Márton-napi libaságok

Családi körHabik Erzsébet2025. 11. 10. hétfő2025. 11. 10.

Kép: libatöpis dödölle 2014.09.26. fotó:sárközy györgy, Fotó: Sárközy György

Márton-napi libaságok
libatöpis dödölle 2014.09.26. fotó:sárközy györgy
Fotó: Sárközy György

Zsályás ludaskása gerslivel

Hozzávalók: 

∗ 1 kg libaaprólék (nyak, zúza, szárnytő, esetleg far-hát)

∗ 20 dkg gersli

∗ 15 dkg zöldborsó

∗ 4-5 sárgarépa

∗ 2 petrezselyemgyökér

∗ fél zellergumó 

∗ fél karalábé

∗ 1 vöröshagyma

∗ 1 kisebb csokor zsálya és petrezselyem zöldje

∗ só

 ∗ bors

∗ pár evőkanál libazsír

A finomra vágott vöröshagymát egy kis zsíron üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt libaaprólékot, kicsit összepirítjuk, majd felöntjük vízzel, és elkezdjük főzni, közben sóval, borssal ízesítjük. 

Amíg puhul a hús, meghámozzuk a zöldségeket, és mindet egyforma kockákra vágjuk. Hozzáöntjük a már majdnem megpuhult húshoz, rászórjuk a fagyasztott borsót és az összevágott zöld fűszereket, együtt készre főzzük. Ha kell, pici vizet még önthetünk alá. 

Közben egy másik edényben kis libazsíron megpirítjuk a megmosott árpagyöngyöt. Felöntjük dupla mennyiségű forrásba lévő vízzel, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, hozzáforgatjuk a zöldséges húshoz. 

 

Libapörkölt dödöllével

Hozzávalók: 

A pörkölthöz: 

∗ 1,5 kg libaaprólék

∗ 2 vöröshagyma

∗ 2 zöldpaprika 

∗ 2 paradicsom

∗ 1 evőkanál őrölt pirospaprika

∗ só 

∗ őrölt bors 

∗ majoránna

∗ 2-3 gerezd fokhagyma

∗ őrölt kömény 

∗ őrölt babérlevél

∗ libazsír

A dödölléhez: 

∗ 80 dkg sárga burgonya

∗ kb. 40 dkg liszt

∗ 2 közepes vöröshagyma

∗ só 

∗ bors 

∗ libazsír

 

Kevés zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, átforgatjuk, majd rátesszük a megtisztított, feldarabolt libahúst. 

Belevágjuk a paradicsomot meg a paprikát, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, köménnyel, őrölt babérlevéllel, és elkezdjük főzni. Ha már kezd puhulni a hús, akkor keverünk hozzá két evőkanálnyi pirospaprikát. Gyakran meg­keverjük, ha elfőné a levét, pici vízzel pótoljuk időnként. 

A dödölléhez a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. A fele főzővizet leöntjük róla, de megőrizzük, mert még szükség lehet rá. A főtt krumplit áttörjük a saját levével, ha nagyon sűrű lenne, akkor még adunk hozzá a főzőléből. Lassan belekeverjük a lisztet, annyit, hogy gumis állaga legyen.

A vöröshagymát felkockázzuk, libazsíron üvegesere sütjük. Egy nagy tepsiben szétterítjük a zsíros sült hagymát, és zsírba mártogatott kanállal beleszaggatjuk a dödöllét. 180 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!