Fagy elől mentjük
Kép: Zöld paradicsom saláta 2016.11.08 fotó: Németh András Péter, Fotó: Németh András Péter

A paradicsom késő őszig szépen terem, a mínuszokat viszont egyáltalán nem viseli el. Egy hajnali fagy gyorsan tönkreteszi a termést, ezért legyünk résen, inkább időben szedjünk le minden használható gömböcskét. A kicsit már pirosodni kezdőket sorakoztassuk egy tálcára, és tegyük világos, meleg helyre, szépen be fognak pirosodni. Nem lesznek olyan édesek, mint a nyári melegben érők, de azért így is finom, és akár karácsonyig eszegethetjük a saját termést. A zöld példányokból készülhet savanyúság vagy más pikáns csemege. Régebben sokat lehetett róla hallani, hogy az éretlen, zöld paradicsomnak magas a mérgező szolanintartalma, de ezt az újabb kutatások nem igazolták. Ha aggódunk emiatt, akkor az egészen apró bogyókat ne szedjük le.
Zöldparadicsom-saláta
Hozzávalók:
∗ 2 kg zöld paradicsom
∗ 45 dkg vöröshagyma
∗ 2 evőkanál só
∗ 5 babérlevél
∗ 4 evőkanál cukor
∗ 1,5 dl fehér balzsamecet
∗ 1 teáskanál mustármag
∗ 1 kávéskanál fekete bors
Megmossuk a paradicsomot, majd a megtisztított hagymával együtt vékonyra felszeleteljük fél- vagy negyedkarikákra. Összekeverjük a sóval, és hideg helyen hagyjuk állni egy napig. Másnap egy nagy lábasban felforralunk másfél liter vizet a balzsamecettel, a cukorral és a fűszerekkel.
TIPP
Ez egy szelíd ízesítésű savanyúság. Ha az erősebb ízeket kedveljük, tegyünkhozzá több ecetet és fűszert.
A hagymás paradicsomról leöntjük a sós levet, és több adagban beletesszük a forró vízbe, újra felforraljuk. Fertőtlenített üvegekbe tesszük szorosan, majd felöntjük a tűzforró lével. Rácsavarjuk a kupakot, fejre állítjuk öt percre. Visszafordítjuk, és ha kihűlt, mehet a kamrába.

Készítsünk csatnit!
Felaprítunk két kiló zöld paradicsomot és 45 dkg vöröshagymát, összekeverjük két evőkanál sóval, és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap leszűrjük, adunk hozzá 25 dkg barna cukrot, 25 dkg mazsolát, 2-3 dl fehér balzsamecetet, őrölt fűszereket (kömény, szegfűszeg, mustármag, gyömbér, csili, bors stb.) ízlés szerint. Körülbelül egy órát rotyogtatjuk, végül előkészített kis üvegekbe töltjük.