Karácsonyi klasszikus a sütőből
Ezek a kicsi töltött kiflik ugyanolyan tésztából készülnek, mint a bejgli. A kelesztés és a kenegetés miatt ugyan picit időigényes, de garantáltan sikerülni fog, nem kell izgulni, hogy vajon kireped-e, lehet-e szépen szeletelni. Ízben pedig körülbelül ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos diós és mákos bejgli.
Kép: fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Mákos és diós pozsonyi kifli
Hozzávalók:
∗ 250 g finomliszt
∗ 50 g fagyos vaj
∗ 50 g zsír
∗ 5 g só
∗ 25 g porcukor
∗ 100 ml tej
∗ 12 g élesztő
∗ 2 tojássárgája
∗ 1 tojás a kenéshez
A máktöltelékhez:
∗ 100 g darált mák
∗ 1 csipet reszelt citromhéj
∗ 9 g kandírozott narancskocka
∗ 22 g szilvalekvár
∗ 15 g méz
∗ 55 g cukor
∗ 22 g víz
A diótöltelékhez:
∗ 120 g darált dió
∗ 1 csipet őrölt fahéj
∗ 1 csipet reszelt citromhéj
∗ 9 g mazsola
∗ 65 g cukor
∗ 33 g víz
∗ 9 g méz

Egy tálba öntjük a tejet, hozzáadjuk a két tojássárgáját és az elmorzsolt élesztőt, alaposan összekeverjük. A liszthez hozzátesszük a fagyos vajat meg a zsírt, majd a többi hozzávalót is. Összemorzsoljuk. Ráöntjük a tejes-élesztős keveréket, és sima tésztát gyúrunk. Amint egynemű lett, abba is hagyjuk a dagasztást, mert nem szabad túlgyúrni a tésztát. Cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
Közben összeállítjuk a töltelékeket. Mindkettőnél összekeverjük a darált diót vagy mákot az ízesítőanyagokkal. Egy kislábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a mézzel. Leforrázzuk vele az ízesített mákot, illetve diót egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva a hűtőbe tesszük.
A tésztából 35 grammos darabokat vágunk, egyesével kigömbölyítjük. Tálcára rakjuk, lefóliázzuk, és újabb fél órára hidegre tesszük.
A dió- és máktölteléket kb. 25 grammos adagokra osztjuk, ujjnyi vastag rudakat formázunk belőle. A tésztagolyókat ovális alakúra nyújtjuk. Mindegyik közepére ráteszünk egy-egy töltelékrudacskát. Feltekerjük, a végeiket összecsippentjük, kiflialakúra hajlítjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük felvert tojássárgájával. Hideg helyen addig pihentetjük, míg a máz megszárad. Ekkor újra lekenjük a kiflik tetejét, de most a fehérjével. Ismét hagyjuk pihenni, míg megszárad a bevonat. Végül 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük a pozsonyi kifliket.