Túrós labdabukták
Hozzávalók:
A tésztához:
∗ 50 dkg liszt
∗ 2 dl tej
∗ 2,5 dkg élesztő
∗ 1 tojás
∗ 2 evőkanál kristálycukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 10 dkg vaj
∗ 1 csipet só
A töltelékhez:
∗ 20 dkg túró
∗ 5 evőkanál porcukor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 1 tojás
∗ reszelt citromhéj
∗ 5 dkg mazsola
∗ 1 evőkanál vaj a tetejére
Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben, egy evőkanál cukorral. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a puha vajat. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk, hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb pogácsakiszúróval kiszaggatjuk. Minden tészta közepére rakunk egy teáskanálnyi tölteléket A tészta széleit batyuszeren összenyomjuk, gombócot formázunk belőle.
A buktákat kivajazott, lisztezett formába rendezzük, és még 20 percig hagyjuk kelni. A tetejüket lekenjük olvasztott vajjal, végül a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Egyszerű túrós kuglóf
Hozzávalók:
∗ 25 dkg túró
∗ 25 dkg vaj
∗ 25 dkg liszt
∗ 16 dkg kristálycukor
∗ 2 tojás
∗ 1 csomag sütőpor
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 1 csipet só
∗ porcukor a tetejére
Egy tálba öntjük a túrót, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a két egész tojást, a csipet sót, jól összekeverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd ezt is hozzákeverjük a túrós alaphoz. Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kikenünk vajjal. Beleöntjük a túrós masszát. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 50 perc alatt megsütjük. Ha kész, kis pihentetés után kiborítjuk a formából, rácson kihűtjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

