Palacsinta sósan és édesen

Családi körHabik Erzsébet2025. 10. 06. hétfő2025. 10. 06.

Kép: Rakott húsos-gombás palacsinta előétel Fotó: Habik Csaba 2011 08 05, Fotó: Habik Csaba

Palacsinta sósan és édesen
Rakott húsos-gombás palacsinta előétel Fotó: Habik Csaba 2011 08 05
Fotó: Habik Csaba

Rakott húsos-gombás palacsinta

Hozzávalók: 

∗ 25 dkg gomba

∗ olaj

∗ só

∗ bors

∗ 25 dkg füstölt hús

∗ 2 főtt tojás

∗ 1 csokor petrezselyemzöld

∗ 16 sós palacsinta

Az öntethez: 
∗ 2 dl tejföl

∗ 1 tojássárgája

∗ 10 dkg reszelt sajt

∗ szerecsendió

A gombát felszeleteljük, kevés olajon sóval, borssal ízesítve megpároljuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott füstölt húst, az apróra felkockázott tojásokat meg a petrezselyem zöldjét. Egy palacsintát megkenünk a töltelékkel, egy üressel lefedjük, majd összegöngyöljük. A dupla palacsintákat 5 cm-es darabokra vágjuk, és egy mély, kiolajozott tűzálló tálba oszlopszerűen egymás mellé állítjuk. 
A tejfölből, a tojássárgájából, 5 dkg reszelt sajtból, egy-egy csipet só és szerecsendió keverékéből öntetet készítünk, amit a palacsintára csorgatunk. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül a sü­­tőben jól átsütjük. 

TIPP

Gazdagabban tálalhatjuk, ha a sütés végén beborítjuk 2 tojás felvert habjával, amit sóval és reszelt sajttal ízesítettünk, majd még pár percig sütjük

Fotó: Habik Csaba

Palacsinta nagyi kedvére

Hozzávalók: 

∗ 16 db hagyományos, kicsit vastagabb édes palacsinta

∗ 25 dkg tehéntúró

∗ 1 csomag vaníliás cukor

∗ 3 evőkanál cukor

∗ 1/2 citrom reszelt héja

∗ 5 dkg vaj vagy margarin

Az öntethez: 
∗ 3 evőkanál méz

∗ 2 tojássárgája

∗ 2 dl tejszín

∗ 1 kávéskanál őrölt fahéj

∗ 10 dkg dió

A túrót áttörjük villával, összekeverjük a vaníliás és a kristálycukorral, beletesszük a citromhéjat. Ezzel megtöltjük a palacsintákat. Egy tűzálló tálat kikenünk a vaj felével, majd belesorakoztatjuk a megtöltött palacsintákat. Az olvasztott mézet elkeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a tejszínt meg a fahéjat, és nyakon öntjük vele a palacsintákat. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük, míg a tészta felszívja az öntetet. Tálaláskor megszórjuk pici vajon megpirított darabolt dióval. 

Fotó: Habik Csaba

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!