Az orvos válaszol

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Az orvos válaszol

Fertőzések jeligére
Tanácsunkat kéri egy édesanya. Arra kíváncsi, milyen veszélyek leselkednek ilyenkor, nyáron gyermekeire. Ebben az évszakban a víz és a nyers élelmiszerek okozhatják a legtöbb fertőzést. A mosatlan gyümölcs az egyik leggyakoribb gyomor-bél fertőzési forrás. Okozhat orsóféreg-fertőzést, toxoplasmosist. Forrása lehet A-vírus okozta májgyulladásnak, vérhasnak. Kiválthat rotavírus-fertőzést, s lehet ez akár családi járvány okozója. Nem árt tudni, hogy a rotavírus kisgyermekeknél veseelégtelenséget is okozhat. Gyakran kíséri torokgyulladás, és mindig lázzal, véres hasmenéssel, hányással jár. Órák alatt vezethet kiszáradáshoz, mert sokszor a kanalanként adott tea sem marad meg a fertőzött gyomorban. Járhat szalmonellafertőzéssel, és mindkettő külön-külön is kiválthat súlyos tüneteket. A szalmonellafertőzést nyáron klasszikusan a rosszul tárolt fagylaltkészítmények, a tojással készült, nem főtt krémek és a hideg gyümölcslevesek okozzák.
A hasmenést okozó egyéb fertőzések közül a kólibaktériumot érdemes még megemlíteni. A coli az utazók leggyakoribb betegsége. A fertőzések terjedésében szerepe lehet a víznek: vigyázzunk arra, hogy a gyermek ne kortyoljon a tó, a folyó vizéből.
Hogyha gyermekünk megkapta a fertőzést, a legfontosabb a pihenés, a lázcsillapítás és a kiszáradástól való megóvás. Fontos, hogy a teát folyamatosan, kanalanként adagoljuk. Nem szabad bélmozgást csökkentő gyógyszert adni.
Megelőzésképpen a gyümölcsöt, nyers zöldséget mindig alaposan mossuk meg. A dinnyét is tanácsos felvágás előtt jól megmosni, a shigella kórokozó ugyanis sokszor a lékeléskor kerül a dinnyébe. És nem elég persze az ételt jól megmosni, nekünk magunknak sem szabad mellőznünk az étkezés előtti kézmosást. A romlandó ételek kellő, szakszerű tárolása, hűtése, időben történő elfogyasztása nyáron különösen fontos. Fertőzött területen a palackozott vagy a forralt víz fogyasztása javasolt. A fertőző beteg ápolásakor fontos az elkülönítés, a WC fertőtlenítése, ha szükséges, gumikesztyű, szájmaszk, könnyen tisztítható vagy eldobható felsőruházat használata. A szükséges óvintézkedésekről az orvos részletes tájékoztatást nyújthat.

Keserűség jeligére
Kedves olvasónk azt szeretné tudni, mi okozza hónapok óta fennálló keserű szájízét. Oka lehet epebántalom, máj- vagy refluxbetegség, gyomorsavhiány. Felléphet gyógyszer mellékhatásaként is – bár az olvasónk által felsorolt gyógyszerek direkt mellékhatásban keserű szájízt nem okoznak, de a májműködésre, epeelválasztásra hatva mégis kiválthatják. Némelykor a gyógyszerek és a kor hatására fellépő ízlelőbimbó-károsodás, vitaminhiány okozza a szokásostól eltérő ízérzést. Az ízlelőbimbók károsodását a rossz fogak mellett gomba vagy baktérium következtében fellépő szájüregi fertőzés is kiválthatja. Első lépésként a gyomor-bélrendszer átvizsgálását kell megejteni. Addig is nem árt, ha olvasónk multivitamint szed.

Ezek is érdekelhetnek