Epés keserűségek

Nehéz szólni epés megjegyzések nélkül az egyik leggyakoribb betegségről, amelyik főleg a szőke nőket kínozza: ötven év felett már minden negyedik találkozott vele. Némelyeket az epehólyag gyulladása kínoz, mások a köveik miatt görcsölnek.

EgészségünkPalágyi Edit2008. 02. 29. péntek2008. 02. 29.

Kép: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Epés keserűségek
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jelen sorok írójának egyszer volt része kiadós eperohamban, amikor is azért, hogy kitisztítsa emésztőrendszerét, megevett egy jókora fekete retket. A „kúra” nem volt hatástalan: szaggató, szűnni nem akaró fejfájás és hányás lett az eredménye. A legfőbb tanulságot azonban sikerült levonni: mégpedig azt, hogy az epebetegségekre hajlamos emberek más-más élelmiszerekre érzékenyek. Egyiknek a tejtől, a másiknak a nyers hagymától kell óvakodnia, néhányunknak pedig méreg a retek.
Akadnak, akik már ismerősként üdvözlik a tüneteket, azaz a jobb bordaív alatti, vállba sugárzó fájdalmat, a hőemelkedést, az elesettséget. Az epehólyag gyulladása az esetek nagyobb részében kőképződéssel jár együtt, de minden tizedik esetben anélkül jelentkezik. Néha az is elég, ha – például egy bakteriális fertőzés miatt vagy műtét után – legyengül a szervezet, s máris fellép a gyulladás, mely a hasnyálmirigyre is átterjedhet.
Különösen veszélyes, ha az epehólyagra mészsók rakódnak le. Ekkor alakul ki a porcelán epehólyag, amelyet műtéttel el kell távolítani, ugyanis minden negyedik esetben rosszindulatúan elfajulhat.
Bár az epebajos embert rendszerint besárgult bőrű, aszott férfiként képzeljük el, a statisztikák szerint leginkább a szőke, elhízott, több gyermeket kihordott, negyvenen túli nők hajlamosak az epekövességre. A fejlett országok népbetegségét jelző kövek fele-háromnegyede néma, azaz nem okoz panaszt. Ám ha az összes felnőttet megvizsgálnák, minden ötödik epehólyagjában lelnének belőlük néhányat. A kövek, melyek lehetnek gömb, kúp vagy épp tojás alakúak, évente akár 0,8 millimétert is nőhetnek, s jellegzetesen úgy alakulnak ki, hogy a túltelített epéből kiválik a koleszterin. Az epekő görcsökkel hívja fel magára a figyelmet. Érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis hasonló gyomortáji fájdalommal jelentkezhetnek a máj vagy a hasnyálmirigy problémái, sőt akár a szívinfarktus is.
Hazánkban évente csaknem húszezer epeműtétet végeznek, az esetek többségében a „kulcslyuksebészettel”, azaz laparoszkópiás eljárással távolítják el az epehólyagot. A beavatkozás után a zöldessárga epe – amiből naponta nagyjából egyliternyit termel a máj – szabadon csöpög a patkóbélbe. Az epefolyadék a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükséges, és részt vesz a koleszterin kiválasztásában.
A zsíros, fűszeres étkek az epés betegek ellenségei, főleg, ha a lakomák végén mindezt alkohollal öblítik le. Nem véletlen, hogy a nagyobb ünnepek táján az orvosi ügyeleteken egymásnak adják a kilincset az eperohammal kínlódó páciensek. A húsvéti nehéz füstölt húsokra jobb, ha rá sem néznek, de a pecheseket még a főtt tojástól is rosszullét lepheti meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek