Karácsonyi klasszikus a sütőből

Ezek a kicsi töltött kiflik ugyanolyan tésztából készülnek, mint a bejgli. A kelesztés és a kenegetés miatt ugyan picit időigényes, de garantáltan sikerülni fog, nem kell izgulni, hogy vajon kireped-e, lehet-e szépen szeletelni. Ízben pedig körülbelül ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos diós és mákos bejgli.

Családi körHabik Erzsébet2025. 12. 15. hétfő2025. 12. 15.

Kép: fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Karácsonyi klasszikus a sütőből
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

 Mákos és diós pozsonyi kifli

Hozzávalók: 
∗ 250 g finomliszt

∗ 50 g fagyos vaj

∗ 50 g zsír 

∗ 5 g só

∗ 25 g porcukor

∗ 100 ml tej

∗ 12 g élesztő

∗ 2 tojássárgája

∗ 1 tojás a kenéshez

A máktöltelékhez: 

∗ 100 g darált mák

∗ 1 csipet reszelt citromhéj

∗ 9 g kandírozott narancskocka

∗ 22 g szilvalekvár

∗ 15 g méz

∗ 55 g cukor

∗ 22 g víz

A diótöltelékhez: 
∗ 120 g darált dió

∗ 1 csipet őrölt fahéj

∗ 1 csipet reszelt citromhéj

∗ 9 g mazsola 

∗ 65 g cukor

∗ 33 g víz

∗ 9 g méz

Fotó: Németh András Péter /  Szabad Föld

Egy tálba öntjük a tejet, hozzáadjuk a két tojássárgáját és az elmorzsolt élesztőt, alaposan összekeverjük. A liszthez hozzátesszük a fagyos vajat meg a zsírt, majd a többi hozzávalót is. Összemorzsoljuk. Ráöntjük a tejes-élesztős keveréket, és sima tésztát gyúrunk. Amint egynemű lett, abba is hagyjuk a dagasztást, mert nem szabad túlgyúrni a tésztát. Cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük. 
Közben összeállítjuk a töltelékeket. Mindkettőnél összekeverjük a darált diót vagy mákot az ízesítőanyagokkal. Egy kislábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a mézzel. Leforrázzuk vele az ízesített mákot, illetve diót egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva a hűtőbe tesszük. 

A tésztából 35 grammos darabokat vágunk, egyesével kigömbölyítjük. Tálcára rakjuk, lefóliázzuk, és újabb fél órára hidegre tesszük. 

A dió- és máktölteléket kb. 25 grammos adagokra osztjuk, ujjnyi vastag rudakat formázunk belőle. A tésztagolyókat ovális alakúra nyújtjuk. Mindegyik közepére ráteszünk egy-egy töl­te­lékrudacskát. Feltekerjük, a végeiket összecsippentjük, kiflialakúra hajlítjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük felvert tojássárgájával. Hideg helyen addig pihentetjük, míg a máz megszárad. Ekkor újra lekenjük a kiflik tetejét, de most a fehérjével. Ismét hagyjuk pihenni, míg megszárad a bevonat. Végül 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük a pozsonyi kifliket. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!