Ha kopogtat a pánik

Igenis olykor a férfiak is kiállhatatlanok, hisztisek vagy idegesek, és rajtunk, nőkön vezetik le a feszültségüket! Ötvenen túl, a változás korába lépve a teremtés koronái is épp olyan kötözködős időszakukat élhetik, mint a hölgyek azokon a bizonyos nehéz napokon…

EgészségünkBalogh Mária2008. 02. 08. péntek2008. 02. 08.

Kép: Férfiklimax illusztráció hormonzavar álmatlanság impotencia 2008.02.04. fotó: Németh András Péter

Ha kopogtat a pánik
Férfiklimax illusztráció hormonzavar álmatlanság impotencia 2008.02.04. fotó: Németh András Péter

Sokan sokáig kétségbe vonták, hogy a férfiak életében is elérkezik a változókor. Ekkor a szervezetükben olyan átalakulás megy végbe, amely a férfi minden életfunkcióját ellenőrző hormont érint. Negyvenéves kortól a férfi nemi hormon, a tesztoszteron folyamatos, évi egyszázalékos csökkenését mutatták ki. Ezt a hatást ötvenesztendősen a legtöbben már érzékelik is.
Egyénenként eltérő, kit mikor ér utol ez a nem túl kellemes állapot, és az is, hogy meddig tart – tudtuk meg Pusztai Pétertől, a Budai Egészségközpont urológus főorvosától. Valószínűleg az erősebbik nem képviselőinek is szembe kell nézni szervezetük biológiai és lelki változásával. Bármilyen nehéz tudomásul venni, de ilyenkor csökken a libidó, azaz a nemi vágy, illetve a szexuális aktivitás.
A lelki érzékenység, a kudarctól, a csődtől való félelem gyakran idéz elő cinikus, lekezelő viselkedést. Ilyenkor gyakorta még a dicséretet sem fogadják el, abban inkább provokálást vélnek felfedezni. Számítanunk kell arra, hogy bármit is teszünk értük, az bizony sosem lesz elég jó számukra. A hiba úgyis bennünk, nőkben van – állítják sokan közülük. Nincs mit tenni, rájuk kell hagyni a rigolyáikat, de provokálni, megsérteni nem illő és nem is ajánlatos, mivel éppen eléggé szenvednek önmaguktól.
Vannak olyan sármos ötvenesek, akik a kapuzárási pánik elől, a feleségük mellől egy fiatalabb, lányuk korabeli „bombázóhoz” menekülnek, csakhogy bebizonyítsák: nem az ő készülékükben van a hiba, s tudatosítsák, nincs még veszve az ifjúság! Alkalmanként szerencséjük van, máskor viszont csúfosan felsülnek. A kudarc pedig csak olaj a tűzre, a további lelki békétlenségre, kötözködésre. Sok házasság fut zátonyra ilyenkor, épp a félrelépések vagy a meg nem értettség érzése miatt.
Nem árt tudni, hogy az 50-55 év körüli változókor felé tartó férfiak többsége fáradékonyabbá válik, így szellemi és fizikai állóképességük, teherbírásuk is csökken, hamarabb leizzadnak, verejtékeznek. Mindez akkor fokozódik, ha a klimaxhoz meglévő szív- és érrendszeri betegségek is párosulnak.
Milyen tüneteket okozhat még a hormonális változás időszaka a férfiak életében? Csontritkulás alakulhat ki, gyakorivá válhat a fejfájás, különböző emésztési problémák, bizonytalan gyomortáji fájdalmak jelentkezhetnek. Előfordulhat feledékenység, szétszórtság, alvászavar, vérnyomás-ingadozás, hőhullámok, hangulatváltozás, depresszió, szorongás, ingerlékenység, a szexuális teljesítőképesség csökkenése, szívdobogásérzés.
A herék viszont sosem adják fel a férfihormon-termelést. Vagyis – a nőkkel ellentétben – az Ádámok elméletileg akár életük végéig is nemzőképesek maradnak. Ennek csupán a fizikai kivitelezésével lehet némi gond…
Ne legyen teszetosza!
Már a változókor elérkezése előtt ajánlatos felkeresni az urológus és az andrológus szakorvost és kérni a szűrővizsgálatokat. A rendszeres laboratóriumi, illetve általános orvosi kontroll olyan betegségek szűrésére is alkalmas, amelyek az idő előtt jelentkező impotencia, a nemi vágy csökkenésének okai is lehetnek. A merevedési zavarra is léteznek megfelelő kezelési módok.
A stresszoldás, az egészséges táplálkozás, a bő folyadékbevitel (de nem „feltétlenül” alkohol!), a nem megterhelő, de rendszeres testmozgás, a szellemi aktivitás frissen tartása, a kiegyensúlyozott párkapcsolat mind segíthet a panaszok enyhítésében.
Az ingerlékeny időszakban ajánlatos a gyógyteák (orbánc- vagy citromfű), vitaminkészítmények, alkalmanként egy pohárka vörösbor fogyasztása. Súlyosabb, az életminőséget zavaró esetekben orvosi javaslatra szedjenek nyugtatót, altatót vagy antidepresszáns pirulát.
A csökkent hormonszint helyreállítását természetes hormonok pótlásával, csakis szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehet alkalmazni. Egyes kutatások ugyanis azt igazolják, hogy az androgén hormonkészítmények adagolása mellett megnőhet a prosztatarák kialakulásának kockázata.
Sok mindenre képes egy férfi odafigyelni, de hajlamos a saját teste jelzéseit figyelmen kívül hagyni. „Ha tudtam volna, hogy ilyen soká fogok élni – mondta egy híres dzsesszénekes százéves korában –, sokkal jobban ügyeltem volna az egészségemre.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek