Márton-napi libaságok
Kép: libatöpis dödölle 2014.09.26. fotó:sárközy györgy, Fotó: Sárközy György

Zsályás ludaskása gerslivel
Hozzávalók:
∗ 1 kg libaaprólék (nyak, zúza, szárnytő, esetleg far-hát)
∗ 20 dkg gersli
∗ 15 dkg zöldborsó
∗ 4-5 sárgarépa
∗ 2 petrezselyemgyökér
∗ fél zellergumó
∗ fél karalábé
∗ 1 vöröshagyma
∗ 1 kisebb csokor zsálya és petrezselyem zöldje
∗ só
∗ bors
∗ pár evőkanál libazsír
A finomra vágott vöröshagymát egy kis zsíron üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt libaaprólékot, kicsit összepirítjuk, majd felöntjük vízzel, és elkezdjük főzni, közben sóval, borssal ízesítjük.
Amíg puhul a hús, meghámozzuk a zöldségeket, és mindet egyforma kockákra vágjuk. Hozzáöntjük a már majdnem megpuhult húshoz, rászórjuk a fagyasztott borsót és az összevágott zöld fűszereket, együtt készre főzzük. Ha kell, pici vizet még önthetünk alá.
Közben egy másik edényben kis libazsíron megpirítjuk a megmosott árpagyöngyöt. Felöntjük dupla mennyiségű forrásba lévő vízzel, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, hozzáforgatjuk a zöldséges húshoz.

Libapörkölt dödöllével
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
∗ 1,5 kg libaaprólék
∗ 2 vöröshagyma
∗ 2 zöldpaprika
∗ 2 paradicsom
∗ 1 evőkanál őrölt pirospaprika
∗ só
∗ őrölt bors
∗ majoránna
∗ 2-3 gerezd fokhagyma
∗ őrölt kömény
∗ őrölt babérlevél
∗ libazsír
A dödölléhez:
∗ 80 dkg sárga burgonya
∗ kb. 40 dkg liszt
∗ 2 közepes vöröshagyma
∗ só
∗ bors
∗ libazsír

Kevés zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, átforgatjuk, majd rátesszük a megtisztított, feldarabolt libahúst.
Belevágjuk a paradicsomot meg a paprikát, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, köménnyel, őrölt babérlevéllel, és elkezdjük főzni. Ha már kezd puhulni a hús, akkor keverünk hozzá két evőkanálnyi pirospaprikát. Gyakran megkeverjük, ha elfőné a levét, pici vízzel pótoljuk időnként.
A dödölléhez a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. A fele főzővizet leöntjük róla, de megőrizzük, mert még szükség lehet rá. A főtt krumplit áttörjük a saját levével, ha nagyon sűrű lenne, akkor még adunk hozzá a főzőléből. Lassan belekeverjük a lisztet, annyit, hogy gumis állaga legyen.
A vöröshagymát felkockázzuk, libazsíron üvegesere sütjük. Egy nagy tepsiben szétterítjük a zsíros sült hagymát, és zsírba mártogatott kanállal beleszaggatjuk a dödöllét. 180 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk.