Könnyel könnyebb

Tekintetünk árulkodhat lelkiállapotunkról, hangulatunkról, fáradtságunkról egyaránt, nem véletlenül tartja a mondás a szemet a lélek tükrének. A kisgyermekek bágyadt nézése például a rutinos szülő számára figyelmeztető jel, hogy valami baj van.

EgészségünkBalogh Mária2007. 10. 12. péntek2007. 10. 12.
Könnyel könnyebb

A szem különösen érzékeny, sérülékeny szervünk. Mostanság egyre többeket kínoz szemszárazság: hazánkban több mint félmillióan szenvednek tőle, s közülük meglehetősen kevesen fordulnak orvoshoz panaszukkal. A jelenséget főként a könnytermelés csökkenése jellemzi. A száraz szem nem csupán kellemetlenség, ami rontja az életminőséget, veszélyessé is válhat. Ha kezeletlen marad, a szem és a látás épsége is károsodhat. Tipikus tünete a viszkető, szúró, égő vagy idegentest-érzés, a homályos látás, a túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése. Jellemző, hogy a panaszok pislogásra vagy a szemhéjak zárva tartására enyhülnek – igaz, csupán átmenetileg.
A tünetek enyhítésére és megszüntetésére számos kezelési mód létezik. A műkönnyoldat a patikákban recept nélkül kapható, háromszáz forinttól kétezerig terjedő áron. A szójalecitint tartalmazó szemspray szintén szabadon megvásárolható a gyógyszertárakban, ötszáz és háromezer forint közötti összegbe kerül.
A tisztán látás érdekében érdemes gondot fordítani arra is, hogy aki rendszeres számítógépes munkát végez, annak a monitora legyen ellátva megfelelő szűrőberendezéssel, ezzel is védve a szemet. Legalább ilyen fontos, hogy a ne vigyük túlzásba a televíziózást és minél kevesebbet dolgozzunk mesterséges fényforrásnál, ami a látásunkat alaposan igénybe veszi.
Ha a panaszok a fentiek ellenére sem szűnnek, ajánlatos szemészhez fordulni, aki gyors, egyszerű és fájdalommentes vizsgálattal tájékozódik a könnytermelésről. Itatóspapír csíkkal felfogja, majd megméri a termelődő könny mennyiségét, és speciális festékek szembe cseppentésével elemzi annak minőségét. Megfigyeli azt is, hogy a pislogást követően mennyi idő múlva jelentkeznek száraz területek a szaruhártya felszínén; ez a károsodott felületek számáról és nagyságáról is információt ad.

Ezek is érdekelhetnek