Nagyanyáink receptesfüzetéből

Családi körHabik Erzsébet2025. 09. 15. hétfő2025. 09. 15.

Kép: mennyei szilvás pite fotó:sárközy györgy 2014.07.23., Fotó: Sárközy György

Nagyanyáink receptesfüzetéből
mennyei szilvás pite fotó:sárközy györgy 2014.07.23.
Fotó: Sárközy György

Kötöttgaluska-leves

Hozzávalók 4 személyre: 

∗ 3 tojás

∗ 50 dkg liszt

∗ 40 dkg krumpli

∗ őrölt pirospaprika

∗ só 

∗ őrölt bors

∗ 1 adag leveszöldség (sárgarépa, zeller, karalábé, gyökér)

∗ zsír

A tojásból és a lisztből egy levél tésztát nyújtunk. A felét megkenjük zsírral, sózzuk, meghintjük borssal és pirospaprikával. Két rétbe hajtjuk. Egy centiméteres csíkokra vágjuk, görcsökre kötjük, és így szaggatjuk. Egy nagy fazékba rakjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket és a krumplit, engedünk rá vizet, sózzuk, megfőzzük. Ha már majdnem kész, belerakjuk a galuskákat, és még öt percig főzzük. Zsiradék nem kell bele, mert annyi kifő a galuskából. 

Fotó: Sárközy György

Tojásos laska

Hozzávalók 3 személyre: 

∗ 20-30 dkg sós szalonna

∗ 6-8 tojás

∗ 3 nagy marék kockatészta

A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, a zsírból kiszedjük a pörcöket. Keményre főzzük a tojásokat. A tésztát sós vízben kifőzzük, 2-3 evőkanál szalonnazsírral elkeverjük. A tojásokat felszeleteljük, összekeverjük a tésztával. Tányérra szedjük, és gazdagon megszórjuk szalonnapörccel. Akkor jó, ha minden falathoz jut egy-két szem tepertő is. 

Fotó: Sárközy György

Mennyei szilvás pite

Hozzávalók: 
A tésztához: 

∗ 50 dkg liszt 

∗ 25 dkg vaj

∗ 15 dkg cukor 

∗ 2 tojás

∗ 1 csomag sütőpor

A rakományhoz: 
∗ 1-1,5 kg szilva 

∗ fahéj 

∗ cukor

∗ 1 nagy pohár tejföl

Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, az egész tojásokat és a sütőport. Kézzel összegyúrjuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belenyomkodjuk a tésztát. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, és kirakjuk vele a tészta tetejét. Megszórjuk egy-két evőkanál cukorral (a szilva édességétől függőn) és egy kávéskanál őrölt fahéjjal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük. Kivesszük, és megkenjük a tetejét cukros tejföllel. Visszatoljuk, és még jó 10 percig együtt sütjük. Hagyjuk hűlni, majd langyosan felvágjuk. 

Fotó: Sárközy György

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!