Napozzunk, de ésszel!

A századforduló hófehér dámája nyáron is kalapot, kesztyűt, fátylat viselt, hogy óvja bőrét a nap öregítő hatásától. Csak az utóbbi évtizedekben vált divatossá a napozás és a lebarnított bőr. A világszerte szaporodó bőrrákos megbetegedések száma azonban óvatosságra inti még a legkitartóbb napfürdőzőket is.

EgészségünkSzijjártó Gabriella2007. 08. 03. péntek2007. 08. 03.
Napozzunk, de ésszel!

Bőrünk nem felejt – ezt a tételt nem árt észben tartaniuk a napfényből mértéket nem ismerőknek. A leggyakoribb nyári panasz, a leégésnek nevezett fájdalmas pirosodás nem más, mint a bőr gyulladása. A tünetek két-három órával a napégés után jelentkeznek. A gyulladás súlyosságától függően az egyszerű bőrpirosodástól a diónyi hólyagokig sokféle elváltozás kialakulhat, emellett láz, fejfájás, súlyosabb esetben hidegrázás vagy ajaksömör kísérheti.
A túlzott napozás legsúlyosabb következménye a bőrrák lehet. A betegség sohasem a leégést követően alakul ki, hanem évekkel, akár évtizedekkel később, mert a bőr „emlékszik” a napégésre. A rosszindulatú bőrrák gyakorisága az elmúlt húsz év során több mint duplájára emelkedett. Bár a bőrdaganatok közül a melanoma a legritkább fajta, a legveszélyesebb is egyben. Hazánkban az utóbbi években közel kétezer új betegnél diagnosztizálták a kórt, és sajnos közel félezren halnak meg miatta évente. Az immunrendszer gyengesége vagy az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés is fokozza a kockázatot.
A melanoma leggyakrabban a napfénynek kitett bőrterületeken, az arcon, nyakon, karon, hát felső részén, lábszáron alakul ki. Az esetek nagyobb részében teljesen egészséges bőrterületen, míg harminc százalékban anyajegyből kifejlődve jelenik meg. Mikor gyanakodjunk? A melanoma bőrtünete egyenetlen, sötétbarna vagy feketés színű, néha vannak világos, esetleg vöröses részei is. Széle élesen elhatárolódik a környező ép bőrtől, formája szabálytalan, felszíne enyhén kiemelkedő vagy lapos. Átmérője legtöbbször meghaladja a fél centit.
A melanoma általában gyors lefolyású, erősen rosszindulatú daganatféleség. Ha nem fedezik fel időben, akkor a környezetére igen hamar átterjed. Később a nyirokcsomókba, a véráram útján pedig a szervezet távoli pontjaira (például májba, tüdőbe, agyba, csontokba) is áttétet ad, amivel a beteg halálát okozza. Agresszív tumor: ha az elsődleges daganatot eltávolítják, ismételten akkor is megjelenhet.
Jó hír, hogy a melanoma megelőzhető: szigorú fényvédelemmel és a bőr rendszeres önvizsgálatával. Sőt, a korai stádiumban felismert melanoma teljesen gyógyítható.
Megelőzésképpen a napozás elengedhetetlen kelléke – a fényvédő krémeken kívül – a kalap és napszemüveg. A nagy karimájú, pamutból készült fejfedők alkalmasabbak erre a célra a szalmakalapnál vagy a baseballsapkánál. A szalmakalap résein ugyanis áthatol a napfény, míg a baseballsapka fedetlenül hagyja a nyakat és az arc nagy részét.
Tartsuk észben, hogy félárnyékba húzódva is barnul a bőr, igaz, lassabban. Továbbá nem szabad sminkelve napozni, mert a napsugárzás hatására a különféle kozmetikumok is elváltozást okozhatnak a bőrön. Bizonyos gyógyszerek szintén fényérzékennyé tehetik a bőrt; a tabletták, krémek betegtájékoztatójában ezt mindig jelzik.
(szijjártó)


Ezek is érdekelhetnek