Ebédeljen velünk

Családi körHabik Erzsébet2025. 11. 24. hétfő2025. 11. 24.

Kép: Blueberry muffins, Forrás: Shutterstock

Ebédeljen velünk
Blueberry muffins
Forrás: Shutterstock

Krumpliléleves

Hozzávalók: 

∗ 2 l burgonyafőzőlé

∗ 4 főtt burgonya

∗ 4 evőkanál tarhonya

∗ 1 vöröshagyma

∗ 1 kávéskanál fűszerpaprika

∗ 1-2 gerezd fokhagyma

∗ só

∗ őrölt bors 

∗ olaj vagy zsír

∗ fél csokor petrezselyem zöldje

Ezt az egyszerű, ám annál finomabb levest akkor készítjük, amikor burgonyát főzünk gombócnak vagy köretnek. Négy szem krumplit kimentünk a fazékból, a főzőlevét félretesszük. A zsiradékon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a pirospaprikát, és felengedjük a krumpli főzőlevével. Bő 10 percig lassú tűzön főzzük, azután leszűrjük, hogy a hagymakockáktól megszabaduljunk. Beletesszük a tarhonyát, sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük, míg a tészta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott főtt burgonyát, és az egészet összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórva, forrón tálaljuk. 

 

Almás-májas szalonnával töltött karaj

Hozzávalók: 

∗ 8 szelet sertéskaraj

∗ 20 dkg csirkemáj

∗ 2 alma

∗ 20 dkg sütőtök

∗ 2 dl tejszín

∗ 1 dl fehérbor

∗ 10 dkg szeletelt bacon

∗ 10 dkg vaj

∗ só

A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk. A szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd rádobjuk a felaprított csirkemájat és a meghámozott, felkockázott almát. A töl­teléket megsózzuk, azután a karajszeletekre halmozzuk. A húst félbehajtjuk, hústűvel megtűzzük. 
A vajat egy lábasban felmelegítjük, beletesszük a meghámozott, lereszelt sütőtököt, és egy kicsit megpirítjuk. Felengedjük a borral meg a tejszínnel, majd beletesszük a hústekercseket. Fedő alatt 30-40 perc alatt megpároljuk, közben egyszer megforgatjuk. Tálalás előtt a hústekercseket ferdén kettévágjuk, és a sütőtökös mártással együtt kínáljuk. 

 

Áfonyás muffin camembert-rel

Hozzávalók: 

∗ 10 dkg áfonya (fagyasztott is lehet)

∗ 12 dkg camembert sajt

∗ 25 dkg liszt

∗ 1 teáskanál sütőpor

∗ 1 teáskanál szódabikarbóna

∗ 15 dkg natúr joghurt

∗ 2 tojás

∗ fél dl olaj

∗ só

∗ vaj a formák kikenéséhez

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, picit megsózzuk. A tojásokat simára keverjük a joghurttal meg az olajjal. Elvegyítjük a kétféle keveréket, majd apránként belekeverjük az áfonyát meg az apró kockákra vágott sajtot. A tésztát kivajazott muffin­for­mák­ba töltjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Blueberry,Muffins
Fotó: Shutterstock


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!