóval ízesítve egy kis zsiradékon megpároljuk. Összekeverjük a maradék kuszkusszal meg a finomra vágott petrezselyemmel, és köretnek tálaljuk a pulykacsíkok mellé.
Zöldfűszeres tejfölt kínálhatunk mellé: ehhez egy csokor petrezselymet finomra aprítunk, kevés olajon
kicsit megfuttatjuk, azután összekeverjük egy kis pohár tejföllel.Sóval, durvára őrölt színes borssal,fokhagymával vagy dijoni mustárral ízesíthetjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 2 evőkanál finomliszt
∗ 10 dkg csokoládé
∗ 18 dkg darált dió
∗ 18 dkg porcukor
∗ 8 tojás
A krémhez:
∗ 5 dkg csokoládé
∗ 5 evőkanál porcukor
∗ 2 tojás
∗ 30 dkg vaj
∗ 1 evőkanál zselatin
∗ 10 dkg étcsokoládé
∗ 2 dl kávé
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a darált diót, az olvasztott csokoládét meg a lisztet. A kétféle masszát óvatosan összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt, 30 × 40 cm-es tepsiben előbb 180-200 fokon 5 percig, azután 160 fokra csökkentve a hőmérsékletet további 20-25 percig sütjük.
A krémhez a kávét a csokoládéval enyhe tűzön, kevergetve mézsűrűségűre főzzük, majd elkeverjük és feloldjuk benne a zselatint. Közben a vajat a 2 tojássárgájával meg a porcukorral habosra keverjük. Ehhez adjuk a kávés csokit, valamint a megmaradt tojásfehérjét, keményre felverve. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, és a tetejére csokit reszelünk.