Kép: Szilvas gyumolcsleves, Fotó: Németh András Péter
Hozzávalók:
∗ 60 dkg szilva
∗ 1-2 evőkanál méz
∗ fél kávéskanál őrölt fahéj
∗ fél kávéskanál őrölt kardamom
∗ 1 csillagánizs
∗ 1 narancs
∗ 2,5 dl tejszín
∗ 1 evőkanál keményítő
∗ só
A kockákra vágott szilvát beletesszük egy fazékba, ízlés szerint mézet csurgatunk rá. Meghintjük őrölt fahéjjal, kardamommal, sóval, beledobjuk a csillagánizst. A narancs héját ráreszeljük, a levét ráfacsarjuk. Jól átkeverjük, és pár órát hagyjuk így állni. Végül felöntjük egy liter vízzel, és megfőzzük. Ha kész, kidobjuk a csillagánizst, egy kis hideg vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Botmixerrel selymesre pürésítjük. Ha kicsit hűlt, belekeverünk másfél deci tejszínt. A maradékot habbá verjük, rákanalazzuk a tányérokba adagolt levesre, pici őrölt fahéjjal meghintjük.
Hozzávalók négy 7 dl-es üveghez:
∗ 2 kg szilva
∗ 1,2 liter víz
∗ 1 dl 10%-os ecet
∗ 1 fahéjrúd
∗ 1 csapott evőkanál só
Felforraljuk a vizet az ecettel, a cukorral, a sóval meg a fahéjrúddal. A szilvát megmossuk, leszárazzuk, de nem magozzuk ki. Beledobjuk a felforrt alaplébe, és csak addig főzzük, míg újra felforr a víz. Ekkor szűrőkanállal átszedjük az előkészített, tiszta üvegekbe. Az ecetes levet újra felforraljuk, és megtöltjük vele a szilvával megrakott üvegeket. Kicsit megrázzuk, hogy a lé le tudjon folyni. Utántöltjük tűzforró folyadékkal, végül rácsavarjuk a fémkupakot. Öt percre fejre fordítjuk, majd vissza a talpára, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ehhez a különleges savanyúsághoz ne túlérett szilvát válasszunk, mert akkor nem lesz roppanós az üvegbe zárt finomság.
Hozzávalók:
∗ 35 dkg liszt
∗ 1,5 dkg élesztő
∗ 2 evőkanál cukor
∗ 2 dl tejszín
∗ 1 tojássárgája
∗ 1 csipet só
∗ 18 szem szilva
∗ 18 kockacukor
∗ őrölt fahéj
∗ 7 dkg vaj
∗ fél deci tej
Az élesztőt egy kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk. A felhabosodott élesztőt az átszitált lisztre öntjük, hozzáadjuk a meglangyosított tejszínt és a tojássárgáját. Rászórjuk a maradék cukrot, adunk hozzá egy csipet sót, és szép fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, kilenc egyforma téglalapra felvágjuk. A szilvákat kimagozzuk, mindegyikbe rakunk a mag helyére egy-egy kockacukrot, meghintjük egy kis őrölt fahéjjal. Kettesével rárakjuk a téglalapokra, buktává hajtogatjuk. Kivajazzuk a tepsit. Beletesszük a kilenc buktát, az oldalukat lekenjük olvasztott vajjal (összenőnek majd, így könnyebben szét lehet választani). Letakarjuk, és ismét hagyjuk kelni fél órát. Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt megsütjük. Langyosan a legfinomabb.