Kép: Karaj hagymás babbal és bordáskellel
Hozzávalók:
Sós, babérleveles vízben megfőzzük a babot, lecsöpögtetjük. Kevés zsiradékon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, rádobjuk a nagyobb kockákra vágott lila hagymát és kápia paprikát, összepirítjuk, majd rádobjuk a leszűrt babot is. Sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk.
A karajszeleteket kiveregetjük, sózzuk, és kevés zsiradékon mindkét oldalát átsütjük. Kiszedjük, ezt is melegen tartjuk. A helyére tesszük a félbevágott pak choit, megpirítjuk mindkét oldalát, majd sózzuk. A hússzeletekre rakjuk a fokhagymás babot, mellé tálaljuk a pak choit.
Csodálatos bordáskelA pak choi, azaz a bordás kel kelet-ázsiai származású zöldségféle, ott a konyhák egyik alapvető növénye. Sokoldalú a felhasználhatósága: nagyon kellemes, enyhe retek-mustár aroma mellett finom, könnyű ízű növény. Az állaga roppanós, vastag, de nem rostos; a levélnyelet aprítva salátákba tehetjük. Levelét érdemes egy kis vajon vagy olajon lepárolni, fokhagymával, de lényegében bármivel ízesíthetjük. Zöld köretekhez adagolhatjuk, de tölthetjük is. A pak choi minden porcikája ehető. |
Hozzávalók:
Megfuttatjuk a vajon a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselyem zöldjét. Rádobjuk az összevágott zsenge mángoldot. Ha eresztett már egy kis levet, megszórjuk liszttel, kicsit megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és folyamatos kevergetés mellett felfőzzük. Ha megfőtt a zöldség, hozzáöntjük a tejet meg a tejszínt, összerotyogtatjuk, közben keverjük, mert könnyen leég. Utána az egészet vagy egy részét botmixerrel pépesítjük, végül sózzuk.
Felverjük a tojásokat, sózzuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot. Belemártjuk a kenyérszeleteket, villával rányomkodjuk a sajtot, és bő, közepesen forró zsiradékban megsütjük.
Ha nagyobbak a mángoldlevelek, a középső vastag erüket ki kell vágni. Nem kell kidobni, a spárgához hasonlóan felhasználhatjuk ilyen-olyan ételekhez: főzhetünk belőle levest, párolás után összesüthetjük egy kis mártással stb.