Ha nem vagyunk gyomorbarátságban

Komoly étel- és italterhelésnek van kitéve a gyomor az esztendő végén, ezért ilyenkor, az új év elején sokkal gyakoribb a gyomor-bél hurut. A néhány nap alatt lezajló, heves gyomorrontást viszonylag könnyen orvosolhatjuk, ám a krónikus gyomorhurut alaposan próbára teszi a szervezetet.

Egészségünk2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.
Ha nem vagyunk gyomorbarátságban

Akut gyomorhurut
Kellemetlen tünetekkel, hányással, görcsökkel és émelygéssel jár. Ajánlatos ilyenkor többlépcsős diétát tartani.
1. nap: A gyomor teljes kímélése alatt azt értjük, hogy semmit sem szabad enni, de szigorúan pótolni kell a rosszullét alatt elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. Javasolt a szénsavmentes ásványvíz, a cukormentes gyógytea és az erőleves (csak tengeri sóval ízesítve).
2-3. nap: Zsiradékmentes, fehérjeszegény étrendet tartsunk, a keményítőtartalmú ételeket részesítsük előnyben. Ajánlott a főtt burgonya, a főtt rizs, a pirított kenyér és a háztartási keksz.
4-5. nap: Visszaépíthetjük étrendünkbe a fehérjéket és a rostokat – főzelékekkel, párolt zöldségekkel, sovány húsokkal, hámozott gyümölcsökkel, lágy tojással.
6-7. nap: Jöhetnek újra a zsiradékok, fűszerek, visszaállhat a megszokott étrend. Fogyasszunk joghurtot, kefirt, zsírszegény tejfölt, zöldségeket és gyümölcsöket.

Krónikus gyomorhurut
Az emésztés a gyomornedvek egyensúlyának felborulása következtében rendellenessé válik, ami krónikus gyomorhuruthoz vezet. Ez kétféleképpen jelentkezhet: vagy kevés, vagy túl sok a gyomorsav. A követendő diéta alapelve, hogy óvni kell a gyomrot az erős ingerektől, étrendünket a savviszonyokhoz kell igazítanunk. Mindkét esetben csak friss, kifogástalan minőségű alapanyagból készítsük az ételt, valamint kerüljük a nehezen emészthető eledeleket (zsíros húsokat, erős fűszereket, durva rostokat) és az alkoholt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek