Nyílik a közbuksza

A szociálisan rászoruló betegeknek, akik saját erőből képtelenek megfizetni orvosi kezelésük és patikaszereik költségeit, érdemes közgyógyellátási igazolványt igényelni – tanácsolja az Élet Egészség magazin.

Egészségünk2008. 01. 11. péntek2008. 01. 11.

Kép: Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Nyílik a közbuksza
Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

1. Milyen előnyt jelent az igazolvány?
Az ilyen papirossal rendelkező személy térítésmentesen jogosult a tb-támogatású gyógyellátásokra: többek között a járóbeteg-ellátás keretében rendelhető valamennyi gyógyszerre, egyes gyógyászati segédeszkö-zökre, ezek javítására és kölcsönzésére, valamint a fogszabályozó eszközökre.

2. Kiknek jár alanyi jogon a közgyógyellátás?
Automatikusan jogosultak rá a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben lakó, az átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorúak; a rendszeres vagy központi szociális segélyben részesülők; a pénzellátásban részesülő hadigondozottak és a nemzeti gondozottak; a rokkantsági járadékosok; azok, akik I., II. csoportú rokkantságuk alapján részesülnek nyugellátásban, baleseti nyugellátásban; valamint azok, akik után szülőjük vagy eltartójuk magasabb összegű családi pótlékban részesül.

3. Ki jogosult közgyógyellátásra normatív alapon?
Ilyenkor az illető jövedelmi viszonyait vizsgálják. Annak a személynek jár az ingyenes gyógyellátás, akinek a gyógyító ellátásra fordított havi rendszeres költsége meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10 százalékát (2007-ben a 2683 forintot), feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét (2007-ben a 26830 forintot), egyedül élő esetén ennek 150 százalékát (2007-ben a 40245 forintot).

4. Hogyan igényelhetünk igazolványt?
A kérelmet a lakóhely szerint illetékes jegyzőhöz kell benyújtani, formanyomtatványon, és csatoljuk hozzá az igényünk megalapozottságát alátámasztó iratokat meg a háziorvos igazolását a havi rendszeres gyógyító ellátásainkról. A jogosultságról a jegyző dönt, a megyei egészségbiztosítási pénztár közreműködésével.

5. Mi történik kedvező elbírálás esetén?
Ha a kérelem jogosnak találtatik, a beteg gyógyszerkerete egyéni és eseti keretből állhat össze.

6. Mekkora összeg lehet az egyéni keret?
Az egyéni keret meghatározása a beteg havi rendszerességgel szedett, krónikus betegségei gyógyítását szolgáló gyógyszerek alapján történik. Ezt a napi legalacsonyabb terápiás költségű gyógyszerek térítési díja alapján állapítják meg az egészségbiztosító szakemberei, egy évre vonatkozóan. Az egyéni keretet csak havi ezer forint feletti gyógyszerköltség esetén lehet megállapítani, felső határa pedig jelenleg nem lehet több havi tizenkétezer forintnál.

7. Meddig él az egyéni gyógyszerkeret?
Az egyéni keret háromhavonta, egyenlő részletekben nyílik meg. A negyedév alatt megmaradt összeg görgethető, vagyis a következő három hónapos időszakra vonatkozó gyógyszerkeret összegét növeli. Ám ha a gyógyszerkeret elfogy, akkor a közgyógyellátott is a térítési díj megfizetésével válthatja ki a gyógyszerét.

8. Akut megbetegedés esetén mekkora eseti keretre számíthatunk?
Az eseti keret egy évre állapítható meg. Összegét nem az egészségbiztosító határozza meg, hanem a tárgyévben beadott kérelmek vonatkozásában a költségvetési törvény (2007-ben ez 6000 forint volt).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek