Ebédeljen velünk
Kép: Blueberry muffins, Forrás: Shutterstock

Krumpliléleves
Hozzávalók:
∗ 2 l burgonyafőzőlé
∗ 4 főtt burgonya
∗ 4 evőkanál tarhonya
∗ 1 vöröshagyma
∗ 1 kávéskanál fűszerpaprika
∗ 1-2 gerezd fokhagyma
∗ só
∗ őrölt bors
∗ olaj vagy zsír
∗ fél csokor petrezselyem zöldje
Ezt az egyszerű, ám annál finomabb levest akkor készítjük, amikor burgonyát főzünk gombócnak vagy köretnek. Négy szem krumplit kimentünk a fazékból, a főzőlevét félretesszük. A zsiradékon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a pirospaprikát, és felengedjük a krumpli főzőlevével. Bő 10 percig lassú tűzön főzzük, azután leszűrjük, hogy a hagymakockáktól megszabaduljunk. Beletesszük a tarhonyát, sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük, míg a tészta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott főtt burgonyát, és az egészet összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórva, forrón tálaljuk.

Almás-májas szalonnával töltött karaj
Hozzávalók:
∗ 8 szelet sertéskaraj
∗ 20 dkg csirkemáj
∗ 2 alma
∗ 20 dkg sütőtök
∗ 2 dl tejszín
∗ 1 dl fehérbor
∗ 10 dkg szeletelt bacon
∗ 10 dkg vaj
∗ só
A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk. A szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd rádobjuk a felaprított csirkemájat és a meghámozott, felkockázott almát. A tölteléket megsózzuk, azután a karajszeletekre halmozzuk. A húst félbehajtjuk, hústűvel megtűzzük.
A vajat egy lábasban felmelegítjük, beletesszük a meghámozott, lereszelt sütőtököt, és egy kicsit megpirítjuk. Felengedjük a borral meg a tejszínnel, majd beletesszük a hústekercseket. Fedő alatt 30-40 perc alatt megpároljuk, közben egyszer megforgatjuk. Tálalás előtt a hústekercseket ferdén kettévágjuk, és a sütőtökös mártással együtt kínáljuk.

Áfonyás muffin camembert-rel
Hozzávalók:
∗ 10 dkg áfonya (fagyasztott is lehet)
∗ 12 dkg camembert sajt
∗ 25 dkg liszt
∗ 1 teáskanál sütőpor
∗ 1 teáskanál szódabikarbóna
∗ 15 dkg natúr joghurt
∗ 2 tojás
∗ fél dl olaj
∗ só
∗ vaj a formák kikenéséhez
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, picit megsózzuk. A tojásokat simára keverjük a joghurttal meg az olajjal. Elvegyítjük a kétféle keveréket, majd apránként belekeverjük az áfonyát meg az apró kockákra vágott sajtot. A tésztát kivajazott muffinformákba töltjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
