Kép: mennyei szilvás pite fotó:sárközy györgy 2014.07.23., Fotó: Sárközy György
Hozzávalók 4 személyre:
∗ 3 tojás
∗ 50 dkg liszt
∗ 40 dkg krumpli
∗ őrölt pirospaprika
∗ só
∗ őrölt bors
∗ 1 adag leveszöldség (sárgarépa, zeller, karalábé, gyökér)
∗ zsír
A tojásból és a lisztből egy levél tésztát nyújtunk. A felét megkenjük zsírral, sózzuk, meghintjük borssal és pirospaprikával. Két rétbe hajtjuk. Egy centiméteres csíkokra vágjuk, görcsökre kötjük, és így szaggatjuk. Egy nagy fazékba rakjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket és a krumplit, engedünk rá vizet, sózzuk, megfőzzük. Ha már majdnem kész, belerakjuk a galuskákat, és még öt percig főzzük. Zsiradék nem kell bele, mert annyi kifő a galuskából.
Hozzávalók 3 személyre:
∗ 20-30 dkg sós szalonna
∗ 6-8 tojás
∗ 3 nagy marék kockatészta
A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, a zsírból kiszedjük a pörcöket. Keményre főzzük a tojásokat. A tésztát sós vízben kifőzzük, 2-3 evőkanál szalonnazsírral elkeverjük. A tojásokat felszeleteljük, összekeverjük a tésztával. Tányérra szedjük, és gazdagon megszórjuk szalonnapörccel. Akkor jó, ha minden falathoz jut egy-két szem tepertő is.
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 50 dkg liszt
∗ 25 dkg vaj
∗ 15 dkg cukor
∗ 2 tojás
∗ 1 csomag sütőpor
A rakományhoz:
∗ 1-1,5 kg szilva
∗ fahéj
∗ cukor
∗ 1 nagy pohár tejföl
Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, az egész tojásokat és a sütőport. Kézzel összegyúrjuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belenyomkodjuk a tésztát. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, és kirakjuk vele a tészta tetejét. Megszórjuk egy-két evőkanál cukorral (a szilva édességétől függőn) és egy kávéskanál őrölt fahéjjal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük. Kivesszük, és megkenjük a tetejét cukros tejföllel. Visszatoljuk, és még jó 10 percig együtt sütjük. Hagyjuk hűlni, majd langyosan felvágjuk.