Kép: Rakott húsos-gombás palacsinta előétel Fotó: Habik Csaba 2011 08 05, Fotó: Habik Csaba
Hozzávalók:
∗ 25 dkg gomba
∗ olaj
∗ só
∗ bors
∗ 25 dkg füstölt hús
∗ 2 főtt tojás
∗ 1 csokor petrezselyemzöld
∗ 16 sós palacsinta
Az öntethez:
∗ 2 dl tejföl
∗ 1 tojássárgája
∗ 10 dkg reszelt sajt
∗ szerecsendió
A gombát felszeleteljük, kevés olajon sóval, borssal ízesítve megpároljuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott füstölt húst, az apróra felkockázott tojásokat meg a petrezselyem zöldjét. Egy palacsintát megkenünk a töltelékkel, egy üressel lefedjük, majd összegöngyöljük. A dupla palacsintákat 5 cm-es darabokra vágjuk, és egy mély, kiolajozott tűzálló tálba oszlopszerűen egymás mellé állítjuk.
A tejfölből, a tojássárgájából, 5 dkg reszelt sajtból, egy-egy csipet só és szerecsendió keverékéből öntetet készítünk, amit a palacsintára csorgatunk. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül a sütőben jól átsütjük.
Gazdagabban tálalhatjuk, ha a sütés végén beborítjuk 2 tojás felvert habjával, amit sóval és reszelt sajttal ízesítettünk, majd még pár percig sütjük
Hozzávalók:
∗ 16 db hagyományos, kicsit vastagabb édes palacsinta
∗ 25 dkg tehéntúró
∗ 1 csomag vaníliás cukor
∗ 3 evőkanál cukor
∗ 1/2 citrom reszelt héja
∗ 5 dkg vaj vagy margarin
Az öntethez:
∗ 3 evőkanál méz
∗ 2 tojássárgája
∗ 2 dl tejszín
∗ 1 kávéskanál őrölt fahéj
∗ 10 dkg dió
A túrót áttörjük villával, összekeverjük a vaníliás és a kristálycukorral, beletesszük a citromhéjat. Ezzel megtöltjük a palacsintákat. Egy tűzálló tálat kikenünk a vaj felével, majd belesorakoztatjuk a megtöltött palacsintákat. Az olvasztott mézet elkeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a tejszínt meg a fahéjat, és nyakon öntjük vele a palacsintákat. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük, míg a tészta felszívja az öntetet. Tálaláskor megszórjuk pici vajon megpirított darabolt dióval.