Őszi színek és ízek nyomában
Október végére Európa tájai aranyba, vörösbe és borostyánszínbe öltöznek, a szüreti időszak pedig különleges élményeket kínál azoknak, akik a természet és a helyi hagyományok szerelmeseiként útra kelnének.
Kép: A délstájer borvidék a borkedvelők, az ínyencek, a bringások és túrázók Mekkája

Stájerország Ausztria egyik legzamatosabb régiója. A déli fekvésű, napfényes dombvidék ősszel igazi ízünnepet kínál – a főszerepben a tök, a tökmagolaj, a friss almabor és a Sturm, azaz az erjedésben lévő újbor áll. Nem véletlenül hívják ezt a tájat „az osztrák tökparadicsomnak”. Itt készül az eredetvédett stájer tökmagolaj, amely selymes, dióra emlékeztető ízével igazi konyhai kincs. Az aranysárga tök ilyenkor szinte minden ételhez társul: levesként, pástétomként, salátaöntetként vagy akár desszertben is visszaköszön.
A domboldalakon közben javában zajlik a szüret. A borászatok főként Welschriesling, Sauvignon Blanc és Muskateller szőlőfajtákat dolgoznak fel, a hangulatos, családi kézben lévő, úgynevezett Buschenschankok pedig nyitott ajtóval várják a betérőket. Fából készült teraszaikról szőlőkkel borított lankákra nyílik kilátás, a kínálat pedig maga az őszi stájer életérzés: friss Sturm, házi sonkák, sajtok, kenőkék és ropogós kenyér.
Azt is megnézhetjük, hogyan készült az ebédünk, a gazdaságok ugyanis ősszel megnyitják kapuikat, lehetőség van frissen préselt almalé kóstolására, tökmagolajpróbákra, vagy akár termelői piacokon való barangolásra. Az élményhez tökéletes útitárs a Südsteirische Weinstraße, vagyis a Délstájer borút, amely kacskaringós ösvényként vezet végig dombokon, pincészeteken, szőlőhegyi fogadókon és kilátókon. Akár autóval, akár kerékpárral vágunk neki, egy biztos, Stájerország ősszel tökéletes vendéglátó.
Szőlő, bodegák és tapas
Spanyolország egyik leghíresebb borvidéke, La Rioja különösen varázslatos a lombhullatás idején. A tájat lilásvörösbe öltözött szőlőtőkék borítják, a levegőben pedig friss must és érett gyümölcs illata száll. Ebben az időszakban rendezik meg a híres Fiesta de la Vendimia szüreti fesztivált is, amikor az utcák megtelnek zenével, tánccal, helyi finomságokkal. A látogatók nemcsak megkóstolhatják a régió karakteres borait, de akár részt is vehetnek a hagyományos szőlőtaposás szertartásán, vagy bepillanthatnak a borkészítés folyamataiba egy-egy bodega pincéjében. Haro, a vidék szíve különösen vonzó. A város ikonikus Barrio de la Estación utcájában egymást érik a neves pincészetek, ahol különleges programok, sonkák, sajtok, helyi kolbászok és olívabogyók várják az ínyenceket.

Ám La Rioja nemcsak boraival, hanem gazdag történelmi örökségével és legendáival is rabul ejti az utazót. A vidéket középkori kolostorok, kastélyok és eldugott kis falvak tarkítják, melyekhez számtalan misztikus történet fűződik, köztük La Rioja borának „véres” legendája is.
A fáma szerint élt egyszer egy borász, akinek szőlője messze földön híres volt, ám ha a falu szegényei megjelentek nála egy korsóval a kezükben, rideg szívvel elutasította őket. Egy nap idős, rongyos asszony állt meg a szőlőskert szélén, és alázattal kérte, hadd vigyen egy kevés mustot beteg unokájának. A férfi azonban csak nevetett, és a kutyáival elkergette őt. Nem tudta még, milyen átkot vesz ezzel magára. A szüret véget ért, a hordók megteltek, ám amikor a gazda az első csapját megnyitotta, a bor helyett sötétvörös vér folyt a kancsókba. A pincemester hátrahőkölt, a hír pedig futótűzként terjedt: a fösvénység átkát hordozza az egész termés. Azóta úgy tartják La Riojában, hogy a bor – akármilyen nemes is – csak akkor válik valódi áldássá, ha jó szívvel készítik, és megosztják azokkal is, akik nem tudnak fizetni érte.
Szarvasgomba-vadászat
Ha ősszel valóban különleges, illatokban és ízekben bővelkedő utazásra vágyunk, Piemont kihagyhatatlan úti cél. Az Alpok lábánál elterülő, festői olasz régió október és november között a gasztronómia szerelmeseinek Mekkája: ilyenkor indul a fehér szarvasgomba szezonja, amelyet világszerte a legértékesebb és legnemesebb gombafélék között tartanak számon. A szezon központja Alba, a középkori tornyairól és barokk palotáiról híres kisváros, amely ősszel egészen új életre kel. A Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba, vagyis az Alba Fehér Szarvasgomba Fesztivál évente több tízezer látogatót vonz: termelők, séfek, borkereskedők és kíváncsi utazók gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a ritka, föld alatti aromakincset.

A városban ilyenkor minden a szarvasgomba körül forog. A piacon illatozó standoknál megcsodálhatjuk és akár meg is vásárolhatjuk a friss példányokat, de a környék trattoriáiban is fantasztikus fogásokat kóstolhatunk, a legegyszerűbb tojásos tésztától a luxusételekig, természetesen frissen reszelt fehér szarvasgombával megkoronázva. Az élmény azonban nem lenne teljes egy vezetett trufolavadászat nélkül. Helyi „trifolaoval” (szarvasgomba-kereső) és jól képzett kutyája segítségével indulhatunk neki a ködbe burkolózó őszi erdőknek. A vadászat vége gyakran egy autentikus piemonti ebéddel zárul, ahol a frissen talált gomba azonnal tányérra kerül, amit egy pohár Barolo vagy Barbaresco kíséretében fogyaszthatunk el.
Főszerepben a gesztenye
Aki október végén Dél-Franciaországban jár, ne hagyja ki Ardèche-t, Európa egyik legnagyobb szelídgesztenye-termelő vidékét, ahol a gesztenye nem pusztán egy őszi finomság, hanem a helyi identitás része, kultúra és megélhetés egyszerre. Október közepétől novemberig ünneplőbe öltözik a táj: kezdetét veszi a Castagnades, azaz a gesztenyefesztivál-sorozat, amely végigjárja Ardèche festői falvait. Vogüé, Joyeuse, és sok más apró település macskaköves utcáin ilyenkor népzenészek muzsikálnak, a téren kézművesek kínálják portékáikat, sült gesztenye, gesztenyés kenyér és kolbász, gesztenyeméz és -pite csábítja a látogatókat.
